Τα ταξιδιωτικά περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, κράτησαν τους Βρετανούς τουρίστες μακριά από την Πορτογαλία, με αποτέλεσμα τον Απρίλιο να καταρρεύσει ο άλλοτε αναπτυσσόμενος τουριστικός τομέας της.
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων ξένων τουριστών στην Πορτογαλία μειώθηκε κατά 98,3% σε σχεδόν 71.000 τον περασμένο μήνα συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο.
Οι διανυκτερεύσεις από τους Βρετανούς, οι οποίοι αποτελούν την βασική τουριστική πηγή της χώρας, μειώθηκαν 99,3% τον Απρίλιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019, ακολουθούμενη από μια τεράστια πτώση στις γερμανικές και ισπανικές αγορές, της τάξεως του μείον 98,9% και 98,1% αντίστοιχα.
Η Πορτογαλία, η οποία μέχρι στιγμής έχει καταγράψει 31.596 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού και 1.369 θανάτους, χαλαρώνει αργά τους περιορισμούς που ισχύουν από τα μέσα Μαρτίου, με τα περισσότερα καταστήματα και εστιατόρια να έχουν ήδη ανοίξει.
Αν και τα σύνορα της χώρας δεν έκλεισαν ποτέ για τις χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση τα χερσαία σύνορά της με τη γειτονική Ισπανία, τα περισσότερα ξενοδοχεία αποφάσισαν να κλείσουν καθώς υπήρχαν περιορισμένες πτήσεις και κατ’ επέκταση δεν υπήρχαν πελάτες.
Σε δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Augusto Santos Silva επεσήμανε ότι οι πόρτες της Πορτογαλίας είναι ανοιχτές για τους τουρίστες, ενώ η Πορτογαλία και η Βρετανία βρίσκονται σε συνομιλίες για να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν μία αεροπορική δίοδο για τους τουρίστες, που θα επέτρεπε στους Βρετανούς επισκέπτες να αποφύγουν την καραντίνα κατά την επιστροφή τους στη χώρα τους.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα, έκλεισε περίπου το 80,6% των τουριστικών καταλυμάτων, από μικρά ξενοδοχεία έως θέρετρα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας και περίπου το 78% αυτών παρουσίασε ακυρώσεις κρατήσεων που είχαν προγραμματιστεί για το διάστημα Μαρτίου-Αυγούστου του τρέχοντος έτους.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019, επισκέφθηκαν την Πορτογαλία περισσότεροι από 16 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες, με σχεδόν το 20% από αυτούς να προέρχεται από τη Βρετανία.