Ξανά στον χάρτη των διακοπών για τους Βρετανούς Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επιφυλακτική παραμένει όμως ακόμη η βρετανική κυβέρνηση. Διαβάστε το θέμα της DW.
Το καλοκαίρι για το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Στις 21 Ιουνίου, που είναι η επίσημη έναρξη του θερινού ηλιοστασίου, ήταν το τέταρτο και τελευταίο βήμα εξόδου από το λοκντάουν που τελικά ακυρώθηκε, ενώ βροχή και συννεφιά σκέπαζαν τη Μεγάλη Βρετανία. Ως αποτέλεσμα, η υπομονή των Βρετανών εξαντλείται και η επιθυμία τους να ταξιδέψουν προς τις ηλιόλουστες παραλίες της Μεσογείου εντείνεται.
Μέχρι στιγμής η εικόνα των διακοπών φαντάζει μακρινή, όμως χθες ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ έδωσε μια αχτίδα αισιοδοξίας για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, επιβεβαιώνοντας το σχέδιο της κυβέρνησης να τους εξαιρέσει από την 10ημερη καραντίνα που απαιτείται κατά την επιστροφή από χώρες της πορτοκαλί λίστας.
Στόχος της κυβέρνησης να «σωθεί» ο Αύγουστος
Αυτομάτως οι διάσημοι «πορτοκαλί» τουριστικοί προορισμοί για τους Βρετανούς, όπως Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία θα γίνουν πιο εύκολα προσβάσιμοι και πιο οικονομικοί με λιγότερα PCR test.
Το θέμα είναι πότε θα εφαρμοστεί το σχέδιο. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να σώσει τον Αύγουστο, με τον υπουργό να τονίζει «ότι δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για αυτό το βήμα, όμως είναι κάτι που δουλεύουμε και κάτι που σίγουρα θέλω να γίνει» υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται περισσότερα κλινικά στοιχεία.
Όμως, ο τουριστικός κλάδος διαφωνεί και επικαλείται στοιχεία του Συστήματος Εντοπισμού και Ιχνηλάτησης (NHS Test and Trace) που επιβεβαιώνουν ότι στο διάστημα μεταξύ 20 Μαΐου με 9 Ιουνίου, το ποσοστό θετικότητας στους 3.124 ταξιδιώτες που μπήκαν στη Βρετανία από Ελλάδα, Γαλλία και Ισπανία ήταν μόλις 0,1%.
Πιέσεις από τον τουριστικό κλάδο
Οι αεροπορικές εταιρείες που βρίσκονται εδώ και εβδομάδες σε έντονη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση πιέζουν να ελευθερώσει τα ταξίδια από τη Πέμπτη κιόλας, αφού συνεδριάσουν οι αρμόδιοι υπουργοί για την ανανέωση πράσινης, πορτοκαλί και κόκκινης λίστας του σχεδίου «φωτεινός σηματοδότης».
Μάλιστα η Ένωση των Βρετανικών Αερογραμμών με επιστολή προς τον υπουργό Μεταφορών Γκράντ Σαπς, ζήτησαν να αποσυρθούν τα «δυσανάλογα» μέτρα, καθώς ήδη 32 χώρες δεν προβλέπουν καραντίνα για τους ταξιδιώτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ παράλληλα θέλουν να δουν την πράσινη λίστα να μεγαλώνει.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη εμβολιάσει με πρώτη δόση το 82% του ενήλικου πληθυσμού ενώ το 60% έχει λάβει και τις δυο δόσεις εμβολίου. Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χθες ξεκαθάρισε ότι η κανονικότητα στα διεθνή ταξίδια δεν θα επανέλθει για τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.