Αυξημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη στα αεροπορικά ταξίδια, απογοήτευση για τις τρέχουσες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και αποδοχή των ταξιδιωτικών εφαρμογών για τη διαχείριση των πιστοποιητικών υγείας, δείχνουν τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης έρευνας της Παγκόσμιας Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ)
Το 88% των καταναλωτών εκτιμά ότι μόλις ανοίξουν τα σύνορα θα πρέπει να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ του κινδύνου μετάδοσης του ιού και της ανάκαμψης της οικονομίας, και το 85% πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θέσουν στόχους για τον κορωνοϊό (όπως τις δυνατότητες για τεστ και τη διανομή εμβολίων) προκειμένου να ανοίξουν τα σύνορά τους.
Το 84% εκτιμά ότι ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί και ότι υπάρχει η ανάγκη διαχείρισης των κινδύνων από αυτόν την ώρα που η ζωή και τα ταξίδια θα συνεχίζονται κανονικά, ενώ το 49% θεωρεί ότι οι περιορισμοί στα αεροπορικά ταξίδια είναι παρατραβηγμένοι.
4.700 άνθρωποι από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ην. Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ινδία και την Αυστραλία συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία διεξήχθη από τις 15 έως τις 23 Φεβρουαρίου.
Ενώ υπάρχει ευρεία στήριξη για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, γίνεται ξεκάθαρο ότι οι καταναλωτές νιώθουν πιο άνετα με τη διαχείριση των κινδύνων που θέτει ο κορωνοϊός.
Οι ταξιδιώτες νιώθουν επίσης απογοήτευση λόγω της απώλειας της ελευθερίας τους στα ταξίδια με το 68% να δηλώνει οτι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν την ποιότητα ζωής τους. Το 40% δήλωσε ότι υποφέρει από άγχος και νιώθει ότι χάνει σημαντικές στιγμές στη ζωή του εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών. Πάνω από το ένα τρίτο δήλωσε ότι οι περιορισμοί τους εμποδίζουν στην εργασία τους.
Το 57% εκτιμά ότι θα ταξιδέψει μέσα σε δύο μήνες μετά τη συγκράτηση της πανδημίας (έναντι αντίστοιχου ποσοστού 49% τον Σεπτέμβριο του 2020) και το 72% επιθυμεί να ταξιδέψει το συντομότερο δυνατό για να επισκεφθεί μέλη της οικογένειας και φίλους (έναντι 63% τον Σεπτέμβριο του 2020).
Το 81% πιστεύει οτι θα είναι πιθανότερο να ταξιδέψει μόλις εμβολιαστεί και το 84% ότι δεν θα ταξιδέψει εάν υπάρχει προϋπόθεση για καραντίνα στον προορισμό (έναντι 83% τον Σεπτέμβριο του 2020). Το 56% θα αναβάλλει τα ταξίδια μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία (έναντι 65% τον Σεπτέμβριο του 2020).