Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, την ώρα που οι αερομεταφορείς αναγκάζονται να συνεχίσουν τις ακυρώσεις πτήσεων, δυσκολεύοντας τις μεταφορές των τουριστών σε μια σεζόν που πολλοί πιστεύουν ότι θα ανακάμψει σε επίπεδα 2019.
Η Lufthansa ακύρωσε 2.200 πτήσεις έπειτα από κύμα κορωνοϊού που έχει αναγκάσει το ήδη ελλειπές προσωπικό της να απουσιάζει από την εργασία του. Οι πτήσεις που ακυρώθηκαν αφορούν τόσο το εσωτερικό (Γερμανία) όσο και ευρωπαϊκά δρομολόγια τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η αεροπορική εταιρία είχε ήδη ανακοινώσει νωρίτερα τον Ιούνιο 900 την ακύρωση 900 πτήσεων. Επιπλέον, ο αερομεταφορέας ακύρωσε άλλες 600 πτήσεις για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Την ίδια ώρα, εργαζόμενοι σε άλλες αεροπορικές εταιρίες όπως η Ryanair και η British Airways, απειλούν με απεργίες ζητώντας αυξήσεις μισθών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις επιπτώσεις του πληθωρισμού.
Το προσωπικό τσεκ ιν της British Airways και οι εργαζόμενοι επίγειας εξυπηρέτησης στο Χίθροου ψήφισαν υπέρ των κινητοποιήσεων, οι οποίες λόγω υποχρέωσής τους να ειδοποιήσουν την αεροπορική εταιρία, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν πριν τον Ιούλιο. Οι εργαζόμενοι τοποθετούν τις απεργίες «πιθανόν κατά τη διάρκεια της υψηλής σεζόν» και διαμαρτύρονται για τη μη αποκατάσταση της μείωσης 10% που επιβλήθηκε στους μισθούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον, διαμαρτύρονται για το μπόνους 10% που δόθηκε σε άλλους εργαζομένους του αερομεταφορέα, αλλά όχι στο προσωπικό τσεκ ιν.
Παράλληλα, η τριήμερη απεργία στην Brussels Airlines προκαλεί ακυρώσεις πτήσεων και προβλήματα για τρεις συνεχείς ημέρες. Οι εργαζόμενοι, μέλη πληρώματος καμπίνας και πιλότοι, διαμαρτύρονται για το φόρτο εργασίας και την έλλειψη ξεκούρασης αλλά και για τους μισθούς οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στο κόστος ζωής. Η εταιρία αναγκάστηκε να ακυρώσει 315 πτήσεις για το τριήμερο της απεργίας, οι οποίες επηρεάζουν 40.000 ταξιδιώτες.