Ανοδική πορεία θα ακολουθήσει η ζήτηση για τουρισμό στην Ευρώπη το 2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πιο πρόσφατης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού (ETC), παρά την αβεβαιότητα στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ και την επιβράδυνση της ζήτησης από την Κίνα.
Η έκθεση προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,6%, σε αντιστοιχία με τον ετήσιο μέσο όρο που καταγράφηκε την πρίοδο 2008-2018, όμως αρκετά χαμηλότερα σε σύγκριση με του 2018 (6,1%).
Το α’ τετράμηνο, οι μεγαλύτερες αυξήσεις αφίξεων σημειώθηκαν στα Βαλκάνια, με πρώτο το Μαυροβούνιο (+50%) και στη συνέχεια τη Σλοβενία και την Ελλάδα (+8% για καθεμία), εξαιτίας της διεύρυνσης της σεζόν και των νέων τεχνικών μάρκετινγκ.
Το Μαυροβούνιο είχε το πλεονέκτημα των βελτιωμένων αεροπορικών συνδέσεων αλλά και προσωθητικών δραστηριοτήτων που εφάρμοσαν οι τουριστικές αρχές.
Αντίθετα, η Ισλανδία (-11%), η Ρουμανία (-7%) και η Εσθονία (-2%) είχαν μειώσεις έως τον Απρίλιο.
Στην περίπτωση της Ισλανδίας υπήρξε επίδραση της κατάρρευσης του αερομεταφορέα χαμηλού κόστους WOW Air το Μάρτιο και της Εσθονίας καταγράφηκε μείωση των αφίξεων από τη Ρωσία (-8,7%), μια από τις μεγαλύτερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού της.
Η Ευρώπη ξεπέρασε τις άλλες περιοχές του κόσμου με αύξηση εσόδων ανά χλμ. της τάξης του 7% το πρώτο τετράμηνο, σε σύγκριση με πέρυσι, παρά την αυξημένη ζήτηση και τους περιορισμούς δυναμικότητας στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας που οδήγησε σε αυξημένες καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων, οι οποίες κόστισαν το 2018 στην Ευρωπαϊκή οικονομία 17,6 δισ. ευρώ.
ΗΠΑ και Κίνα συνέχισαν να έχουν μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού τουρισμού με μερίδια 11% και 4% αντίστοιχα. Οι Κινέζοι συγκεντρώθηκαν κυρίως στη νότια και μεσογειακή Ευρώπη, όπως το Μαυροβούνιο (+150%), η Κύπρος (+62%) και η Κροατία (+44%) ενώ και η Λιθουανία είχε αύξηση 77% σε αφίξεις Κινέζων.
Παρά την επιβράδυνση της οικονομίας της Αμερικής η Ελλάδα είχε αύξηση αφίξεων 47%, η Τουρκία 37% και η Κύπρος 33%.