Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση καλώντας τους Αμερικανούς και «ιδιαίτερα τους ταξιδιώτες με προβλήματα υγείας» να μην ταξιδεύουν με κρουαζιερόπλοιο λόγω του κινδύνου μόλυνσης από κορωνοϊό. Επιπλέον, η προειδοποίηση από το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι πολλές χώρες έχουν θεσπίσει αυστηρά πρωτόκολλα ελέγχου που δεν επιτρέπουν την είσοδο στα πλοία και εμποδίζουν τους επιβάτες να αποβιβαστούν, προσπαθώντας να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.
«Ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επιτρέψει την αποβίβαση κάποιων επιβατών κρουαζιέρας τις τελευταίες εβδομάδες, οι πτήσεις επαναπατρισμού δεν θα πρέπει να αποτελούν επιλογή για τους πολίτες των ΗΠΑ υπό τον ενδεχόμενο κίνδυνο καραντίνας από τις εκάστοτε τοπικές αρχές», συνεχίζει η προειδοποίηση.
CLIA: Επιζήμιες επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία
Aπό την Παρασκευή, που υπηρχε η σχετικη πληροφόρηση, η Διεθνής Ένωση Κρουαζιερόπλοιων (CLIA) έσπευσε να ανακοινώσει ότι οποιαδήποτε ενέργεια για περιορισμό της κρουαζιέρας είναι αδικαιολόγητη και σε αντίθεση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος συνεχίζει να συμβουλεύει για την εφαρμογή ταξιδιωτικών ή εμπορικών περιορισμών μόνο σε χώρες που αντιμετωπίζουν εστίες COVID-19.
Τυχόν περιορισμοί στην ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία και τις γραμμές κρουαζιέρας συγκεκριμένα, θα έχει σημαντικές επιζήμιες επιπτώσεις - ίσως μη αναστρέψιμες - στις εθνικές και τοπικές οικονομίες, τόνιζε η CLIA. προσθέτοντας ότι η βιομηχανία κρουαζιερόπλοιων είναι ζωτικής σημασία για την αμερικανική οικονομία, υποστηρίζοντας πάνω από 421.000 αμερικανικές θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας σχεδόν με 53 δισεκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική οικονομία το 2018. Η δραστηριότητα κρουαζιερόπλοιων υποστηρίζει ταξιδιωτικά γραφεία, αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία και μια ευρεία αλυσίδα εφοδιασμού από βιομηχανίες στις ΗΠΑ.
Τα κρουαζιερόπολοια, κατέληγε η CLIA, εφαρμόζει προληπτικά μέτρα, με βάση τις επικρατούσες οδηγίες από τις παγκόσμιες υγειονομικές αρχές, και οι κάθε ενέργεια που περιορίζει τις κρουαζιέρες είναι παράλογη.
Απαγόρευση επιβίβασης σε συγκεκριμένα άτομα
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ένωση, ζήτησε από τις εταιρείες κρουαζιέρας, να απαγορεύουν την επιβίβαση σε άτομα που έχουν ταξιδέψει πριν από 14 ημέρες από ή μέσω της Νότιας Κορέας, του Ιράν, της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο ή των ιταλικών περιοχών που βρίσκονται σε καραντίνα ή έχουν ταξιδέψει μέσω αεροδρομίων από τις περιοχές αυτές. Αυτό ισχύει και για άτομα που έχουν έρθει σε στενή επαφή με άτομα που είναι ύποπτα ότι έχουν μολυνθεί ή έχουν διαγνωσθεί με κορωναϊό ή υπόκεινται σε έλεγχο της υγείας τους. Επιπλέον, οι υγειονομικοί έλεγχοι θα συνεχίσουν να διεξάγονται πριν από την επιβίβαση.
Η εφαρμογής αυτών των αυστηρών μέτρων, τονίζουν η CLIA και οι εταιρείες κρουαζιέρας, δεν δικαιολογούν άλλους περιορισμούς στις κρουαζιέρες.