Έρευνα: Το Ισραήλ, ελπίδα για τον ελληνικό τουρισμό τη φετινή περίοδο

12-05-20 | ΑΓΟΡΕΣ

Οι Ισραηλινοί, όπως όλα δείχνουν, θα είναι από τους πρώτους ξένους τουρίστες που θα έρθουν για διακοπές στη χώρα μας καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές συζητήσεις για τη διαμόρφωση όρων συνεργασίας ενός υγειονομικά ασφαλούς πλαισίου.

Οι ισραηλινοί τουριστικοί φορείς και υποψήφιοι επισκέπτες έχουν ήδη εκδηλώσει πρόθεση να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και αναμένουν την έναρξη πτήσεων και πλαισίου αναφορικά με τα υγειονομικά πιστοποιητικά.

Σύμφωνα με την Υπουργείο Τουρισμού Ισραήλ, δίχως να έχουν δημοσιευτεί σχετικά στοιχεία, οι επισκέπτες από το Ισραήλ για το 2019 προς την Ελλάδα ξεπέρασαν το 1 εκατ.

Ωστόσο, στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος δείχνουν ότι το 2019 επισκέφτηκαν την Ελλάδα  περί τους 680.000 επισκέπτες από το Ισραήλ. Τη διετία 2018-2019 καταγράφηκε αύξηση 26% των ισραηλινών επισκεπτών ενώ σε σχέση με το 2013 έχουν διπλασιαστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ισραήλ την τελευταία δεκαετία, η εισερχόμενη και εξερχόμενη κίνηση επιβατών στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μπεν-Γκουριόν έχει υπερδιπλασιαστεί. Οι Ισραηλινοί ταξιδεύουν στο εξωτερικό περισσότερο από ποτέ, καθώς το 2019 4 εκατ. επιβάτες περισσότεροι πραγματοποίησαν αεροπορικά ταξίδια. Οι εκτιμήσεις πριν την πανδημία του κορονωϊού υπολόγιζαν ότι το αεροδρόμιο θα κατέγραφε 25 εκατ. αναχωρήσεις και αφίξεις το 2020.

Η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε νέα δεδομένα καθώς σε μια δραματική ανακοίνωση την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2020, το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ προέτρεψε τους Ισραηλινούς να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αποφύγουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, καθώς η χώρα αποφάσισε να λάβει μέτρα απομόνωσης καθώς το νέο ξέσπασμα της πανδημίας εξαπλωνόταν ταχύτατα σε όλο τον κόσμο.

Η πληρότητα στα ξενοδοχεία του Ισραήλ έχει ήδη πέσει από τα μέσα Φεβρουαρίου στο 40%, όταν αυτήν την περίοδο πέρυσι ήταν άνω του 60%. Τον Μάρτιο του 2019, κατά μέσο όρο είχαν καταγραφεί περίπου 60.000 αφίξεις καθημερινά στο αεροδρόμιο Μπεν-Γκουριόν. Φέτος την 1η Μαρτίου 52.000 ταξιδιώτες αφίχθησαν, στις 2 Μαρτίου, ο αριθμός αυτός έπεσε σε 46.000, ενώ ήδη ο ημερήσιος αριθμός κατήλθε σε 22.000 στο τέλος Μαρτίου για να πέσει στα κατώτατα επίπεδα ιστορικά μετά την απόφαση της κυβερνήσεως την 11η Απριλίου να ανασταλούν όλες οι πτήσεις, από και προς το Ισραήλ.

Η χώρα έχει περίπου 400 ταξιδιωτικά πρακτορεία και 4.000 ταξιδιωτικούς οργανισμούς, οι οποίοι ήδη μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου 2020 κατέγραψαν μείωση των εσόδων κατά 850 εκατ. δολ., λαμβάνοντας υπόψη τις ακυρώσεις για το επερχόμενο καλοκαίρι. Από τους 7.000 που απασχολούνται στον τομέα, το 30% έχει τέθηκε σε άδεια άνευ αποδοχών και το 23% έχει ήδη απολυθεί ή βρίσκεται σε διαδικασία προς τούτο. Σε πάνω από 20% εργαζομένους στον κλάδο τουρισμού επιβλήθηκαν περικοπές μισθών ή ωρών εργασίας.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος που είχε κύκλο εργασιών ύψους περίπου 3,38 δισ. δολ. το 2019, εκτιμά τις ζημίες περίπου 1,41 δισ. δολ. Από τα 41.000 άτομα που απασχολούνται στον τομέα, 10.000 έχουν τεθεί σε άμισθη άδεια και άλλα 10.000 απειλούνται με απόλυση. Τα γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων έχουν επίσης υποστεί ζημιά, καθώς οι εταιρείες είχαν 98% ακυρώσεις για την περίοδο του εβραϊκού Πάσχα (Passover).

Οι λόγοι που ταξίδευαν περισσότερο στο εξωτερικό οι Ισραηλινοί τα τελευταία χρόνια

Οι λόγοι για τους οποίους ταξιδεύουν περισσότερο οι Ισραηλινοί είναι οι εξής: μεγαλύτερη προσφορά πτήσεων και προορισμών, η διαφορά μεταξύ του κόστους των διακοπών στο εξωτερικό και στο Ισραήλ και η χαμηλή συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου, που αύξησε την αγοραστική δύναμη των Ισραηλινών (τα ημερήσια έξοδα αντιστοιχούν στο μισό κόστος ενός ταξιδιού στο εξωτερικό).

Οι εποχιακές πτήσεις τσάρτερ από τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους υπαγόρευσαν τους νέους προορισμούς των Ισραηλινών. Καθώς εξακολουθεί και μετά την κρίση ένεκα της πανδημίας του κορονωϊού να αυξάνεται η συναλλαγματική ισοτιμία υπέρ του σέκελ, ο κλάδος εισερχόμενου τουρισμού ευελπιστεί ότι θα επωφεληθεί, μετά βέβαια την άρση των περιοριστικών μέτρων. Καθώς δε οι διακοπές έχουν γίνει βασικό καταναλωτικό προϊόν για τους ισραηλινούς η συχνότητα των ταξιδιών προς το εξωτερικό θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Εισερχόμενος και εξερχόμενος τουρισμός στο Ισραήλ

Ο τουρισμός στο Ισραήλ είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές εισοδήματος. Το έτος 2019 καταγράφηκε υψηλό όλων των εποχών για τον εισερχόμενο τουρισμό στο Ισραήλ, καθώς καταγράφηκε αύξηση 11% στις αφίξεις τουριστών σε σύγκριση με το 2018. Περίπου 4,55 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν το Ισραήλ, εισφέροντας περίπου 5,2 δισ. ευρώ στην οικονομία, ποσοστό 5,6% του ΑΕΠ.

Η αλματώδης αύξηση καταγράφηκε ήδη από το 2017 με 3,6 εκατ. αφίξεις τουριστών, 25% υψηλότερα σε σχέση με το 2016, εισφέροντας 3,9 δισ. ευρώ στην ισραηλινή οικονομία καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση εντός ενός έτους. Το Ισραήλ προσφέρει μια πληθώρα ιστορικών και θρησκευτικών περιοχών, παραλιακών θερέτρων, φυσικών χώρων, αρχαιολογικού τουρισμού, κληρονομιάς, τουρισμού περιπέτειας και οικοτουρισμού. Το Ισραήλ έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μουσείων αναλόγως του πληθυσμού του στον κόσμο. Το 2009, οι δύο πιο δημοφιλείς τοποθεσίες ήταν το Δυτικό Τείχος και ο τάφος του ραβίνου Shimon bar Yochai. Το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο επί πληρωμή είναι η Masada. Η πόλη με την μεγαλύτερη επίσκεψη είναι η Ιερουσαλήμ και η πιο δημοφιλής τοποθεσία σε αυτήν ήταν το Δυτικό Τείχος. Το μεγαλύτερο ποσοστό τουριστών προέρχεται από τις ΗΠΑ και αντιπροσωπεύει το 19% όλων των τουριστών, ακολουθούμενη από τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, την Ιταλία, την Πολωνία και τον Καναδά.

Ένας από τους μοχλούς αυτής της ανοδικής τάσης ήταν η συμφωνία Open Skies που τέθηκε σε ισχύ το 2013, καθιστώντας τα αεροπορικά ταξίδια από την Ευρώπη πολύ πιο προσιτά καθώς επέφερε μείωση 30% σε όλους τους προορισμούς. Το 2012, ένα χρόνο πριν από τη συμφωνία Open Skies, 563.000 Ισραηλινοί πέταξαν από το αεροδρόμιο Μπεν-Γκουριόν με διεθνείς πτήσεις. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 628.000 τον επόμενο χρόνο και έφτασε τις 831.000 τον Ιούλιο 2016. Η ισραηλινή επαύξηση των πτήσεων ωφέλησε την EL AL , η οποία, παρά τους φόβους ότι η συμφωνία Open Skies θα την έβλαπτε, παραμένει ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας με πτήσεις από το Ben-Gurion, αποσπώντας σταθερά το 31% όλων των διεθνών πτήσεων. Οι μικρότεροι ανταγωνιστές της, Israir και Arkia, αποσπούν από 10% έκαστος.

Ο μεγάλος χαμένος, από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία Open Skies, ήταν ο εγχώριος τουρισμός, ειδικά η πόλη Eilat στον νότο, όπου τα ταξιδιωτικά πρακτορεία του Ισραήλ υπέστησαν ζημίες καθώς οι κρατήσεις μειώθηκαν μεταξύ 5% και 15% από το καλοκαίρι του 2014, σε σύγκριση με το 2015 και έκτοτε δεν ανέκαμψαν.

Το αποτέλεσμα ήταν υπερδιπλασιασμός του αριθμού των Ισραηλινών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό κάθε χρόνο - από 4 εκατομμύρια αναχωρήσεις το 2009 και σε 8,5 εκατ. το 2018. Αυτό το έτος θα σπάσει ξανά το ρεκόρ, με 8,5 εκατομμύρια αναχωρήσεις τους πρώτους 11 μήνες, 7,7 % αύξηση σε σχέση με το 2018.

Ο αριθμός των αερομεταφορέων που εξυπηρετούν το Ισραήλ είναι 50% μεγαλύτερος από ό, τι πριν από το Open Skies. Περίπου 140 αεροπορικές εταιρείες πετούν προς και από το Ben-Gurion σε 200 παγκόσμιους προορισμούς.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, ο αριθμός των τουριστικών διανυκτερεύσεων σε ισραηλινά ξενοδοχεία ήταν περίπου 12,1 εκατ. το 2019, σε σύγκριση με 11,6 εκατ. το 2018. Ο αριθμός συνολικά των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία του Ισραήλ ήταν περίπου 13,7 εκατ. το 2019, περίπου ίδιος με το 2018.

Οι πιο δημοφιλείς πόλεις που επέλεγαν οι τουρίστες από το εξωτερικό το 2019 ήταν η Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ, ενώ το Ειλάτ ήταν το κορυφαίο θέρετρο διακοπών για τους Ισραηλινούς. Ο αριθμός των διαμονών στην Τιβεριάδα, στη Θάλασσα της Γαλιλαίας, αυξήθηκε 18% το 2019 σε σχέση με το 2018.

Η Ελλάδα από το 2018 ήταν ο κορυφαίος προορισμός διακοπών για τους περισσότερους Ισραηλινούς, ακολουθούμενη από την Τουρκία, την Ουκρανία, την Ιταλία και τη Ρωσία. Η Τουρκία κατέκτησε τη δεύτερη θέση όχι ως τελικός προορισμός αλλά ως σημείο διέλευσης. Η Turkish Airlines πραγματοποιεί πολλές πτήσεις από το Τελ Αβίβ προς ένα ευρύ φάσμα προορισμών σε όλο τον κόσμο.

Η Ουκρανία κατακτά την τρίτη θέση κυρίως από το ετήσιο προσκύνημα υψηλών διακοπών της μερίδας τον υπερ-Ορθοδόξων Εβραίων Breslov Hassidic στην πόλη του Ομάν στην Ουκρανία. Δεκάδες χιλιάδες μέλη της μερίδας αυτής συγκεντρώνονται για το «kibbutz» του Ρος Χασάνα, μια τελετή προσευχής που πραγματοποιήθηκε στον τάφο του Ραβίνου Νάχμαν του Μπρέσλοφ.

 

διαβάστε ακόμα

Επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης και προβολής δήμου Παρανεστίου
Υπουργείο Τουρισμού: Μία έγκριση και μία απόρριψη για χρηματοδότηση αναβάθμισης τουριστικών λιμένων
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου | Να ανασταλεί η ένταξη της παραλίας Κέρους Λήμνου στις «απάτητες»
Οι ευκαιρίες τοποθέτησης ελληνικών κρασιών σε ισπανικά εστιατόρια και ξενοδοχεία
Διαγωνισμός για λειτουργία παγοδρομίου στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας
Δημόσιος Διαγωνισμός για τη μίσθωση 4 κυλικείων του αθλητικού κέντρου Μίκρας
Ιταλία: Μέτρα κατά του υπερτουρισμού στην Πομπηία - όριο 20.000 επισκεπτών την ημέρα
CV Villas | +29% οι κρατήσεις για βίλες στην Ελλάδα το 2025
Κομισιόν | Ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη πάνω από 2% μέχρι και το 2026
Κυρίαρχο το ελληνικό μέλι στην κυπριακή αγορά