Η Ελλάδα θεωρείται πλέον περιοχή κινδύνου για τους Γερμανούς ταξιδιώτες, σύμφωνα τη σημερινή ανανέωση της λίστας επικίνδυνων χωρών, του Ινστιτούτου Robert Koch της Γερμανίας.
Η Ελλάδα προστέθηκε στη λίστα επικίνδυνων χωρών με την ένδειξη απλής επικινδυνότητας, ενώ προστέθηκαν επίσης και η Δανία (οι περιοχές Hovedstaden και Νησιά Φαρόε θεωρούνται επικίνδυνες), οι Μαλδίβες (από περιοχή υψηλού κινδύνου θεωρούνται κινδύνου), το Myanmar (περιοχή κινδύνου), η Ολλανδία (περιοχή κινδύνου), η Σρι Λάνκα (από περιοχή υψηλού κινδύνου θεωρείται απλού κινδύνου) και η Ταϊλάνδη (περιοχή κινδύνου).
Παρά τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, η Ισπανία και Ολλανδία δεν κατηγοριοποιήθηκαν ως υψηλού κινδύνου αλλά χαμηλού.
Οι ακόλουθες περιοχές αφαιρέθηκαν από τη λίστα επικίνδυνων χωρών...
- Comoros
- Νορβηγία
- Σουηδία
Οι αλλαγές αυτές τίθενται σε εφαρμογή από τα μεσάνυκτα της Κυριακής, 18 Ιουλίου.
Tι γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung
«Εξαιτίας της απότομης αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων, η γερμανική κυβέρνηση κατατάσσει την Ολλανδία, την Ελλάδα και τμήματα της Δανίας ως περιοχές κινδύνου από την Κυριακή. Αυτό σημαίνει ότι 122 χώρες βρίσκονται πλέον σε μία από τις τρεις κατηγορίες κινδύνου για τον κορωνοϊό» αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, όπως γράφει η DW. Όπως επισημαίνει, εκτός από τις χώρες που εμφανίζουν απλώς κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού, αυτή τη στιγμή Κύπροςκαι Πορτογαλία θεωρούνται «περιοχές με υψηλό δείκτη μετάδοσης και ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό μολύνσεων». Όσοι επιστρέφουν από αυτές τις δύο χώρες και δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή δεν έχουν νοσήσει, πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για 5 έως 10 ημέρες, αναφέρει η FAZ. Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν χώρες με «υψηλό βαθμό εξάπλωσης ιδιαίτερα επικίνδυνων μεταλλάξεων του κορωνοϊού εκτός Ευρώπης», για τις οποίες ισχύει 14ήμερη καραντίνα ανεξαρτήτως εμβολιαστικού στάτους.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης στοιχεία δημοσκόπησης του ινστιτούτου YouGov: «Τα δύο τρίτα των Γερμανών θεωρούν ότι δεν είναι σωστό να κάνουν διακοπές σε περιοχές που θεωρούνται επικίνδυνες από τη γερμανική κυβέρνηση. Μόνο το 25% θεωρεί πιθανές διακοπές σε περιοχές κινδύνου. Το 8% δεν παρείχε πληροφορίες».