Το ισχυρότερο ρούβλι θα κάνει φθηνότερα τα ταξίδια των Ρώσων στο εξωτερικό φέτος

21-02-21 | ΑΓΟΡΕΣ

Το 2020 είναι η πρώτη χρονιά που η Ρωσία συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 5 κορυφαίων οικονομιών του κόσμου βάσει ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης.

Με βάση τα μακροοικονομικά μεγέθη, η ρωσική οικονομία των 1,5 τρισ. δολ. ανταποκρίθηκε τον πρώτο χρόνο της κρίσης λόγω πανδημίας καλύτερα από σχεδόν κάθε άλλη μεγάλη οικονομία στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι είναι η 4η χώρα παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού με σχεδόν 3,4 εκατ. μολύνσεις και 63.000 θανάτους.

Η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται να φτάσει ξανά στα μεγέθη της προ-κορωνοϊού εποχής μέχρι τα τέλη του 2022, με ρυθμό ανάπτυξης 2,8% το 2021 και 2,2% το 2022.

Η πανδημία, η κλιμάκωση των εντάσεων στο γεωπολιτικό της περιβάλλον και η μείωση της προθυμίας των επενδυτών σε ανάληψη κινδύνων το 2020 οδήγησαν σε σημαντική αποδυνάμωση του ρωσικού ρουβλίου έναντι των κύριων νομισμάτων, καθιστώντας το ένα από τα πιο υποτιμημένα νομίσματα στον κόσμο. Το ρούβλι έχασε 20% της αξίας του έναντι του δολαρίου και 32% έναντι του ευρώ το 2020, αλλά αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται και χάρη στην τρέχουσα καλύτερη διαχείριση της οικονομικής κατάστασης. Το ρούβλι είναι σήμερα το πιο υποτιμημένο νόμισμα στον κόσμο, και συνεπώς εκτιμάται ότι η αξία του θα αυξηθεί το 2021, καθιστώντας τα ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό φθηνότερα και συνεπώς, ελκυστικότερα για τον Ρώσο καταναλωτή.

Το 2020, ο πληθωρισμός ανήλθε σε 4,9% έναντι 3% το 2019. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών το 2021 αναμένεται να επιστρέψει στον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας για 4% και για το μεγαλύτερο μέρος του έτους να κυμαίνεται στο 3-3,5%.

Παρόλο που ο πληθωρισμός αναμένεται να τεθεί υπό έλεγχο ξανά το 2021, παραμένουν άλλες μακροπρόθεσμες αδυναμίες. Και πριν από την πανδημία, οι Ρώσοι είχαν ήδη υποστεί, επί 6 χρόνια, πτώση του βιοτικού επιπέδου, με τα διαθέσιμα εισοδήματα να μειώνονται περίπου κατά 8% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2013. Σημειώνεται ότι περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά δεν διέθεταν αποταμιεύσεις την παραμονή της κρίσης.

Η απασχόληση το 2021 αναμένεται να παραμείνει σημαντικά κάτω από τα προ κρίσης. Σε σχετική δημοσκόπηση, 60% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι ευκαιρίες για να κερδίσουν έναν αξιοπρεπή μισθό έχουν μειωθεί τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ πάνω από 40% δήλωσε ότι ανησυχούσε για αύξηση της ανεργίας και μια άλλη οικονομική κρίση.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, οι μικρές εταιρείες της Ρωσίας είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν αρνητικές συνέπειες από την πανδημία κορωνοϊού από τις μεγαλύτερες. Περισσότερο από το 60% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ανέφεραν ότι επλήγησαν από την πανδημία, ενώ μόλις το ένα τρίτο των μεγάλων εταιρειών δήλωσε το ίδιο.

διαβάστε ακόμα

Ιταλία: Μέτρα κατά του υπερτουρισμού στην Πομπηία - όριο 20.000 επισκεπτών την ημέρα
CV Villas | +29% οι κρατήσεις για βίλες στην Ελλάδα το 2025
Κομισιόν | Ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη πάνω από 2% μέχρι και το 2026
Κυρίαρχο το ελληνικό μέλι στην κυπριακή αγορά
Συνεργασία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Λάρισας και του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια
Θετικά τα μηνύματα για τη Σαντορίνη από την WTM | Στόχος η επαναφορά της στην κορυφή
Philoxenia 2024 | «Δυτική Μακεδονία: Ένα ταξίδι πέρα από το συνηθισμένο»
Ryanair | 3,7 εκατ. θέσεις για Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Επιμελητήριο Ηρακλείου | Σχολή Επαγγελματία Πιτσαδόρου Ιταλικής Πίτσας με πιστοποίηση
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Ποιοι εκλέχτηκαν για το νέο Δ.Σ.