25 εκατ. ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για διακοπές αυτό το καλοκαίρι, εκ των οποίων 1 στους 3 που ταξιδεύει στο εξωτερικό φεύγει χωρίς να γνωρίζει ταξιδιωτικες πληροφορίες για τον προορισμό το οποίο θα επισκεφθεί, σύμφωνα με την ένωση βρετανών τουρ οπερέιτορ, ΑΒΤΑ.
Ερωτηθέντες για το λόγο για τον οποίο δεν αναζητούν πληροφορίες για τον προορισμό πριν την αναχώρηση, το 34% είπε ότι γνώριζε όλα όσα χρειαζόταν να γνωρίζει ήδη και το 30% οτι το έκανε επειδή είχε επισκεφθεί ξανά τον προορισμό στο παρελθόν.
Η ΑΒΤΑ συμβουλεύει τους Βρετανούς ταξιδιώτες, ωστόσο, να ελέγχουν όλες τις τελευταίες πληροφορίες για τον προορισμό που πρόκειται να επισκεφθούν, από το βρετανικό ΥΠΕΞ, ενώ τονίζει ότι και οι τουριστικές επιχειρήσεις οφείλουν να ενημερώνουν σχετικά τους πελάτες τους.
Στην πλειονότητά τους (67%) οι Βρετανοί που έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό στο παρελθόν έψαξαν πληροφορίες για αυτόν. Αναζήτησαν την τρέχουσα ισοτιμία (59%), τη φροντίδα υγείας (56%), τις απαιτήσεις εισόδου στη χώρα (54%) καθώς και το επίπεδο ασφάλειας (52%). Πάνω από 2 στους 5 είπαν ότι ζήτησαν ταξιδιωτικές οδηγίες από τοπικές αρχές.
Ένας στους 6 αναζήτησε πληροφορίες για τον προορισμό στο ΥΠΕΞ, και αντίστοιχος αριθμός συμβουλεύτηκε ταξιδιωτικό οδηγό, ενώ το 25% πληροφορήθηκε από ιστοσελίδα με κριτικές και 1 στους 4 από την ταξιδιωτική εταιρία που επέλεξε.
Ενδεικτικά η ΑΒΤΑ αναφέρει ορισμένες απαγορεύσεις που ισχύουν στις ακόλουθες χώρες:
Ταϊλάνδη: Τον Ιανουάριο του 2018, οι αρχές της Ταϊλάνδης εισήγαγαν την απαγόρευση του καπνίσματος στις παραλίες σε αρκετούς μεγάλους τουριστικούς προορισμούς όπως το Πουκέτ, το Κο Σαμούι και το Κράμπι. Οι παραβέτες μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόστιμο 100,000 μπατ (περίπου 2,350 λίρες στερλίνες) ή έως και ένα χρόνο στη φυλακή.
Ισπανία: Η Μαγιόρκα και άλλα τοπικά συμβούλια στην Ισπανία έχουν απαγορεύσει την κατανάλωση αλκοόλ στο δρόμο. Οι ποινές φτάνουν σε πρόστιμα ύψους έως και 3.000 ευρώ. Οι ποινές στο Magaluf είναι τέσσερις φορές υψηλότερες από πέρυσι. Υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι για κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των παραλιών.
Κροατία: Πρόστιμα για όσους κυκλοφορούν ημίγυμνοι στα κέντρα πόλεων, όπως το Ντουμπρόβνικ ή το Χβάρ.
Κάτω Χώρες: Οι Κάτω Χώρες έχουν τη φήμη ότι είναι ανεκτικές στη χρήση των αποκαλούμενων «μαλακών ναρκωτικών». Στην πραγματικότητα, τα ναρκωτικά απαγορεύονται και αυτή η ανοχή υπάρχει μόνο για τις καθορισμένες εγκαταστάσεις στις μεγάλες πόλεις και η αγορά ή το κάπνισμα μαλακών ναρκωτικών σε δημόσιους χώρους αποτελεί αδίκημα.
Τουρκία: Παλαιά νομίσματα και άλλοι «θησαυροί» που βρέθηκαν σε καταδύσεις δεν πρέπει να μεταφέρονται στο σπίτι ως αναμνηστικά χωρίς πρώτα αυτοί που τα βρήκαν να ελέγχουν τους κανόνες. Για παράδειγμα, στην Τουρκία η κατοχή, η πώληση και η εξαγωγή αρχαιοτήτων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 5 έως 12 ετών καθώς και σημαντικό πρόστιμο.