Τα νέα περιοριστικά μέτρα θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας μέσα στο 2021

17-01-21 | ΑΓΟΡΕΣ

Μετά τις ανακοινώσεις και τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή και σύμφωνα με τα οποία, το Γερμανικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν για το έτος 2020 συρρικνώθηκε κατά 5%, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών παρουσιάζει αναλυτικά τις δικές του απόψεις και εκτιμήσεις για το ίδιο θέμα.

 Αρχικό συμπέρασμα της εμπεριστατωμένης ανάλυσης είναι ότι η συνολική οικονομική παραγωγή παρουσιάζει ελαφρά μείωση το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Το δεύτερο σκληρότερο «lockdown» που τέθηκε σε ισχύ από τον περασμένο Νοέμβριο επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την γερμανική οικονομία. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η οικονομική παραγωγή αναμένεται, για το τελευταίο τρίμηνο 2020, να παρουσιάσει μείωση της τάξεως του 0,1%. Η συρρίκνωση της παραγωγής κατά 5% για όλο το 2020 σημαίνει έλλειμμα περίπου 200 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το 1% όπως είχε προβλεφθεί στο τέλος του 2019. Για το πρώτο τρίμηνο του 2021 η γερμανική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη της τάξεως μόλις του 0,5%, ενώ επί του παρόντος ελάχιστοι συγκεκριμένοι τομείς της οικονομίας επηρεάζονται σοβαρά από τη κρίση της πανδημίας, όπως αναφέρει ο επικεφαλής του αντίστοιχου τμήματος του Ινστιτούτου για τις προβλέψεις, κ. Timo Wollershäuser.

Το κλείσιμο τμημάτων του τοπικού λιανεμπορίου θεωρείται απίθανο να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην συνολική οικονομία για το τελευταίο τρίμηνο του 2020, καθώς μεγάλο μέρος του δημιουργούμενου ελλείμματος αντισταθμίστηκε από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Ωστόσο άλλοι τομείς, όπως τα ξενοδοχεία και η εστίαση, καθώς και η παροχή υπηρεσιών στους τομείς της τέχνης και της ψυχαγωγίας είναι πολύ πιθανό ότι για το τελευταίο τρίμηνο του 2020 παρουσιάζουν σημαντική πτώση της προστιθέμενης αξίας τους με υψηλά διψήφια ποσοστά. Αντίθετα ο κατασκευαστικός τομέας και η παροχή υπηρεσιών που εξυπηρετούν τις κατασκευές συνεχίζουν μέχρι στιγμής να ανακάμπτουν σε μεγάλο βαθμό, χωρίς να επηρεάζονται από τα σκληρά μέτρα περιορισμού της πανδημίας, ενώ η προστιθέμενη αξία τους έχει παρουσιάσει σημαντική αύξηση προς τα τέλη του 2020.

 Συνολικά για το 2020 η πανδημική  κρίση του κορωνοϊού και τα συνεχή αυστηρά μέτρα περιορισμού της οδήγησαν την γερμανική οικονομία σε μία από τις βαθύτερες κρίσεις της μεταπολεμικής περιόδου. Μόνο κατά την διάρκεια της παγκόσμιας δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009 η μείωση του Γερμανικού ΑΕΠ ήταν ακόμη μεγαλύτερη κατά 5,7%.

 Τα ισχύοντα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας εκτιμάται ότι θα είναι η αιτία για σημαντική καθυστέρηση της αναμενόμενης ανάκαμψης για το 2021. Ωστόσο είναι δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε ακριβής πρόβλεψη, καθώς αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την διάρκεια και το εύρος των μέτρων ελέγχου της λοίμωξης. Εφόσον, για παράδειγμα, ο τομέας του λιανεμπορίου ανοίξει τον Φεβρουάριο και το κλείσιμο των τομέων της φιλοξενίας και των άλλων υπηρεσιών κρατήσει έως τα τέλη Μαρτίου, το ΑΕΠ προβλέπεται να παρουσιάσει μία ελαφρά ανάκαμψη 0,5% για το πρώτο τρίμηνο. Με τη λήξη των αυστηρών μέτρων και το άνοιγμα των συγκεκριμένων κλάδων αναμένεται να ξεκινήσει μία σχετικά γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας.

 Επίσης και, εφόσον η συμπεριφορά των καταναλωτών επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι σε συνδυασμό με την συνεχή αύξηση των εμβολιασμών για την καταπολέμηση της πανδημίας, τότε η παραγωγή αγαθών και η παροχή υπηρεσιών θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα επίπεδα προ της κρίσεως και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα μπορούσε για το τρέχον έτος να παρουσιάσει σχετική αύξηση της τάξεως του 4,5%.

**Τα στοιχεία προέρχονται από σχετική έκθεση της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο.

 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Διαγωνισμός για λειτουργία παγοδρομίου στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας
Δημόσιος Διαγωνισμός για τη μίσθωση 4 κυλικείων του αθλητικού κέντρου Μίκρας
Ιταλία: Μέτρα κατά του υπερτουρισμού στην Πομπηία - όριο 20.000 επισκεπτών την ημέρα
CV Villas | +29% οι κρατήσεις για βίλες στην Ελλάδα το 2025
Κομισιόν | Ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη πάνω από 2% μέχρι και το 2026
Κυρίαρχο το ελληνικό μέλι στην κυπριακή αγορά
Συνεργασία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Λάρισας και του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια
Θετικά τα μηνύματα για τη Σαντορίνη από την WTM | Στόχος η επαναφορά της στην κορυφή
Philoxenia 2024 | «Δυτική Μακεδονία: Ένα ταξίδι πέρα από το συνηθισμένο»
Ryanair | 3,7 εκατ. θέσεις για Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025