Σε δραματικό τόνο από την αρχή κιόλας στη σημερινή συνέντευξη τύπου του επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Ο Λόταρ Βίλερ έκανε έκκληση στους Γερμανούς να περιορίσουν στο μίνιμουμ τις επαφές τους τις ημέρες των εορτών, και ει δυνατόν έξω, και να μην ταξιδέψουν εάν δεν είναι απολύτως αναγκαίο. “Μην κάνετε την κατάσταση δυσκολότερη από όσο είναι”, είπε, με αφορμή τον σταθερά υψηλό αριθμό νέων κρουσμάτων και νεκρών σε 24 ώρες παρά τα περιοριστικά μέτρα. “Τα πράγματα χειροτερεύουν συνεχώς, ο ιός εισβάλλει σε ολόκληρον τον πληθυσμό, σε κάθε ηλικιακή ομάδα και παντού στη Γερμανία, φοβόμαστε ότι τις γιορτινές ημέρες θα ενταθεί ακόμη περισσότερο η επιδημιολογική κατάσταση” είπε ο Βίλερ.
Σε σχέση με τον μεταλλαγμένο ιό που εντοπίστηκε στη Βρετανία και την επενέργειά τους του στην εξέλιξη της πανδημίας ο Λόταρ Βίλερ είπε ότι δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί οριστικά. “Πολλές ερωτήσεις μένουν ακόμη ανοιχτές”, αλλά γενικά ισχύει ότι όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο περισσότερο του δίνεται η δυνατότητα να μεταλλαχθεί. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανιχνευθεί μετάλλαξη του ιού στη Γερμανία, αλλά “η πιθανότητα να έχει ήδη έρθει στη χώρα χωρίς να έχει γίνει αντιληπτός, είναι πολύ, πολύ μεγάλη” σημείωσε ο πρόεδρος του RKI. Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ κάλεσε τους Γερμανούς να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόσταση ακόμη πολλούς μήνες μετά την έναρξη σε λίγες ημέρες των μαζικών εμβολιασμών. “Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η μάσκα προστατεύει ακόμη και από τον νέο μεταλλαγμένο ιό”, είπε ο Όλε Βίχμαν, εμπειρογνώμων του RKI για τα εμβόλια.
“Δραστικό το εμβόλιο και στον μεταλλαγμένο ιό”
Σε ότι αφορά στην επενέργεια του εμβολίου στον μεταλλαγμένο ιό, καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Ουγκούρ Σαχίν, ο επικεφαλής της Biontech με έδρα το Mainz. Στις τελευταίες συνεντεύξεις του υπογράμμισε ότι τους περασμένους μήνες ο ιός έχει μεταλλαχθεί πάνω από 20 φορές και ότι αυτές οι μεταλλάξεις ερευνήθηκαν από την εταιρεία του. Κάθε φορά διαπιστώνονταν ότι ο εμβόλιο παρέμεινε δραστικό και ότι πρόσφερε προστασία. Βέβαια, εγγυήσεις μπορεί να δώσει μόνο όταν γίνουν εργαστηριακές έρευνες και δοκιμές του εμβολίου στον συγκεκριμένο τύπο μετάλλαξης του ιού.
“Το αντιγόνο που χρησιμοποιεί η Biontech/Pfizer για το εμβόλιο χρησιμοποιεί πάνω από 1270 αμινοξέα, από αυτά μόνο τα 9 έχουν μεταλλαχθεί, δηλαδή λιγότερο από το 1%, από αυτό και μόνο”, υπογράμμισε, “συνεπάγεται ότι το εμβόλιο μπορεί να δώσει την κατάλληλη ανοσολογική απάντηση. Πάντως εάν χρειαστεί” πρόσθεσε, “το υπάρχον εμβόλιο μπορεί μέσα σε 6 εβδομάδες να τύχει νέας επεξεργασίας για να αντιμετωπίσει, εφόσον κριθεί αναγκαίο, τη συγκεκριμένη νέα μετάλλαξη του ιού. Θα χρειαστεί όμως νέα διαδικασία για να εγκριθεί”.
Πηγή: DW