Η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν από τις πιο σημαντικές αγορές εισερχόμενου τουρισμού στην Αίγυπτο, γι αυτό και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτιμάται ότι θα επιφέρει φέτος απώλειες έως και 40% στην τουριστική κίνηση της Αιγύπτου.
Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μουσταφά Μαντμπούλι δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του παρακολουθεί στενά τη ρωσο-ουκρανική κρίση και τις πιθανές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της για την Αίγυπτο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρμόδιες Αρχές της χώρας θα καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να βρουν και να προσελκύσουν άλλες τουριστικές αγορές.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού της Αιγύπτου, οι αφίξεις από τη Ρωσία και την Ουκρανία αντιπροσώπευαν έως και το 30% της εισερχόμενης ροής (3,5-4 εκατομμύρια τουρίστες) τα χρόνια προ πανδημίας και ακόμη περισσότερο το 2021 με την πανδημία.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Τουριστικών Επιμελητηρίων της Αιγύπτου, έως τα μέσα Μαρτίου, οι νέες κρατήσεις από τη Ρωσία και την Ουκρανία είχαν σχεδόν σταματήσει εντελώς.
Λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η πληρότητα των ξενοδοχείων στα θέρετρα της Αιγύπτου - στο Σαρμ ελ Σέιχ και στη Χουργκάντα - έχει μειωθεί κατακόρυφα.
Πριν από την εισβολή της Ρωσίας η πληρότητα των αιγυπτιακών ξενοδοχείων ήταν 65%.
Σε γενικές γραμμές, η συνολική απώλεια στον εισερχόμενο τουρισμό της Αιγύπτου από την αναστολή της τουριστικής ροής από τη Ρωσία και την Ουκρανία υπολογίστηκε στο 35-40% του συνολικού αριθμού αλλοδαπών που πηγαίνουν στη χώρα.
Η Ομοσπονδία Τουριστικών Επιμελητηρίων πιστεύει ότι ο αιγυπτιακός τουριστικός τομέας θα αισθάνεται τις συνέπειες της κρίσης για αρκετά ακόμη χρόνια: Αιγύπτιοι ειδικοί σημειώνουν ότι λόγω της υποτίμησης του ρωσικού ρουβλίου και των χαμηλότερων εισοδημάτων, πολλοί Ρώσοι δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό τα επόμενα χρόνια.
Με δεδομένο εξάλλου ότι οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες δεν επιτρέπεται να πετούν από τη Ρωσία στην Αίγυπτο, το Κάιρο διερευνά τρόπους για να προσελκύσει Ρώσους μέσω τρίτων χωρών όπως η Τουρκία. Αυτό δήλωσε στ Reuters, η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού της Αιγύπτου, Γκάντα Σαλαμπί.
«Αυτή είναι μία από τις επιλογές που εξετάζουμε, αλλά όχι η μοναδική. Οι συνάδελφοί μας από την πολιτική αεροπορία διερευνούν όλες τις πιθανότητες σχετικά με αυτή την κατάσταση των κυρώσεων και περιμένουμε θετικά νέα», τόνισε η κυρία Σαλαμπί.
Πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος εργάζεται για να αυξήσει τις τουριστικές ροές από τη Δυτική Ευρώπη και τις χώρες του Κόλπου, ειδικά ενόψει του Ραμαζανιού και του Πάσχα τον επόμενο μήνα.
Η απώλεια των δύο βασικών αγορών αναγκάζει την Αίγυπτο να επανεξετάσει την πολιτική τιμολόγησης και μάρκετινγκ στην αγορά εισερχόμενου τουρισμού. Έτσι, σύμφωνα με αιγυπτιακά ΜΜΕ, το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού μελετά το θέμα της αναβολής της προγραμματισμένης για τον Μάιο αύξησης της ελάχιστης τιμής διαμονής σε ξενοδοχεία, ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση στην τουριστική αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο, το Υπουργείο Τουρισμού της Αιγύπτου ανακοίνωσε αύξηση στις ελάχιστες τιμές στα ξενοδοχεία, από την 1η Μαΐου . Σύμφωνα με την απόφαση, τα ξενοδοχεία 5* διατάσσονται να μην πωλούν διανυκτέρευση κάτω από 50 δολάρια το άτομο, τα 4 αστέρων κάτω από 40 δολάρια, τα 3 αστέρων κάτω από 30 δολάρια, τα 2 αστέρων κάτω από 20 δολάρια και του ενός αστέρα κάτω από 10 δολάρια το άτομο την ημέρα.
Η απόφαση αυτή πρέπει να αναβληθεί λόγω των σημερινών συνθηκών. Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται πηγές τους στο Υπουργείο Τουρισμού, οι αιγυπτιακές αρχές αμφιβάλλουν ότι θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν στους ξένους συνεργάτες τους αύξηση του κόστους διαμονής εν μέσω πτώσης της ζήτησης και μείωσης της ροής ξένων τουριστών. Το μέτρο ενδέχεται να καθυστερήσει μέχρι την έναρξη της επόμενης χειμερινής περιόδου.