Το Bollywood φέρνει Ινδούς τουρίστες στην Ελλάδα

24-10-18 | ΑΓΟΡΕΣ

Ο αριθμός των Ινδών τουριστών προς χώρες του εξωτερικού αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία έτη και η Ινδία θεωρείται πλέον ως μια από τις κορυφαίες αγορές εξερχόμενου τουρισμού παγκοσμίως.

Αυτό αναφέρει στην τελευταία του έκθεση το ελληνικό γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Νέο Δελχί για την κατάσταση της ινδικής οικονομίας και την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας.

Σύμφωνα με έρευνα του "Tourism Australia", ο αριθμός των Ινδών εξερχόμενων τουριστών θα ανέλθει σε 50 εκατ. το 2020.  Ειδικότερα, η Ινδία αποτελεί τη δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά εξερχόμενου τουρισμού μετά την Κίνα. Από την πλευρά της τουριστικής δαπάνης, οι ΗΠΑ απορροφούν το 30% του συνόλου της δαπάνης των Ινδών τουριστών. Η εξωστρέφεια των Ινδών τουριστών ενθαρρύνεται από 60 χώρες, οι οποίες έχουν γραφεία προώθησης του τουριστικού τους προϊόντος στην Ινδία.  Σύμφωνα με έρευνα του TravelBiz Monitor οι Ινδοί εξερχόμενοι τουρίστες προτιμούν γειτονικές τους χώρες, στην Ασία, με πρώτη την Ταϊλάνδη. Στην κατηγορία «αναδυόμενοι προορισμοί», η Ζάκυνθος κατατάσσεται πρώτη και ακολουθούν τα νησιά Furanafushi, Maldives και Mahe στις Seychelles. Συνεπώς μετά την Μύκονο και Σαντορίνη, η Ζάκυνθος αναμένεται ν’ αποτελέσει σύντομα τον τρίτο ελληνικό προορισμό τους. Ενδιαφέρον παρατηρείται και για άλλα πλέον νησιά του Ιονίου ή των Κυκλάδων.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι 29% των τουριστών επιλέγουν για τη διαμονή τους την κατηγορία ‘’bed & breakfast’’ έναντι 71%, που προτιμούν τα ξενοδοχεία. Αναφορικά με τις δραστηριότητες στη διάρκεια των διακοπών, το 22% προτιμά «πολιτιστικές» δραστηριότητες και 21% υπαίθριες δραστηριότητες. Πραγματοποιούνται πενήντα περίπου διεθνείς τουριστικές εκθέσεις στην Ινδία κάθε χρόνο, στις οποίες συμμετέχουν και ελληνικές εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση, η φυσική παρουσία για την προβολή και προώθηση προϊόντων θεωρείται σημαντική στην Ινδία.

Σε συνέχεια προβολής στην Ινδία κινηματογραφικών παραγωγών του Bollywood, που πραγματοποιήθηκαν στη Μύκονο και Σαντορίνη την τελευταία 10ετία, ο αριθμός Ινδών τουριστών προς την Ελλάδα βαίνει αυξανόμενος τα τελευταία χρόνια. Παρατηρούνται σταθερά ανοδικές τάσεις των ινδικών τουριστικών ροών προς τη χώρα μας σε ετήσια βάση(+20% περίπου). Το 2017 εκδόθηκαν από το Προξενικό Τμήμα της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Νέο Δελχί 33.000 αιτήσεις για τουριστικές θεωρήσεις εισόδου στην Ελλάδα. Το 2018 μέχρι το τέλος του καλοκαιριού είχαν υποβληθεί  26.000 αιτήσεις. 

Ο τουρισμός στην Ινδία

Ο τουριστικός τομέας στην Ινδία απασχολεί 41,6 εκατ. εργαζομένους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 8% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Εκτιμάται  ότι ο τουριστικός τομέας κατά το 2018 θα ανέλθει σε 10% του ΑΕΠ και το διάστημα 2017-2027 σε 6.8%. Η έκθεση Travel & Tourism Competitiveness Report 2017 κατατάσσει την Ινδία στην 40η θέση από απόψεως τουριστικής ανταγωνιστικότητας σε σύνολο 136 χωρών. Στην αντίστοιχη έκθεση του 2015 η Ινδία είχε καταλάβει την 52η θέση. Θετικά σημεία του αποτελούν οι συχνές αεροπορικές μεταφορές, η φύση και τα πολιτιστικά μνημεία, ενώ στα αρνητικά περιλαμβάνεται ο μικρός αριθμός ξενοδοχείων και μηχανημάτων ΑΤΜ.

Οι οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα

Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Ινδίας παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο. Το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών παραμένει εδώ και χρόνια αρνητικό για την Ελλάδα.  Υπάρχουν, όμως, μεγάλα περιθώρια βελτίωσης των διμερών οικονομικών σχέσεων μας σε πολλούς τομείς, καθώς, η  ινδική Οικονομία, επί εικοσαετία, εξακολουθεί να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο, και δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την παγκόσμια οικονομική κρίση (2008). Αυτό οφείλεται, κυρίως, στη μη μεγάλη εξάρτησή της από τις εξαγωγές και στη σημαντική εσωτερική κατανάλωση στη χώρα των 1,3 δις. κατοίκων περίπου. Τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Ναυτιλία, η Πληροφορική, ο Αμυντικός Τομέας, η Υψηλή Τεχνολογία (κ.α.) μπορούν να αποτελέσουν πεδία κοινής δράσης των δύο χωρών, παράλληλα με την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων στους πιο «παραδοσιακούς» τομείς, όπως είναι τα τρόφιμα κλπ.

Η οικονομία της Ινδίας

Η Ινδία συγκαταλέγεται τα τελευταία χρόνια μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών στον κόσμο, με ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης άνω του 7%. Το οικονομικό έτος 2017-18 όπου η οικονομία υπέστη τους τριγμούς  της απονομισματοποίησης (Νοέμβριος 2016) και της εφαρμογής σημαντικών μεταρρυθμίσεων, το ΑΕΠ σημείωσε μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης του συνήθους (6,7%) από 7,1% το 2016-17.

Η ινδική Οικονομία είναι η 7η μεγαλύτερη στον κόσμο σε απόλυτα νούμερα και η 3η μεγαλύτερη σύμφωνα με τον δείκτη Ισοτιμίας Αγοραστικής Δύναμης (PPP-Purchasing Power Parity). Μεταξύ άλλων, η χώρα είναι μέλος της ομάδας G-20 και γνωρίζει αδιάλειπτη ανάπτυξη την τελευταία εικοσαετία με ετήσιους ρυθμούς που κυμαίνονται μεταξύ του 7% και 8 %.

Η Ινδία έχει έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους στον κόσμο Τομέα Υπηρεσιών. Ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του υπερβαίνει το 9% από το 2001 μέχρι σήμερα και συνέβαλε στο 46,6%% του ΑΕΠ κατά το οικ. έτος 2017-18. Η χώρα έχει καταστεί σημαντικός εξαγωγέας Υπηρεσιών Πληροφορικής, Υπηρεσιών Εξωτερικής Ανάθεσης (outsourcing) και Υπηρεσιών Λογισμικού. Επιπλέον, η Ινδία είναι το 4ο μεγαλύτερο κέντρο εταιρειών start-up στον κόσμο.

 

 

διαβάστε ακόμα

Ryanair: Nέα εποχική σύνδεση Βρυξέλλες – Νέα Αγχίαλος το 2025
Τι ξεχνούν οι επιβάτες στα ταξί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη | Πολλά κινητά τηλέφωνα και μία σόμπα....
Η Ρόδος υποστηρίζει την ίδρυση Εθνικού Φορέα Συνεδριακού Τουρισμού
Η κλιματική κρίση «θάνατος» για τις μεγαλουπόλεις
Sky Express: Ξεκίνησαν καθημερινές πτήσεις Αθήνα - Κωνσταντινούπολη
Αντώνης Παγώνης | 10ετές πρόγραμμα για την προβολή συγκεκριμένων προορισμών
CNT: Η Αθηναϊκή Ριβιέρα στους 11 κορυφαίους προορισμούς διακοπών στην Ευρώπη για το 2025
O Χάρης Θεοχάρης στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού
Τουρισμός | Τάση για κρατήσεις εκτός αιχμής από τους Βρετανούς
ΠΟΤΑΠ | Δράσεις για την προβολή του Ολύμπου