H Μάλτα προστέθηκε στην πράσινη λίστα χωρών για τους Βρετανούς, ενώ η Μαδέρα και οι Βαλεαρίδες στην πράσινη λίστα υπό επιτήρηση, που σημαίνει ότι κατηγοριοποιούνται ως πράσινοι προορισμοί αλλά κινδυνεύουν να βρεθούν και πάλι στο «πορτοκαλί».
Η Ανγκουίλα, η Αντίγκουα, τα Μπαρμπέιντος, το Βρετανικό Έδαφος Ανταρκτικής, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα Κέιμαν, η Ντομίνικα, η Γρενάδα, το Μοντσερά, οι Νήσοι Πίτκαιρν και οι Νήσοι Τουρκ και Κάικος βρίσκονται πλέον επίσης στην πράσινη λίστα επιτήρησης, όπως και το Ισραήλ που προηγουμένως ήταν στην πράσινη λίστα.
Νωρίτερα σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έδωσε διαβεβαιώσεις ότι οι Βρετανοί που έχουν κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου θα μπορούν να επιστρέφουν στην πατρίδα τους χωρίς καραντίνα. Εάν αυτό ισχύσει, θα «ξεκλειδώσουν» τα ταξίδια των Βρετανών σε αγαπημένους προορισμούς όπως η χώρα μας, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Παράλληλα, η κυβέρνηση μετακίνησε έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τυνησίας και της Δομινικανής Δημοκρατίας, από την πορτοκαλί στην κόκκινη λίστα.
Αυτό σημαίνει ότι οι Βρετανοί που θα ταξιδεύουν στις χώρες αυτές θα χρειαστεί να επιστρέψουν πριν τις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης, 30 Ιουνίου, προκειμένου να αποφύγουν την καραντίνα σε ξενοδοχείο. Η Ουγκάντα, η Ερυθραία, η Αϊτή και η Μογγολία προστέθηκαν επίσης στην κόκκινη λίστα, μαζί με τις 50 χώρες που βρίσκονταν απο πριν εκεί όπως η Τουρκία, τα ΗΑΕ, το Κατάρ και η Ν. Αφρική.
Σχετικά η DW σημειώνει:
Η βρετανική κυβέρνηση επέκτεινε τελικά την πολυπόθητη για τον τουρισμό «πράσινη» λίστα της. Ωστόσο και σε αυτή την ανανέωση παρέμειναν εκτός η Ελλάδα και η Κύπρος. Από τη Τετάρτη 4:00 τα ξημερώματα ώρα Αγγλίας οι Βρετανοί δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα δέκα ημερών γυρνώντας από 16 επιπλέον τουριστικούς προορισμούς. Ουσιαστικά, στην ανανέωση της πράσινης λίστας η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που μπήκε είναι η Μάλτα, ενώ οι περισσότεροι νέοι «πράσινοι» προορισμοί είναι νησιά και νησιωτικά συμπλέγματα σε όλο τον κόσμο όπως Ίμπιζα, Μπαρμπέιντος και Βερμούδες.
Ο τουριστικός κλάδος, αν και καλωσόρισε την επέκταση της πράσινης λίστας, θεωρεί ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης «δεν είναι αρκετές» ώστε να σώσουν αυτό το καλοκαίρι. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της easyJet, Γκάρι Γούιλσον αναρωτήθηκε γιατί δεν εφαρμόστηκε η ίδια πρακτική επιλογής νησιών και για τα ελληνικά νησιά, όπου τα επίπεδα των εμβολιασμών είναι υψηλά.
«Δυσπρόσιτες» για τους Βρετανούς οι πορτοκαλί χώρες
Το βασικό θέμα που προκύπτει για τον κλάδο, που χάνει πολλά δισεκατομμύρια λίρες από ακυρώσεις πτήσεων την τελευταία στιγμή, είναι ότι οι χώρες που βρίσκονται στη «πορτοκαλί» λίστα όπως η Ελλάδα, είναι πιο «δυσπρόσιτες» για τους βρετανούς τουρίστες, καθώς κατά την επιστροφή τους πρέπει να κάνουν δεκαήμερη καραντίνα, αλλά και να υποβληθούν σε δυο επιπλέον PCR tests.
Μέχρι αυτή τη στιγμή κανένας από τον τουριστικό κλάδο δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί αυτή τη διαδικασία δεν μπορούν να την αποφύγουν ούτε οι πλήρως εμβολιασμένοι. Με μία λέξη η κυβέρνηση Τζόνσον απαντά σε όλα τα ερωτήματα: «αργότερα».
Το «αργότερα» όμως είναι αρκετό; Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήδη κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη να ζητούν από τους βρετανούς τουρίστες να υποβάλλονται σε καραντίνα υπό το φόβο εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα. Ο βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς σήμερα το πρωί σε συνέντευξή του επέμεινε ότι οι βρετανοί τουρίστες «δεν θα αντιμετωπίσουν απαγόρευση ταξιδιών από την ΕΕ».
Από την Τετάρτη 30 Ιουνίου, όπου και θα μπει σε εφαρμογή η νέα ταξιδιωτική οδηγία, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι πολλές από τις χώρες της πράσινης λίστας θα βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση και ότι μπορεί να μεταπηδήσουν σε ανύποπτο χρόνο στην πορτοκαλί. Η επόμενη κυβερνητική ανανέωση του σχεδίου «φωτεινός σηματοδότης» θα γίνει σε τρεις εβδομάδες.
Διαβάστε επίσης