Η εικόνα της Ελλάδας στην Κίνα είναι ιδιαίτερα θετική, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που η χώρα μας διήλθε κατά τα τελευταία έτη.
Την εικόνα αυτή επιχειρεί να ενισχύσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω σύσφιγξη των δεσμών των δύο χωρών κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες στην Κίνα.
Η Ελλάδα στη συνείδηση του μέσου Κινέζου είναι μια χώρα με μακραίωνη ιστορία και κοιτίδα ενός πολιτισμού που μόνο τα επιτεύγματα αυτού είναι αντίστοιχα αυτών του κινεζικού. Ιδιαίτερα καταλυτική στη διαμόρφωση της εικόνας αυτής ήταν η διαδοχική τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνας και Πεκίνου, καθώς οι ευρύτερες μάζες του κινεζικού πληθυσμού ανακάλυψαν την Ελλάδα ως χώρα προέλευσης των αγώνων και εντάθηκε το ενδιαφέρον των ασχολουμένων με ανθρωπιστικές και γλωσσολογικές σπουδές για σπουδές σχετικά με τον ελληνικό πολιτισμό και γλώσσα. Η θετική αυτή προδιάθεση προς τον ελληνικό λαό και πολιτισμό έχει σαν αποτέλεσμα και την σε γενικές γραμμές ευνοϊκή αντιμετώπιση των ελληνικών προϊόντων, υπηρεσιών, πολιτιστικών στοιχείων.
Ιδιαίτερα καλή είναι η φήμη που έχουν τα ελληνικά τρόφιμα και κυρίως το ελαιόλαδο και προϊόντα αυτού (πχ καλλυντικά με βάση το ελαιόλαδο) και παρόλο που τούτο δεν έχει εισχωρήσει στη διατροφή τους, οι ανώτερες τάξεις οι οποίες μπορούν να το αποκτήσουν έχουν επίγνωση των ευεργετικών ιδιοτήτων του. Αντίστοιχης εκτίμησης χαίρει το ελληνικό γιαούρτι και το ελληνικό κρασί. Σημειώνεται πάντως ότι τούτο δε συνεπάγεται τη χωρίς δυσκολίες προώθηση των προϊόντων αυτών διότι ο ανταγωνισμός από αντίστοιχα εισαγόμενα προϊόντα είναι ιδιαίτερα σκληρός. Η εικόνα της Ελλάδος έχει ήδη δημιουργήσει μια ζήτηση για ταξίδια στη χώρα μας και αναμένεται τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των Κινέζων τουριστών να αυξάνεται σταθερά, αν και από πλευράς μας δοθεί έμφαση στον τομέα αυτό και υπάρξει μεθοδική και σταθερή πολιτική προσέλκυσης Κινέζων τουριστών. Η κορυφαία θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυτιλία δημιουργεί αισθήματα εκτίμησης στην κινεζική επιχειρηματική κοινότητα η οποία τείνει να σέβεται και να επιθυμεί τη συνεργασία με τους κορυφαίους σε κάθε τομέα.
Οι παραγγελίες ναυπήγησης πλοίων των Ελλήνων εφοπλιστών στα κινεζικά ναυπηγεία και η δεσπόζουσα θέση του ελληνόκτητου στόλου στη διακίνηση των κινεζικών προϊόντων εντείνουν την καλή εικόνα για τη χώρα μας και στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα πέραν των άμεσα συνεργαζόμενων. Αντίστοιχα αποτελέσματα έχει για τους γνώστες της αγοράς η επιτυχημένη πορεία των κινεζικών επενδύσεων στη χώρα μας και ιδιαίτερα της Cosco στον Πειραιά.
Να σημειωθεί ότι ο κινεζικός λαός παρακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τα ταξίδια και τις κινήσεις της πολιτικής του ηγεσίας ως αποτέλεσμα και ενός πατριωτισμού που ενισχύεται από την εντυπωσιακή πορεία και ισχυροποίηση της χώρας στην παγκόσμια οικονομία και το κύρος που έχει αποκτήσει στη διεθνή κοινότητα. Έτσι οι άριστες διμερείς πολιτικές σχέσεις, οι ανταλλαγές επισκέψεων των ηγεσιών των δύο χωρών δημιουργούν στο μέσο ενημερωμένο πολίτη την αίσθηση ότι η Ελλάδα είναι μια άκρως φιλική χώρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ακόμη η επιχείρηση απεγκλωβισμού από τη Λιβύη χιλιάδων Κινέζων εργατών το 2011, αναφέρεται συχνά με ευγνωμοσύνη από ανθρώπους όλων των κοινωνικών στρωμάτων.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η ανάπτυξη της μεγαλύτερης καλλιέργειας των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών και στο επίπεδο των μορφωτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών (people to people). Για παράδειγμα, η κινεζική πλευρά, ιδιαίτερα σε επίπεδο τοπικών κυβερνήσεων και δημοτικών Αρχών έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον προώθησης της αδελφοποίησης ελληνικών - κινεζικών πόλεων. Προσφέρονται κατ ΄αυτόν τον τρόπο μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας σε αθλητισμό, τουρισμό και τα εκπαιδευτικά καθώς οι τοπικές Αρχές επιζητούν και υλοποιούν αντίστοιχα προγράμματα (π.χ. αποστολή Κινέζων μαθητών σε κατασκηνώσεις, αθλητική εκπαίδευση στο εξωτερικό κλπ). Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να κινηθεί ταχύτερα στον τομέα αυτό.
Τέλος, θετική εικόνα καλλιεργείται και από τον κινεζικό κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές παραγωγές που περιλαμβάνουν σκηνές που έχουν γυριστεί στη χώρα μας κάτι που συντείνει περαιτέρω και στην αναβάθμισή της ως ρομαντικού τουριστικού προορισμού.
Για τα επόμενα χρόνια βασική πρόκληση για την εξωτερική οικονομική πολιτική της χώρας μας αποτελεί η διατήρηση και ενίσχυση της θετικής αυτής εικόνας και η κατά το μέγιστο βαθμό κεφαλαιοποίησή της, δεδομένου ότι η ανάπτυξη στενότερων δεσμών με την Κίνα καθίσταται αντίστοιχα προτεραιότητα για το σύνολο σχεδόν της παγκόσμιας κοινότητας και έχει αναπτυχθεί ένας ιδιότυπος και εντεινόμενος ανταγωνισμός επ΄ αυτού.