Η αδυναμία του Ηνωμένου Βασιλείου να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ανταλλαγών Erasmus μετά το Brexit, θα έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των Βρετανών φοιτητών από το πρόγραμμα.
Ως υποκατάστατο, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε το νέο του σχήμα, το οποίο, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Boris Johnson, θα συνδέσει τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου με τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο.
Το πρόγραμμα, αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών, θα ονομαστεί πρόγραμμα Turing, από τον βρετανικό πρωτοπόρο πληροφορικής Alan Turing, και θα προσφέρει στους φοιτητές την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα όχι μόνο σε πανεπιστήμια στην Ευρώπη αλλά και στα καλύτερα πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον κόσμο.
Όσον αφορά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το πρόγραμμα Erasmus +, ο Αντικαγκελάριος του Πανεπιστημίου του Sussex, Adam Tickell, δήλωσε ότι η απόφαση συνεπάγεται πραγματική απώλεια, καθώς το πρόγραμμα Erasmus έχει αλλάξει τη ζωή χιλιάδων νέων με την πάροδο των ετών.
Σχεδόν πριν από έναν χρόνο, τον Ιανουάριο, ο πρωθυπουργός Johnson εγγυήθηκε στους βουλευτές ότι δεν υπάρχει καμία απειλή για τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στο Erasmus. Ωστόσο, αφού επιβεβαίωσε τη λήξη της συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στο Erasmus, ο Johnson ισχυρίστηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «χάνει» οικονομικά λόγω του μεγάλου αριθμού υπηκόων της ΕΕ που έρχονται να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι, αυτό που θα κάνει είναι να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου που θα επιτρέπει στους φοιτητές να μετακινούνται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τη Vivienne Stern, διευθύντρια των πανεπιστημίων UK International, παρά το γεγονός ότι η απόφαση για τη μη παραμονή στο Erasmus είναι απογοητευτική, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να διαπραγματευθεί το κόστος της συμμετοχής. Όπως ανέφερε η κα Stern, θα υπάρξουν υποτροφίες για τους νέους όχι μόνο στα πανεπιστήμια, αλλά και ευρύτερες, για την υποστήριξη σπουδών και ενδεχομένως εργασίας και εθελοντισμού. Οι εμπειρίες αυτές βοηθούν τους αποφοίτους να βρουν απασχόληση, ιδίως για φοιτητές χαμηλού εισοδήματος που είναι λιγότερο πιθανό να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με προηγούμενη έκθεση που δημοσιεύτηκε φέτος, η λήξη της συμμετοχής στο πρόγραμμα Erasmus θα μπορούσε να κοστίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από 200 εκατομμύρια λίρες ετησίως.
Στις αρχές του μηνός, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για την επέκταση του προγράμματος Erasmus + για την περίοδο 2021-2027, μέσω της οποίας θα ωφεληθούν έως και 12 εκατομμύρια νέοι.
Από το 1987, το πρόγραμμα Erasmus προσφέρει ανταλλαγές φοιτητών και σχολικούς δεσμούς, εργασιακή εμπειρία και μαθητεία σε ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο της τελευταίας έκδοσης του προγράμματος, συμμετείχαν περίπου 200.000 άτομα, εκ των οποίων τα 15.000 ήταν Βρετανοί φοιτητές.