Το ένα μετά το άλλο τα κράτη-μέλη της ΕΕ χαλαρώνουν προσεκτικά τα μέτρα λοκντάουν ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και της προόδου στους εμβολιασμούς. Χαλάρωση των μέτρων για ταξίδια από τρίτες χώρες πρότεινε προχθές και η Κομισιόν, εξέλιξη θετική για χώρες όπως η Ελλάδα, που η οικονομία τους στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Όπως επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung “με τον τρόπο αυτό οι Βρυξέλλες αντέδρασαν σε δύο εξελίξεις:
Ελλάδα και Κροατία, για να τονώσουν τον τουριστικό τους κλάδο, επέτρεψαν μονομερώς εισόδους από την Αμερική,και όπως είπε κοινοτικός υπάλληλος, χρειαζόμαστε κοινούς κανόνες - λόγω της ατυχούς στάσης ορισμένων κρατών-μελών να πορευτούν τον δικό τους δρόμο”.
Ο σχολιαστής της εφημερίδας του Μονάχου επικρίνει τη μονομερή στάση των δύο αυτών κρατών. “Παρά την κατανόηση για τη σημασία του τουρισμού στην Ελλάδα ή την Κροατία, πρέπει κανείς να αναλογιστεί, ότι κάθε κράτος-μέλος αποτελεί πύλη για ολόκληρο των χώρο Σένγκεν” υποστηρίζει. “Το ποιος επιτρέπεται να ταξιδεύσει στην Ευρώπη, αφορά όλους, και όχι μόνο λόγω πανδημίας. Η πρόταση που έκανε η Κομισιόν θα πρέπει να γίνει άμεσα αντικείμενο εξέτασης. … Όσο συνεχίζεται η εμβολιαστική καμπάνια, θα ξυπνήσει και στους Ευρωπαίους η διάθεση για ταξίδια. Γι αυτό θα πρέπει εγκαίρως να ξεκαθαριστεί, κάτω από ποιες συνθήκες οι εμβολιασμένοι μπορούν ξανά να ταξιδεύσουν. Άγνωστη παράμετρος παραμένουν οι μεταλλάξεις, γι αυτό και το φρένο κινδύνου (που προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν) για τρίτες χώρες έχει νόημα και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε όσες χώρες μεταδίδονται οι νέες μεταλλάξεις του ιού. Κι αυτό το φρένο κινδύνου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί νωρίτερα πριν είναι πολύ αργά, διότι η βρετανική μετάλλαξη μάς δίδαξε πόσο γρήγορα οι μεταλλάξεις μπορούν να αυξήσουν τις μολύνσεις. Ακόμη και στην μείωση των ορίων (για χαλάρωση των μέτρων), χρειάζεται προσοχή. Το τίμημα για τα λάθη στην πανδημία είναι η επιστροφή σε μέτρα λοκντάουν”.
Πηγή: DW