Mερική αποκατάσταση του ευρωπαϊκού εισερχόμενου τουρισμού από μακρινές αγορές το 2022, προβλέπει η νεότερη έκθεση που συνέταξαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού (ETC) και η Eurail BV που εστιάζει στις ταξιδιωτικές προθέσεις έξι αγορών (Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία και ΗΠΑ) για την περίοδο Ιανουάριος – Απρίλιος 2022 αλλά και για ολόκληρη τη χρονιά.
Οι δείκτες για ταξίδια στην Ευρώπη από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ φτάνουν στα επίπεδα προ πανδημίας, αντιπροσωπεύοντας μια μεγάλη διάθεση για ταξίδια στις αγορές αυτές.
Στην Κίνα, το 57% των ερωτηθέντων επιθυμούν να επισκεφθούν την Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2022, όμως με πιο αδύναμο γενικό δείκτη, που παραπέμπει στο γεγονός ότι ενώ η διάθεση για επιστροφή στα ευρωπαϊκά ταξίδια είναι ισχυρή, υπερισχύει η διστακτικότητα για το εάν αυτό θα είναι εφικτό.
Οι Ρώσοι εμφανίζονται διστακτικοί να ταξιδέψουν στην Ευρώπη το 2022 και τα σημαντικότερα κίνητρά τους για να το κάνουν είναι η πλήρης άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών (45%) και η διαθεσιμότητα των αξιοθέατων και δραστηριοτήτων στον προορισμό (28%). Η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού στα τέλη του Νοεμβρίου του 2021 προκάλεσε μεγαλύτερες αμφιβολίες για το εάν θα είναι εφικτά τα ταξίδια χωρίς περιορισμούς τη νέα χρονιά, ωστόσο οι Ρώσοι είναι η πιο ανοικτή εθνικότητα ταξιδιωτών σε παζάρια και προσφορές (39%), με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες προοπτικές στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής.
Οι Ιάπωνες από την πλευρά τους συνεχίζουν να έχουν χαμηλό ενδιαφέρον για ταξίδια, όμως σε σχετικά σταθερά επίπεδα σε σχέση με το 2021.
«Παγωμένοι» οι πρώτοι μήνες του 2022
Ανεξάρτητα από την ανεβασμένη διάθεση για ταξίδια στο εξωτερικό το 2022, η υγειονομική κατάσταση και η αβεβαιότητα ρίχνουν τη σκιά τους στη ζήτηση για ταξίδια το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς. Στις περισσότερες αγορές καταγράφεται σταθερή ή ελαφρώς μειωμένη ζήτηση έναντι της περιόδου Ιανουάριος – Απρίλιος 2021.
Τα οδικά ταξίδια μέσα από διαφορετικές χώρες ελκυστικά για Αμερικανούς και Καναδούς
Καταγράφεται μικρή βελτίωση της διάθεσης των Αμερικανών για ταξίδια στην Ευρώπη σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουάριος – Απρίλιος 2021. Το ενδιαφέρον των Αμερικανών για τη Νότια και Δυτική Ευρώπη ανεβαίνει, όπως και η διάθεσή τους να επισκεφθούν μητροπολιτικές περιοχές και εθνικά πάρκα. Η Ευρώπη θεωρείται ιδανικός προορισμός για ταξίδια τρένου και οδικά ταξίδια με δρομολόγια που περνούν από διαφορετικές χώρες.
Αντίστοιχα, οι Καναδοί ελκύονται από τη δυνατότητα να ταξιδέψουν εντός Ευρώπης περνώντας από διαφορετικές χώρες, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ποδηλασία. Τα ταξίδια με τρένο και τα οδικά ταξίδια βοηθούν επίσης στη διάθεση των ανθρώπων να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Περισσότεροι από τους μισούς Καναδούς ενδιαφέρονται να επισκεφθούν Ευρωπαϊκές μητροπολιτικές περιοχές, με τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ην. Βασίλειο και τη Γερμανία να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεών τους.
Οι Βραζιλιάνοι θεωρούν το κόστος για ταξίδια στην Ευρώπη απαγορευτικό
Ο δεικτης διάθεσης που καταγράφηκε στη Βραζιλία για ταξίδια στην Ευρώπη είναι ελαφρώς βελτιωμένος έναντι του αντίστοιχου τετραμήνου του 2021, με το 20% των Βραζιλιάνων να δηλώνουν ότι το υψηλό κόστος των ταξιδιωτών αυτών αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα. Ωστόσο, η φήμη της Ευρώπης μέσα από το διαδίκτυο και τα social media της Βραζιλίας, παραμένει θετική και άνω του μέσου όρου όσον αφορά τους μακρινούς προορισμούς, παρά την Όμικρον.
Οι Βραζιλιάνοι τείνουν να προτιμούν εμπειρίες στην πόλη (51%) για το επόμενο ταξίδι τους στην Ευρώπη, παρότι πολλοί (49%) δεν θα περιόριζαν τις διακοπές τους σε μόνο ένα είδος εμπειριών. Η γαστρονομία και οι εμπειρίες οίνου ενθουσιάζουν τους ταξιδιώτες της Βραζιλίας.
Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται για την ποιότητα και το κόστος των τουριστικών εμπειριών
Οι Ρώσοι είναι διστακτικοί για ταξίδια στην Ευρώπη το πρώτο τεράμηνο της χρονιάς και δίνουν έμφαση στο κόστος του ταξιδιού (18%), στην περιορισμένη τουριστική προσφορά (13%) και στην πιθανότητα να μην επιτρέπονται τα ταξίδια (12%). Οι ανησυχίες για τον κορωνοϊό εμποδίζουν μόνο το 25% των Ρώσων να ταξιδέψουν, δηλαδή σε ποσοστό πολύ χαμηλότερο έναντι του μέσου όρου των υπόλοιπων μακρινών αγορών (42%).
Οι Ρώσοι προτιμούν πόλεις και παραθαλάσσια θέρετρα με ήπιο κλίμα, με τους προορισμούς της Ανατολικής Ευρώπης να θεωρούνται πιο φιλικοί σε επίπεδο κόστους και προϋπολογισμού τους.
Αρνητικό ρεκόρ από τους Κινέζους
Ο δείκτης διάθεσης για ταξίδια στην Ευρώπη βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο για το πρώτο τρίμηνο του έτους, με το 63% των ερωτηθέντων να αναφέρουν τον Covid-19 ως πρωταρχική ανησυχία. Το κόστος ταξιδιού επισημαίνεται μόνο από το 2% των ερωτηθέντων, υποδηλώνοντας την έλλειψη οικονομικού φραγμού για τα ταξίδια.
Ενώ η Δυτική Ευρώπη συνεχίζει να είναι η πρώτη επιλογή των Κινέζων ταξιδιωτών, η περιέργειά τους για ταξίδια στην Ανατολική Ευρώπης έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με πέρυσι. Η ευρωπαϊκή γαστρονομία και οι δυνατότητες παρακολούθησης της άγριας ζωής είναι δύο βασικά κίνητρα για τους Κινέζους ταξιδιώτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται πλέον λιγότερο για παραθαλάσσια θέρετρα.
Η Ιαπωνία παραμένει η λιγότερο τολμηρή αγορά
Στην Ιαπωνία, η διάθεση για ταξίδια στην Ευρώπη (97) είναι πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων γενικά (54), πιθανώς λόγω του ότι η Ευρώπη θεωρείται πολυτελής προορισμός. Ωστόσο, μόνο το 15% των Ιαπώνων που συμμετείχαν στην έρευνα, σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ευρώπη τους επόμενους μήνες, εξαλείφοντας εντελώς κάθε ελπίδα για ανάκαμψη της ζήτησης από αυτή την αγορά, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Σε σύγκριση με άλλες αγορές, όπου επί του παρόντος ο κύριος αποτρεπτικός παράγοντας ταξιδιού είναι η πανδημία του COVID-19, στην Ιαπωνία, μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων (44%) συμμερίστηκε ότι απλώς δεν σχεδιάζει ταξίδια της περίοδο Ιανουάριος-Απρίλιος 2022.