H ένωση βρετανών τουρ οπερέιτορ και τουριστικών πρακτόρων, ΑΒΤΑ, κρίνει αναγκαία την άμεση στήριξη της κυβέρνησης στην τουριστική βιομηχανία, η οποία αποτιμάται σε 60 δισ. λίρες.
Από στοιχεία που παρουσίασε η Ένωση σήμερα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της, φαίνεται ο αντίκτυπος της κρίσης κορωνοϊού στα ταξίδια στο εξωτερικό. Όπως προκύπτει από αυτά…
-Μόλις το 15% των Βρετανών έκαναν διακοπές στο εξωτερικό από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο του 2020, έναντι ποσοστού 51% το 12μηνο και 64% της προηγούμενης χρονιάς.
-πάνω από τους μισούς δήλωσαν ότι έκαναν λιγότερες διακοπές στο εξωτερικό το 2020 έναντι του 2019, με το 87% εξ αυτών να αποδίδουν την απόφασή τους αυτή στον κορωνοϊό.
-Οι τρέχοντες ταξιδιωτικοί περιορισμοί της Βρετανίας σχετικά με τα διεθνή ταξίδια αποτελούν βασικό παράγοντα της τάσης των ανθρώπων να αναβάλλουν τα ταξίδια τους, με το 93% να ανησυχεί για πιθανές αλλαγές τελευταίας στιγμής από το βρετανικό ΥΠΕΞ.
-Τέσσερις στους 5 Βρετανούς ανησυχούν για το ενδεχόμενο να τεθούν σε καραντίνα με την επιστροφή τους από τις διακοπές.
Εντωμεταξύ, ο βρετανός υπουργός Μεταφορών, Grant Shapps, απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεξάγονται τεστ κατά την άφιξη των ταξιδιωτών και αντί αυτού το Ην. Βασίλειο θα χρησιμοποιήσει μια στρατηγική "test and release", σύμφωνα με την οποία οι επιβάτες θα κάνουν τεστ την πέμπτη ημέρα καραντίνας. Αν το αποτέλεσμα βγει αρνητικό, η καραντίνα θα ολοκληρώνεται. Το κόστος των τεστ θα επιβαρύνει τους επιβάτες.
Μιλώντας στο συνέδριο της ΑΒΤΑ, ο βρετανός υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η καραντίνα να εφαρμόζεται πριν την αναχώρηση.