Η ρωσική οικονομία έδειξε ανθεκτικότητα, μεγαλύτερη από πολλές άλλες χώρες, ωστόσο, η οικονομική της ανάκαμψη δεν πραγματοποιείται ακόμα με ταχείς ρυθμούς σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Παρόλο που η Ρωσία εισήλθε στην κρίση της πανδημίας με ισχυρή οικονομική συγκυρία, διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και των κυρώσεων, την έθεσαν σε βραδύτερη πορεία ανάπτυξης. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάκαμψη της Ρωσίας θα επιταχυνθεί από τα μέσα του 2021, όταν υποχωρήσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τα εμβόλια γίνουν ευρέως διαθέσιμα και οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου περιοριστούν βάσει της συμφωνίας του ΟΠΕΚ.
Η Τράπεζα της Ρωσίας προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ της Ρωσίας για το 2021 θα είναι περίπου 3-4%.Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κατά μισό εκατομμύριο σε σύγκριση με την περίοδο αιχμής της πανδημίας στα μέσα του 2020, αφήνοντας 4,3 εκατ. άτομα επίσημα άνεργα. Ταυτόχρονα, τα ρωσικά νοικοκυριά διπλασίασαν τις αποταμιεύσεις τους σε σχέση με πέρυσι, παρά την πτώση των διαθέσιμων εισοδημάτων και την αύξηση της ανεργίας.
Η συνολική αποταμίευση αυξήθηκε περισσότερο από 2,2 φορές στα 70 δισ. δολ. στο τέλος του 2020. Η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 8,6%σε σχέση με πέρυσι, και ήταν πολύ υψηλότερη από την πτώση του 3% των πραγματικά διαθέσιμων εισοδημάτων. Ωστόσο, το υψηλότερο ποσοστό αποταμίευσης δεν πρέπει κατ ' ανάγκη να θεωρηθεί ως ένδειξη οικονομικής δύναμης, καθώς ένα αυξημένο ποσοστό αποταμιεύσεων διατηρείται ως μετρητά.