Δημοπρασία για το έργο της Πέτρινης Αποθήκης της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά

27-11-14 | ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ

Εγκρίθηκε, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ και μετά από πολύμηνες μελετητικές διαδικασίες από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, η Διακήρυξη δημοπρασίας της κατασκευής του έργου, προϋπολογισμού 8,8 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), που αφορά την αποκατάσταση της Πέτρινης Αποθήκης της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά, καθώς και ο ορισμός της Επιτροπής του διαγωνισμού.

Η Πέτρινη Αποθήκη βρίσκεται στον παρακείμενο χώρο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και αποτελεί ένα από τα ιστορικά κτίρια του λιμανιού με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, τα οποία διασώζονται και ανακαινίζονται.

Το έργο αφορά την αποκατάσταση και ανακαίνιση της Πέτρινης Αποθήκης, επιφάνειας 3.506 τ.μ. και την ένταξή της ως βασικού κτιρίου των δραστηριοτήτων της Πολιτιστικής Ακτής. Μετά την ανακαίνισή της, η Πέτρινη Αποθήκη θα χρησιμοποιηθεί:

- για την εγκατάστασή της Μόνιμης Έκθεσης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, ενός Μουσείου με εκθέματα που αναδεικνύουν την τεχνολογική εφαρμογή της επιστημονικής σκέψης της αρχαίας Ελλάδας,

- για την εγκατάσταση ενός Μουσείου – Εκθεσιακού Χώρου για το λιμάνι του Πειραιά ως κέντρου Μετανάστευσης προς άλλες Ηπείρους των περασμένων αιώνων, του Πειραιά ως κέντρου εργατικής και βιομηχανικής πόλης,

- για τη στέγαση του Ιστορικού Αρχείου του ΟΛΠ και των εκθεμάτων του και

- για τη στέγαση ενός ακόμα επιβατικού σταθμού εσωτερικού.

Το έργο της Πέτρινης Αποθήκης, μαζί με το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στο κτίριο του SILO, το οποίο εισέρχεται στη β’ φάση υλοποίησής του, τη μετατροπή του κτιρίου στο Καστράκι σε Αρχαιολογικό Θεματικό Μουσείο του λιμένα και της ενοποίησής του με τον αρχαιολογικό χώρο των Ηετιώνιων Πυλών, την αποκατάσταση του ταινιόδρομου και κτιρίου στην είσοδο του λιμένα (Κράκαρη – Δραπετσώνα) και τα άλλα παράλληλα έργα, αποτελούν στο σύνολο τους τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση και πολιτιστική μεταμόρφωση μιας υποβαθμισμένης περιοχής σε σύγχρονο Πολιτιστικό Πάρκο, έκτασης 180.000 τ.μ. με χώρους πρασίνου και αναψυχής. 

Το έργο αυτό έχει ενταχθεί με Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΟΛΠ και Περιφέρειας Αττικής, στις συνολικές αναπλάσεις του “Αττική 2021” και αναμένεται τα έργα του να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ. Το έργο αναμένεται να εγκριθεί από το Υ.Ν.Α. μόλις υποβληθούν οι περιβαλλοντικοί όροι.

Όπως τόνισε στο Δ.Σ. ο πρόεδρος του ΟΛΠ, κ. Γιώργος Ανωμερίτης «αρχίζει να συντίθεται με προσεκτικά βήματα και ωριμότητα σχεδίων, η μεγαλύτερη παρέμβαση διάσωσης βιομηχανικών και εμπορικών κτιρίων αναγνωρίσιμης ιστορικής αξίας στο λιμάνι και η μετατροπή τους σε ενιαίο πολιτιστικό χώρο για τους κατοίκους του ευρύτερου Πειραιά, τους επιβάτες και τους τουρίστες της κρουαζιέρας. Δημιουργείται έτσι ένας ενιαίος τεράστιος ελεύθερος χώρος με πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο, ένας χώρος Πολιτισμού και Τουρισμού μέσα στο λιμάνι, που από χώρος απλής διακίνησης επιβατών και τροχοφόρων θα μετατραπεί σε σημείο πολιτιστικής αναφοράς για όλη την Αττική».

 

διαβάστε ακόμα

Νέος Γενικός Διευθυντής στη City Contact από 1η Ιανουαρίου 2025
Τα κρασιά της Βόρειας Ελλάδας εντυπωσιάζουν τους Σέρβους
Η Χαλκιδική στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Ιταλών
10 μεγάλες τουριστικές επενδύσεις παγωμένες επί 18 μήνες στο Enterprise Greece
Κ.Χατζηδάκης | Ιδρύονται Holding εταιρειών για την πιο γρήγορη αξιοποίηση έως και 1.000 ακινήτων του Δημοσίου
Οι πτήσεις της Ryanair διαθέσιμες από τις πλατφόρμες του ομίλου Etraveli
FedHATTA: Άμεση ανάγκη για μόνιμη εξίσωση των τελών κυκλοφορίας τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ
HolidayCheck: Φθηνότερα τα πακέτα για Ρόδο και Κω τον Οκτώβριο & Νοέμβριο από την περίοδο αιχμής των προκρατήσεων
Ελληνικός Τουρισμός 2024 | Μειωμένες οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και τον Αύγουστο
Τουρισμός | Οι Βρετανοί πληρώνουν με μετρητά στις διακοπές τους- Ιδού οι ...ιδανικοί πελάτες για Έλληνες επαγγελματίες