Οι κλάδοι του τουρισμού, της εστίασης και των ξενοδοχείων εκτιμάται ότι δέχονται τις μεγαλύτερες οικονομικές πιέσεις, κυρίως λόγω του φόβου ότι η Γερμανία θα βρεθεί αντιμέτωπη, σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα ενώπιον ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.
Αυτό είναι και το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του αρμόδιου τμήματος ερευνών του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών για το αρνητικό κλίμα το οποίο επικρατεί στο σύνολο σχεδόν της αγοράς, αλλά και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει αρκετές επιχειρήσεις. Επίσης το ανησυχητικό που προκύπτει από την συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι πολλές των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν σημαντική έλλειψη ρευστότητας θα μπορούσαν, υπό τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες, να οδηγηθούν σε πλήρη χρεωκοπία.
Σε κλίμακα που μετρά την οικονομική απομείωση των επιχειρήσεων, από 1 έως 5, ο μέσος όρος που αφορά όλους τους παρόχους υπηρεσιών ήταν 2,4. Στο λιανεμπόριο ήταν 2,3 και στον κατασκευαστικό τομέα 2,2. Μεταξύ των παρόχων διαφόρων υπηρεσιών τα ξενοδοχεία (4,3), η εστίαση και ο κλάδος της τροφοδοσίας (4,2), τα ταξιδιωτικά γραφεία (4,1), το λιανεμπόριο και οι χρηματοδοτικές μισθώσεις (leasing) (2,9) νιώθουν τις περισσότερες και γεωμετρικά αυξανόμενες οικονομικές πιέσεις. Επίσης στο κλάδο της μεταποίησης, οι παραγωγοί ενδυμάτων (3,5) και οι παραγωγοί ποτών (3,0) διαμαρτύρονται για την κακή οικονομική τους κατάσταση και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το άμεσο μέλλον, φοβούμενοι για ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη ρευστότητας και για περισσότερες πτωχεύσεις.
Αντίθετα η οικονομική κατάσταση κάποιων άλλων κλάδων της γερμανικής οικονομίας είναι σχετικά χαλαρή και ελεγχόμενη. Συγκεκριμένα η θετική αυτή διαπίστωση αφορά τους κατασκευαστές γυαλιού και κεραμικών ειδών (1,6), τις επιχειρήσεις πληροφορικής και ηλεκτρονικής τεχνολογίας (1,5) και την χημική βιομηχανία (1,4).