Παρόλο που η Ελλάδα έχει εκδώσει 5.504 Χρυσές Θεωρήσεις για πολίτες της Κίνας, από το 2014 έως τον Μάιο του 2020, ένας μεγάλος αριθμός Κινέζων πολιτών ανέφεραν ότι έχουν εξαπατηθεί από το επενδυτικό πρόγραμμα του σχεδίου «Ελληνική ιθαγένεια».
Για παράδειγμα, πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε στη VICE World News απάτη υπερτίμησης ακινήτου. Ειδικότερα, όταν ο Κινέζος επενδυτής έφτασε στην Ελλάδα, ανακάλυψε ότι το ακίνητο στο οποίο είχε επενδύσει 290.000 ευρώ ήταν υπερτιμημένο, με την πραγματική του τιμή να ανέρχεται στα 74.000 ευρώ, ενώ βρισκόταν και σε μια εντελώς διαφορετική ζώνη της πόλης. Εκτός αυτού, είχε επίσης πωληθεί και σε άλλο επενδυτή της Κίνας, σε χαμηλότερη τιμή ύψους 250.000 ευρώ.
Όταν ο αρχικός αγοραστής ήρθε σε επαφή με τον πράκτορά του στην Ελλάδα, για να συζητήσει την απάτη, του ζήτησαν τα σχετικά έγγραφα, τα οποία δεν είχε, για να αποδείξει ότι το διαμέρισμα ανήκε στον ίδιο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παρόμοιες κατηγορίες σχετικά με τις απάτες του προγράμματος Golden Visa της Ελλάδας, οι οποίες έχουν αναφερθεί από Κινέζους υπηκόους, συμπεραίνει η VICE World News .
Ο αριθμός των Πρακτορείων Μετανάστευσης στην Κίνα, που εξειδικεύονται σε τέτοιου είδους επενδύσεις, άρχισε να αυξάνεται από το 2002, όταν η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να χαλαρώσει τους κανονισμούς της, σύμφωνα με την ειδική ιστοσελίδα Invested Migration Insider (IMI), όπως αναφέρει η Schengen Visa Info. Οι αρχές στην Ελλάδα παρουσίασαν το πρόγραμμα Golden Visa το 2014. Έκτοτε η χώρα έχει εκδώσει 7.550 βίζες μέσω του προγράμματος Citizenship by Investment, 5.504 σε Κινέζους πολίτες.
Το 2014, οι ελληνικές αρχές απαγόρευσαν τις πληρωμές με κάρτες για το Citizenship by Investment Scheme, αφού διαπίστωσαν ότι οι κάρτες είχαν χρησιμοποιηθεί με ψεύτικα ονόματα για παράνομους σκοπούς, όπως το ξέπλυμα χρήματος. Ωστόσο, λίγο μετά, όπως σημειώνει το δημοσίευμα η κυβέρνηση της χώρας ενέκρινε εκ νέου αυτόν τον τρόπο πληρωμής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2019, ανακοίνωσε μέσω μιας έκθεσης ότι οι τέσσερις κύριοι κίνδυνοι των προγραμμάτων χρυσών θεωρήσεων παραμένουν το ξέπλυμα χρήματος, η ασφάλεια της κυκλοφορίας εντός της ζώνης Σένγκεν, η φοροδιαφυγή καθώς και η έλλειψη διαφάνειας κατά τη διαδικασία αίτησης θεώρησης.
Επί του παρόντος, υπάρχουν 18 χώρες παγκοσμίως που προσφέρουν αυτού του είδους τα προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων οκτώ κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Χρυσή Βίζα της Ελλάδας χορηγείται για διεθνείς, υπό την προϋπόθεση ότι πραγματοποιούν επενδύσεις άνω των 250.000 ευρώ.
Ωστόσο, το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε προηγουμένως ότι η χώρα εξέδωσε μόνο 368 Χρυσές Θεωρήσεις για διεθνείς, από τις αρχές του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, ο κύριος λόγος που προκάλεσε μια τέτοια μείωση του αριθμού των Χρυσών Θεωρήσεων που χορηγούνται στους διεθνείς, είναι η τρέχουσα κατάσταση του κορωνοϊού, αναφέρει η Schengen Visa Info.