Περιορίζεται το διαθέσιμο εισόδημα των Βρετανών λόγω ακρίβειας - Ξοδεύουν λιγότερα ακόμη και για τρόφιμα

07-04-22 | ΑΓΟΡΕΣ

Προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, αυξανόμενα κόστη και ελλείψεις εργατικού δυναμικού, έχουν οδηγήσει σε αύξηση της τιμής τροφίμων και ποτών  στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών (παραγωγή, χονδρικό και λιανικό εμπόριο) έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας από την αύξηση στην τιμή των προϊόντων ενέργειας και από δαπάνες που σχετίζονται με την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ:

α. υψηλότερο κόστος μεταφορικών λόγω ελλείψεων οδηγών, επιμήκυνσης του ταξιδιού λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών και ισχυρής πιθανότητας τα φορτηγά να επιστρέφουν άδεια,

β. γραφειοκρατικές διατυπώσεις που επιβαρύνουν το κόστος και το χρόνο διεκπεραίωσης του εμπορίου,

γ. στροφή σε εναλλακτικούς ακριβότερους προμηθευτές για την αποφυγή των νέων διατυπώσεων, και

δ. ελλείψεις σε προσωπικό που παραδοσιακά προέρχονταν από χαμηλού κόστους χώρες της ΕΕ.

Καθώς οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών αντιμετωπίζουν υψηλότερα κόστη, μετακυλούν μέρος της επιβάρυνσης στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα οι τιμές των τροφίμων και ποτών το Φεβρουάριο να καταγράψουν τον υψηλότερο
ετήσιο μεσοσταθμικό ρυθμό αύξησης της τελευταίας δεκαετίας (5,1%).

Βεβαίως, και τα καταναλωτικά πρότυπα προσαρμόζονται στις συνθήκες, με τους καταναλωτές να δηλώνουν αυξητικά ότι περιορίζουν τη δαπάνη τους για αγορές τροφίμων και ποτών.

Έτσι, οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών αναφέρουν ότι βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση διαχείρισης κρίσεων για να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, που αναγνωρίζονται ως η σημαντικότερη πρόκληση για το
μέλλον.

Εξάλλου, στις επιχειρήσεις του τομέα τροφίμων και ποτών  καταγράφονται ελλείψεις προσωπικού, ως συνέπεια της αποχώρησης από την ΕΕ, οι οποίες πάντως συμβαδίζουν σε γενικές γραμμές με τις ελλείψεις στις επιχειρήσεις όλων των κλάδων (28% των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, έναντι 31% των επιχειρήσεων όλων των κλάδων, τον Μάρτιο 2022).

Οι ελλείψεις προσωπικού συνδέονται και με το υψηλότερο εργασιακό κόστος. Τον Φεβρουάριο 2022, 29% των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών δήλωσαν ότι κατέβαλαν υψηλότερα ημερομίσθια για υφιστάμενους και 30% για νέους εργαζόμενους, συγκριτικά με αυτό που θα αναμένονταν τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου.

Σε άλλη έρευνα της βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας μεταξύ ενήλικων καταναλωτών το Μάρτιο 2022, το 87% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι το κόστος ζωής τους έχει αυξηθεί. Από αυτούς, το 31% δήλωσε ότι ξόδεψε λιγότερα για αγορές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Λονδίνο.

 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

 
 
 

διαβάστε ακόμα

Θετικά τα μηνύματα για τη Σαντορίνη από την WTM | Στόχος η επαναφορά της στην κορυφή
Philoxenia 2024 | «Δυτική Μακεδονία: Ένα ταξίδι πέρα από το συνηθισμένο»
Ryanair | 3,7 εκατ. θέσεις για Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Επιμελητήριο Ηρακλείου | Σχολή Επαγγελματία Πιτσαδόρου Ιταλικής Πίτσας με πιστοποίηση
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Ποιοι εκλέχτηκαν για το νέο Δ.Σ.
Παγκόσμια Ημέρα Μπακλαβά - 17 Νοεμβρίου
Η Μήλος στους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο για συνέδρια και επαγγελματικά ταξίδια
Oceania Cruises: Τρεις νέες κρουαζιέρες με Ελληνικά λιμάνια το 2026
FedHATTA/ HATTA: Οι διεθνείς επαγγελματίες του οργανωμένου τουρισμού γνωρίζουν την Κρήτη
Τουρισμός: Η Σουηδία πρώτη χώρα στον κόσμο με εμπορικό σήμα, για να μην μπερδεύονται οι ταξιδιώτες!