Γερμανία: Στους ρυθμούς των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-τρόικας ανεβοκατεβαίνουν οι κρατήσεις, -1,3% μέχρι και τον Απρίλιο

14-05-15 | ΑΓΟΡΕΣ

Στους ρυθμούς της πορείας των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές κινούνται οι κρατήσεις για διακοπές στη χώρα μας στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο κ.Νίκος Καμπάς, Group Manager Home & Lifestyle της εταιρείας ερευνών Gfk Ελλάδος, στο συνέδριο Hospitality.now.

Οι κρατήσεις στη Γερμανία μέχρι και τον Απρίλιο προς τη χώρα μας παρουσιάζουν οριακή μείωση κατά 1,2%, ενώ η γενική εικόνα των κρατήσεων προς όλους τους προορισμούς είναι αυξημένη κατά 3,7%. Οι κρατήσεις κινούνταν αυξητικά τους μήνες από Νοέμβριο μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου, αλλά στη συνέχεια το κλίμα αβεβαιότητας στην πολιτική σκηνή της χώρας και στην κατάληξη των διαπραγματεύσεων επηρέασε ευθέως τις κρατήσεις. 

Το γράφημα των κρατήσεων θυμίζει κυριολεκτικά καρδιογράφημα, καθώς όταν διαφαίνονταν θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις οι κρατήσεις ανέβαιναν και, αντιστρόφως, έπεφταν.

Η αξία των πωλήσεων (σε ευρώ) μέχρι και τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gfk, προς όλους τους προορισμούς δείχνουν την ακόλουθη εικόνα:

- Αύξηση 2,6% στη Μεσόγειο και 10,8% προς Αμερική.

- Στην Τουρκία η αύξηση είναι 1,5%, στην Ισπανία κυμαίνεται από 4,4% έως 5,4% (ηπειρωτική, Μαγιόρκα και Κανάρια Νησιά), στην Κροατία καταγράφεται σημαντική αύξηση 14,5%, ενώ εντυπωσιακό είναι το comeback της Αιγύπτου με αύξηση 45,9%.

- Μεγάλη μείωση κατά 23,9% υπάρχει στις κρατήσεις προς Τυνησία.

Στην Ελλάδα κορυφαίοι προορισμοί των Γερμανών στις εφετινές κρατήσεις είναι τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά, ενώ στη χειμερινή περίοδο προηγούνται Αθήνα και Θεσσαλονίκη, γεγονός που δείχνει την ανοδική πορεία της χώρας μας στο citybreak.

Η Ελλάδα προσελκύει κυρίως Γερμανούς ηλικίας από 35-65 ετών και οκογένειες 3-4 ατόμων, ενώ υστερεί στις οικογένειες δυο ατόμων.

Σε γενικές γραμμές, τα στοιχεία της χώρας μας, που ελκύουν τους Γερμανούς είναι ο ήλιος και η θάλασσα, πράγμα, που σημαίνει ότι χρειάζεταο συστηματική δουλειά για να αναπτύξει τα άλλας της στοιχεία, με έμφαση στον πολιτισμό και τη γαστρονομία, ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων κατηγοριών τουρισμού από τη γερμανική αγορά. 

Tα τελευταία στοιχεία του Απριλίου

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gfk, που δημοσιεύει σήμερα το fvw, οι καλοκαιρινές κράτήσεις (από Μάο έως Οκτώβριο) στη γερμανική αγορά τον Απρίλιο παρέμειναν σταθερές. Σε επίπεδο αξίας πωλήσεων των ταξιδιωτικών γραφείων, η καλοκαιρινή σεζόν παρουσιάζει αύξηση 5,8% σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο πέρυσι η συγκριτική περίοδος ήταν ιδιαίτερα αδύναμη με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σχετικά με τους μήνες ζήτησης, τον Απρίλιο υπήρξε καλή ζήτηση για τις διακοπές τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και ισχυρή ζήτηση για τον Ιούλιο, με αύξηση εσόδων 13,3%. Οι πωλήσεις για τη χειμερινή περίοδο τον προηγούμενο μήνα είχαν διψήφια αύξηση.

 

 

 

 

διαβάστε ακόμα

O ΕΟΤ στηρίζει καλοκαιρινές γαστρονομικές δράσεις σε Πήλιο, Λουτρά Σμοκόβου και Αλεξανδρούπολη
Υπερ- τουρισμός στη Μαγιόρκα | Περιορίζεται η συμμετοχή σε εκθέσεις- εισηγήσεις για τουριστική "απο-ανάπτυξη"
4ωρη στάση εργασίας στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών
Μουσείο Ακρόπολης: Απόδοση στο ελληνικό και διεθνές κοινό του "Μουσείου κάτω από το Μουσείο"
ΠΑΣΟΚ | Ερώτηση στη Βουλή για την επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους
Στο 90% η ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών των παραλιών σε όλη τη χώρα
Όμιλος Lufthansa | Προσαύξηση έως 72 ευρώ στο περιβαλλοντικό τέλος
Ξεκινούν οι πτήσεις της πρώτης εταιρίας στην Ελλάδα για μεταφορές στα νησιά με ελικόπτερο
Airbnb | +18% οι κρατήσεις για Ελλάδα το 4μηνο Ιουλίου - Οκτωβρίου
Διαγωνισμός για εκμίσθωση ακινήτου με σκοπό την τουριστική χρήση του στη Θάσο