Πριν καλά- καλά ξεκινήσει η λεγόμενη «Ημέρα ελευθερίας» σήμερα 19 Ιουλίου για τους Βρετανούς, με άρση όλων των περιορισμών στο Ηνωμένο Βασίλειο, και με ταξίδια χωρίς καραντίνα για τους πλήρως εμβολιασμένους από τις χώρες της πορτοκαλί ταξιδιωτικής λίστας, την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση εξαίρεσε την "πορτοκαλί" Γαλλία, από όπου οι αφιχθέντες θα τίθενται σε 10ήμερη καραντίνα.
Ο λόγος γι αυτήν την εξαίρεση είναι η μεγάλη διασπορά της παραλλαγής Βήτα στη Γαλλία, την οποία φαίνεται να μην αντιμετωπίζει πολύ αποτελεσματικά το εμβόλιο AstraZeneca, με το οποίο έχουν εμβολιαστεί οι Βρετανοί.
Έτσι, όσοι επιστρέφουν από τη Γαλλία θα μπαίνουν σε καραντίνα 10ημερών στο σπίτι τους και θα κάνουν τεστ την 2η και την 8η ημέρα.
Η απόφαση, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε νέους προβληματισμούς στην ταξιδιωτική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιελίου, με την Ένωση ταξιδιωτικών πρακτόρων ΑΒΤΑ να δηλώνει:
"Κατανοούμε ότι η δημόσια υγεία έχει προτεραιότητα, όμως, η απόφαση για τη Γαλλία θα μειώσει την ήδη εύθραυστη εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα ταξίδια στο εξωτερικό... Οι συνεχείς αλλαγές στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς θα καθυστερήσουν κάθε σημαντική ανάκαμψη για την τουριστική βιομηχανία".
Την ώρα, επίσης, που ανοίγουν τα ταξίδια στους πορτοκαλί προορισμούς, ο πρωθυπουργός Τζόνσον ξεκίνησε την δεκαήμερη απομόνωσή του στην εξοχική κατοικία στο Τσέκερς, έχοντας ειδοποιηθεί από την εφαρμογή του προγράμματος ιχνηλάτησης του NHS ως στενή επαφή του Υπουργού Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, που το Σάββατο γνωστοποίησε ότι διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.
Η καραντίνα του Βρετανού πρωθυπουργού ενίσχυσαν τις φωνές ότι η επιστροφή στην κανονικότητα εξελίσσεται σε «φάρσα», δεδομένου ότι 530.000 πολίτες που ήρθαν σε επαφή με φορέα μόνο την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου υποχρεώθηκαν σε απομόνωση, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις και τομείς της οικονομίας να στερηθούν προσωπικού.
Τα ημερήσια κρούσματα εξάλλου αυξάνονται: το Σάββατο ξεπέρασαν τις 54 χιλιάδες και την Κυριακή τις 48 χιλιάδες. Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 43% σε εβδομαδιαία βάση και έχουν επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν στα μέσα Ιανουαρίου.
Αρκετοί επιστήμονες, τέλος, τόσο στη Βρετανία όσο και στο εξωτερικό, έχουν προειδοποιήσει ότι η αναμενόμενη περαιτέρω διασπορά του ιού μετά από την άρση των μέτρων ευνοεί την εμφάνιση μιας νέας, πιο ανθεκτικής στα εμβόλια παραλλαγής.
Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον, πάντως, υπογράμμισε την Κυριακή ότι αν τα μέτρα δεν αρθούν τώρα, με την πρόσθετη ασπίδα των εμβολίων, τότε θα υπήρχε κίνδυνος κορύφωσης του νέου κύματος το φθινόπωρο ή το χειμώνα, σε μια πιο δύσκολη περίοδο για το σύστημα υγείας NHS.
Σε μήνυμά του, αργά την Κυριακή, ο Μπόρις Τζόνσον κατέστησε την «ενίσχυση της εμβολιαστικής άμυνας» πρωταρχικό στόχο ενός «σχεδίου πέντε σημείων» για «να ζει η χώρα με την Covid».
Πλέον η δεύτερη δόση θα προσφέρεται σε όλους τους ενήλικες οκτώ εβδομάδες μετά από την πρώτη και όχι μετά από 12 εβδομάδες όπως ίσχυε, τουλάχιστον για τους πιο νεαρούς, με τον κ. Τζόνσον να τονίζει πως «το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει αποδυναμώσει σημαντικά τη σύνδεση μεταξύ λοίμωξης και νοσηλείας ή θανάτου».