Οι διακυμάνσεις της τιμής της στερλίνας στη μετά Brexit εποχή αναμένεται να αποτελέσει μεταξύ άλλων και μία σημαντική παράμετρο για την επιλογή των προορισμών για διακοπές των Βρετανών στο εξωτερικό.
Ειδικότερα, για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα μία ενδεχόμενη πτώση της τιμής της στερλίνας σε σχέση με τα άλλα βασικά νομίσματα θα δημιουργήσει αντανακλαστικές κινήσεις επιλογής φθηνότερων προορισμών.
Πάντως, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δυσχεραίνει τις προβλέψεις για την τιμή της στερλίνας. Σύμφωνα με αναλύσεις χρηματοοικονομικών οίκων (JP Morgan, HSBC, BNP Paribas, Merill Lynch, Nomura) και ανάλογα με το είδος του Brexit, η τιμή της στερλίνας θα μπορούσε να κυμανθεί από τα 1,10 δολάρια έως τα 1,59 δολάρια, με τις ακραίες τιμές να ισχύουν σε περίπτωση ενός «hard Βrexit» και «soft Βrexit» αντίστοιχα. Με τον τρόπο αυτό οι αναλυτές αναδεικνύουν την αναλογία της σχέσης μεταξύ της τιμής της στερλίνας και του είδους της αποχώρησης. Επισημαίνεται ότι μια περαιτέρω υποτίμηση της στερλίνας αναμένεται να δώσει εκ νέου ώθηση σε πληθωριστικές πιέσεις.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ένωσης Βρετανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων (British Chambers of Commerce – BCC), ακόμα και σε περίπτωση συντεταγμένης εξόδου, η οικονομική ανάπτυξη του ΗΒ το 2018, αλλά και το 2019, θα είναι η μικρότερη από την εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008. Συγκεκριμένα, το BCC προβλέπει ότι το 2018 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,2% (έναντι αρχικής πρόβλεψης για 1,1%) και το 2019 κατά 1,3% (όπως είχε αρχικά προβλέψει). Για το 2020, το BCC αναθεώρησε τις προβλέψεις του προς τα κάτω, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,5% (έναντι αρχικής πρόβλεψης για 1,6%).
Η Pricewaterhouse Coopers – PwC προβλέπει ότι, ακόμα και σε περίπτωση ενός «soft Brexit», ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης του ΗΒ το 2019 θα ανέλθει στο 1,6% του ΑΕΠ, ενώ η βρετανική οικονομία θα υποχωρήσει το 2019 στην 7η θέση της παγκόσμιας κατάταξης (έναντι της σημερινής 5ης) 1, καθώς θα την προσπεράσουν οι οικονομίες της Ινδίας και της Γαλλίας.