Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια καθώς και η τουριστική βιομηχανία θα υποστούν μη αναστρέψιμη ζημία εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αλλάξει το ισχύον πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων για τον κορωνοϊό, επισημαίνουν εκπρόσωποι των δύο κλάδων.
Σε πρόσφατη επιστολή που εστάλη στην Αντιπρόεδρο και Επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ κ. Margrethe Vestager από το Συμβούλιο Διεθνών Ευρωπαϊκών Αεροδρομίων (ACI) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC), αναφέρεται ότι οι βιομηχανίες που είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης θα υποστούν μη αναστρέψιμη ζημία εάν η ΕΕ δεν ενδυναμώσει το πλαίσιο ενίσχυσης.
Στην εν λόγω επιστολή, οι ETC και ACI EUROPE σημειώνουν ότι τα μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να επιβάλλουν αυστηρότερους περιορισμούς όσον αφορά τα ταξίδια και εν μέσω παύσεις 700 επιπλέον αεροπορικών διαδρομών από τα τέλη Νοεμβρίου.
Ήδη, πάνω από 6.000 αεροπορικές διαδρομές που λειτουργούσαν στα αεροδρόμια της Ευρώπης έπαυσαν εν μέσω των περιορισμών που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το ACI EUROPE, ο αριθμός των εν λόγω διαδρομών έχει φτάσει περίπου τις 7.000.
Σχολιάζοντας το ισχύον πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ, ο Γενικός Διευθυντής του ACI EUROPE κ.Olivier Jankovec τόνισε ότι δεν είναι πλέον κατάλληλο για τα αεροδρόμια, επισημαίνοντας ότι μέχρι τώρα οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη λάβει σχεδόν 15 φορές μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση σε σύγκριση με τα αεροδρόμια. Επιπλέον, ο κ. Jankovec ανέφερε ότι το υφιστάμενο πλαίσιο ενίσχυσης περιλαμβάνει περιορισμούς και προϋποθέσεις που είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθούν και είναι απλώς απαράδεκτες δεδομένης της τωρινής κατάστασης.
Από πλευράς του, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ETC κ.Eduardo Santander ζήτησε άμεση δράση, επισημαίνοντας ότι το μόνο που ζητούν τα αεροδρόμια είναι υποστήριξη στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και συμπλήρωσε ότι η προστασία των αεροπορικών υποδομών, αλληλεπιδρά άμεσα με το τουριστικό σύστημα και τις τοπικές κοινότητες που εξαρτώνται από αυτήν. Στην επιστολή, και οι δύο ενώσεις προειδοποιούν ότι εάν οι περιορισμοί εξακολουθήσουν να ισχύουν σε αυτό το επίπεδο, η κίνηση των επιβατών θα συνεχίσει να μειώνεται, προβλέποντας πτώση 56% στην κίνηση των αερολιμένων της Ευρώπης. Προτρέπουν επίσης την Επίτροπο κα Vestager να καταλήξει σε πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τις κρατικές ενισχύσεις προκειμένου να επιτρέψει στα κράτη μέλη να παρέχουν την κατάλληλη οικονομική βοήθεια που απαιτείται στα αεροδρόμια.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Airport Council International το Νοέμβριο του 2020 δείχνουν 81% μείωση της επιβατικής κίνησης στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Η μείωση της κίνησης στα αεροδρόμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΕΟΧ, της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, χωρίς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έφτασε το 86%, σύμφωνα με την ίδια έκθεση. Ενώ τον Οκτώβριο, το ίδιο συμβούλιο είχε προειδοποιήσει ότι 193 Ευρωπαϊκοί Αερολιμένες θα μπορούσαν να πτωχεύσουν έως το τέλος του έτους, γεγονός που θα κόστιζε περίπου 12,4 δισεκατομμύρια ευρώ στο Ευρωπαϊκό ΑΕΠ, καθώς αυτά τα αεροδρόμια προσφέρουν 277 χιλιάδες θέσεις εργασίας.