Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε την πώληση μειοψηφικού πακέτου της ITA Airways στη γερμανική Lufthansa, με σκοπό να τη σώσει από μία ενδεχόμενη χρεοκοπία.
Η ιταλική κυβέρνηση θέλει να κάνει ότι μπορεί για να σώσει την Ita από τυχόν χρεοκοπία. Όπως γράφει ο ιταλικός Tύπος, η κύρια στρατηγική προβλέπει αύξηση κεφαλαίου με έναν νέο εταίρο, ο οποίος όμως δεν θα κατέχει την πλειοψηφία του πακέτου μετοχών. Σύμφωνα με την Corriere della Sera, o εταίρος αυτός θα είναι η γερμανική Lufthansa, με την οποία φέρονται να έχουν ήδη αρχίσει oι σχετικές επαφές. Για να πετύχει τον στόχο αυτό, η κυβέρνηση της Ρώμης άλλαξε και το αρχικό διάταγμα με αντικείμενο την σύσταση της εταιρείας.
Σε αναζήτηση εταίρου για την Ita
«Ψάχνουμε έναν επιχειρηματικό εταίρο, για να μπορέσει να δουλέψει αποτελεσματικά και αποδοτικά η Ita», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός οικονομικών, Τζανκάρλο Τζορτζέτι. Μέχρι τώρα, η νέα ιταλική αεροπορική εταιρία κατέγραψε απώλειες της τάξης των 1,5 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα, παρά την μείωση του στόλου σε σύγκριση με την Alitalia.
Συνολικά, η ιταλική κυβέρνηση με την άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα την στηρίξει με ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες ευρώ. Τον Νοέμβριο καταβλήθηκε η προτελευταία δόση, ύψους 400 χιλιάδων ευρώ. Η τελευταία θα είναι 200 χιλιάδων ευρώ, ενώ αργότερα το όλο τοπίο μοιάζει άγνωστο και άκρως ανησυχητικό. Τους τελευταίους μήνες μια σειρά υποψήφιων μετόχων έκανε πίσω: από την Air France, μέχρι το fund Centares και τον όμιλο Msc, ο οποίος δραστηριοποιείται στις κρουαζιέρες.
Oι ανησυχίες πληθαίνουν από την στιγμή που, τους πρώτους εννέα μήνες η Ιta έχασε συνολικά 300 εκατομμύρια ευρώ. Οι μάνατζερ της εταιρίας προσπαθούν να φανούν αισιόδοξοι και δηλώνουν ότι το συνολικό κόστος λειτουργίας της έχει περιοριστεί σημαντικά. Προσθέτουν μάλιστα, ότι τα προβλήματα είναι παροδικά, ότι οφείλονται κυρίως στην αύξηση των τιμής των καυσίμων, με τις ευρύτερες συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Στους κύριους, μελλοντικούς στόχους συμπεριλαμβάνεται η αύξηση των στρατηγικών συνδέσεων με την βόρεια και την νότια Αμερική. Χρειάζεται όμως μια επιχειρηματική στήριξη – από το εξωτερικό.
Πηγή: DW