Χιλιάδες ταξιδιώτες έρχονται αντιμέτωποι σήμερα, Δευτέρα, με καθυστερήσεις στις πτήσεις τους εξαιτίας τεχνικού προβλήματος που προέκυψε στα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ην. Βασιλείου.
Πολλοί επιβάτες αναφέρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι παρέμειναν για ώρα εντός των αεροσκαφών περιμένοντας την απογείωση ή ότι έμειναν καθηλωμένοι στις εγκαταστάσεις των αεροδρομίων στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα, στο Ισραήλ και σε άλλες χώρες.
Οι Εθνικές Υπηρεσίες αερομεταφορών (Nats) ανέφεραν ότι εφάρμοσαν περιορισμούς στη ροή της αεροπορικής κίνησης και συνέστησε στους επιβάτες να ελέγξουν εάν η πτήση τους επηρεάζεται πριν μεταβούν στα αεροδρόμια.
H Nats ζήτησε συγνώμη από το επιβατικό κοινό αναφέροντας ότι εντόπισε και αντιμετώπισε το ζήτημα, το οποίο επηρέασε τη δυνατότητα αυτόματης επεξεργασίας των πτητικών προγραμμάτων.
Όπως επισήμανε, τεχνικοί παρακολουθούν τις επιδόσεις των συστημάτων καθώς επανέρχεται σε κανονική λειτουργία.
Ωστόσο υπογράμμισε ότι ο εναέριος χώρος του Ην. Βασιλείου δεν έκλεισε, και ότι χρειάστηκε να εφαρμοστούν περιορισμοί για λόγους ασφαλείας.
Ο ιρλανδικός πάροχος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας AirNav Ireland τόνισε ότι το πρόβλημα προκαλεί «σημαντικές καθυστερήσεις πτήσεων σε όλη την Ευρώπη που ταξιδεύουν προς, από ή μέσω του εναέριου χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου».
Πολλά αεροδρόμια του Ην. Βασιλείου και αερομεταφορείς όπως οι Ryanair, EasyJet, Wizz Air, Loganair και Aer Lingus ενημέρωσαν τους επιβάτες τους για καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων.
Σε μήνυμά της μέσω του WhatsApp προς τα πληρώματα καμπίνας, η British Airways αναφέρει ότι ενώ οι απογειώσεις και προσγειώσεις συνεχίζονται, το σύστημα εναέριας κυκλοφορίας χρειάζεται να διεξάγει μερικές διαδικασίες με μη αυτόματο τρόπο, προκαλώντας σημαντικές καθυστερήσεις.
Το επιχειρησιακό κέντρο του αερομεταφορέα έκανε λόγο για χρήση εναλλακτικών αεροδρομίων εάν απαιτείται, κατι που θα είναι απαραίτητο καθώς ορισμένες πτήσεις που προσεγγίζουν τα αεροδρόμια της χώρας διαθέτουν περιορισμένα καύσιμα.
Ο πρώην πιλότος της εταιρίας και νυν σύμβουλος αεροπορίας, Alastair Rosenschein, χαρακτήρισε το πρόβλημα «τεράστιο» και το παρομοίασε με το κλείσιμο των δρόμων στη χώρα. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα λίγο εφιαλτικό σενάριο.
Μετά τη Βρετανία έπεσε το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και στην Ιταλία, κυρίως στον τομέα της Ρώμης και στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Ιταλίας. Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν το πρόβλημα οφείλεται σε δυσλειτουργία του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και στην Ιταλία ή σε επίθεση χάκερ.