Carnival: Αντιδράσεις από τους εργαζομένους για σχέδιο απόλυσης και επαναπρόσληψης με νέους όρους

24-11-23 | ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

Σάλος έχει ξεσπάσει σε βάρος της εταιρίας κρουαζιέρας Carnival UK, ιδιοκτήτριας των P&O Cruises και Cunard, έπειτα από την απόφασή της να απολύσει περισσότερα από 900 μέλη του προσωπικού, εάν αυτά δεν αποδεχθούν νέους όρους και προϋποθέσεις για την απασχόλησή τους.

Το σωματείο Nautilus, το οποίο εκπροσωπεί εκατοντάδες από τους εργαζομένους που δυνητικά επηρεάζονται, ανέφερε ότι η Carnival UK έχει ενημερώσει τις αρχές του Ην. Βασιλείου και των Βερμούδων για την πρόθεσή της να αλλάξει τους όρους και τις προϋποθέσεις απασχόλησης για 919 μέλη του πληρώματος σε 10 πλοία.

Η εταιρία ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές για το σχέδιό της μία ημέρα μετά την έναρξη των συνομιλιών με τα μέλη του συνδικάτου των εργαζομένων. 

Το συνδικάτο αναφέρει ότι η εταιρεία κρουαζιέρας «θέλει ουσιαστικά να επιβάλει περικοπή στο 20% των εργάσιμων ημερών», η οποία αντιστοιχεί σε μείωση από 243 ημέρες εργασίας ετησίως σε 200, οδηγώντας σε μείωση των εισοδημάτων και τονίζει ότι η εταιρεία δεν είχε «πραγματική πρόθεση να συμμετάσχει» σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Το Nautilus κάνει λόγο για ένα Έντυπο HR1, που περιλαμβάνει τα σχέδια απολύσεων μιας εταιρείας και υποβάλλεται στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.«Οι διαπραγματεύσεις με το σωματείο άρχισαν στις 14 Νοεμβρίου, αλλά το σωματείο ενημερώθηκε για το HR1 το βράδυ της 22ας Νοεμβρίου», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι η Carnival ανέφερε ότι μπορεί να εξεταστεί η απόλυση και η εκ νέου πρόσληψη εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για νέους όρους. Το σωματείο επισημαίνει ότι η κίνηση αυτή υποδηλώνει «ότι ο εργοδότης δεν είχε ποτέ καμία πρόθεση για ουσιαστική διαπραγμάτευση».

Πέρυσι, η P&O Ferries είχε εμπλακεί σε διαμάχη για την απόλυση 800 εργαζομένων της από την μητρική της DP World. Η εταιρεία απέλυσε το προσωπικό χωρίς προειδοποίηση, αντικαθιστώντας το με ξένους εργαζόμενους σε πρακτορεία, που αμείβονταν λιγότερο από τον κατώτατο μισθό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το συνδικάτο είπε ότι οι αλλαγές θα επηρεάσουν το πλήρωμα της P&O Cruises καθώς και εκείνα που εργάζονται σε πλοία όπως το Queen Elizabeth και το Queen Mary 2.

Η Carnival UK δήλωσε: "Κατηγορηματικά δεν προβαίνουμε σε απολύσεις, δεν θα απολύσουμε και δεν θα προσλάβουμε ξανά προσωπικό. Στην πραγματικότητα έχουμε αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των εργαζομένων μας σε όλο τον στόλο μας.

Πρόκειται για μια ετήσια διαδικασία αναθεώρησης των αμοιβών με τους αξιωματικούς στα πλοία μας. Αυτό θα ενδυναμώσει το προσωπικό μας, θα παραδώσει τις κατάλληλες ομάδες σε όλο τον στόλο μας και θα προσελκύσει και θα διατηρήσει ταλέντα στα πλοία μας."

διαβάστε ακόμα

"Πράσινο φως" από την Κομισιόν για την εξαγορά της ITA Airways από τη Lufthansa
Independent: Ένα Ελληνικό ξενοδοχείο στα καλύτερα του κόσμου για τους λάτρεις του τένις
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Δημοτικό Θέατρο Πειραιά – Νίκος Διαμαντής | Τριήμερα πλατφόρμα δράσεων: What We Owe Democracy / Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία
Τα 3 ιδιαίτερα concept προβολής εκθετών που ετοιμάζει το 100% Hotel Show
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Η Philharmonic Brass έρχεται στο Ηρώδειο στις 10 Ιουλίου!
Σε κανονικότητα τα ταξίδια των Jet2holidays, Tui, easyJet στην Κω – Το «ευχαριστώ» του δημάρχου
HOTREC | Επιτακτική η ανάγκη για δίκαιους ψηφιακούς κανόνες - Έρευνα για τα κανάλια διάθεσης δωματίων ξενοδοχείων στην Ευρώπη
Το Άμστερνταμ θέλει να απαγορεύσει όλα τα κρουαζιερόπλοια στο κέντρο της πόλης μέχρι το 2035
Ε.Ξ. Χανίων | Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον Γιάννη Σμπώκο
Ryanair: 48ωρη προσφορά για μειωμένη τιμή πτήσων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο