Η ρωσική κυβέρνηση δεν θα βιαστεί να αποφασίσει για τη θέσπιση πιστοποιητικών εμβολιασμού, που θα επιτρέπουν τα ταξίδια.
Αν και είχε προηγηθεί συζήτηση για την εισαγωγή τέτοιων πιστοποιητικών, που θα λειτουργούσαν ως "διαβατήρια covid", χθες 20 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε ότι δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της ρωσικής κυβέρνησης, το ενδεχόμενο αυτό συζητείται μόνο σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και δεν υπάρχει καμία ενιαία άποψη επί του θέματος, όπως δεν υπάρχουν «προθεσμίες» για τη λήψη αποφάσεων.
Εκπρόσωποι τουριστικών οργανισμών αλλά και πολίτες, που ρωτήθηκαν από την ιστοσελίδα της Ένωσης Ρώσων τουρ οπερέιτορ, εκφράζουν αντιρρήσεις στην εισαγωγή τέτοιων "διαβατηρίων" για τους εμβολιασμένους, θεωρώντας ότι αποτελεί διάκριση και παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών.
Πέραν αυτής της πτυχής, αντιρρήσεις διατυπώνονται και για το λόγο ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής έρευνα για τα αποτελέσματα των εμβολίων και για τη διάρκεια της ανοσίας. Εάν τα αντισώματα εξαφανίζονται μετά από έξι μήνες, αυτά τα "διαβατήρια" πρέπει να ανανεώνονται κάθε έξι μήνες, όπως επισημαίνεται. Επιπλέον, πρέπει να διαπιστωθεί ότι το εμβόλιο προφυλάσσει αυτόν που το κάνει ότι δεν μεταδίδει τον ιό.
Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες, εξάλλου, τονίζουν ότι η θέσπιση τέτοιων μέτρων πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται από κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Αρκετοί τουριστικοί παράγοντες θεωρούν ότι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος σήμερα για τον προσδιορισμό της υγείας ενός ατόμου είναι τα γρήγορα τεστ, που πρέπει να πραγματοποιούνται αμέσως κατά την άφιξη των ταξιδιωτών σε μια χώρα.
To θέμα θα συζητηθεί σήμερα και στην ΕΕ, όπου οι αποφάσεις θα αργήσουν τουλάχιστον για τους υπηκόους τρίτων χωρών, καθώς υπάρχουν διαφορετικά εμβόλια στην αγορά, που παράγονται, για παράδειγμα, στη Ρωσία ή την Κίνα και πρέπει να υπάρξουν έρευνες για την αποτελεσματικότητά τους στη μετάδοση ή μη του ιού.