Γαλλία: Αναιμική ανάπτυξη και ενισχυμένος πληθωρισμός

18-05-22 | ΑΓΟΡΕΣ

To AΕΠ της Γαλλίας το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται να ενισχυθεί κατά 0,25%, αφού παρέμεινε στάσιμο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του γαλλικoύ Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και Οικονομικών Σπουδών Insee, για την πορεία της γαλλικής οικονομίας.

Κατά τις ίδιες προβλέψεις, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται, αφού τον Απρίλιο του 2022 άγγιξε το 4,8% σε ετήσια βάση και λόγω της ανόδου των τιμών καταναλωτή θα μπορούσε, σύμφωνα με το γαλλικό Ινστιτούτο να εκτιναχθεί στο 5,2% τον Μάιο και 5,4% τον Ιούνιο αντίστοιχα, λόγω των διαστρεβλώσεων στο σύστημα προμηθειών που σχετίζονται με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τη στρατηγική της Κίνας περί μηδενικού Covid.

Ως εκ τούτου, αναιμική ανάπτυξη και ενισχυμένος πληθωρισμός θα είναι τα χαρακτηριστικά που θα γνωρίσει η γαλλική οικονομία το επόμενο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το INSEE, ένεκα των επιπτώσεων του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας αναμένεται-μεταξύ άλλων- και αύξηση της τιμής των τροφίμων. Η αύξηση αυτή στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα μπορούσε να υπερβεί το 6% σε διάστημα ενός έτους, έως τον Ιούνιο τ.έ. Ο εν λόγω δε πληθωρισμός θα μπορούσε να μεταδοθεί τόσο στις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων, όσο και στις υπηρεσίες, υπονομεύοντας σημαντικά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Η κατανάλωση των γαλλικών νοικοκυριών που αποτελεί και τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας, μετά από απότομη σχετική μείωση το πρώτο τρίμηνο, θα μπορούσε να ανακάμψει ελαφρώς μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, ένεκα της πιθανής ανάκαμψης του ξενοδοχειακού τομέα και τομέα εστίασης, αλλά και της αγοράς εργασίας. Το εν θέματι γαλλικό Ινστιτούτο δεν αποκλείει επίσης πως τα νοικοκυριά, προκειμένου διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο, αναμένεται να μειώσουν το ποσοστό αποταμίευσής τους το επόμενο χρονικό διάστημα.

To πρόβλημα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των γαλλικών νοικοκυριών αναγνώρισε και ο Γάλλος Υπουργός Oικονομίας, Οικονομικών και Ανάκαμψης κ. Bruno Le Maire, ο οποίος σε σχετική συνέντευξη τύπου σημείωσε πως το Υπουργείο του επεξεργάζεται ήδη ένα σχετικό νόμο αναφορικά με το ζήτημα, προκειμένου οι Γάλλοι καταναλωτές να ξεπεράσουν τον υφιστάμενο ύφαλο.

Eν τω μεταξύ, το πρώτο τρίμηνο του 2022, το εμπορικό έλλειμμα της Γαλλίας διευρύνθηκε στα 31 δισ. ευρώ, έναντι 16,2 δισ. την ίδια περίοδο έναν χρόνο νωρίτερα. Η ουκρανική κρίση έχει αρχίσει να έχει ορατές επιπτώσεις και στο γαλλικό εμπορικό ισοζύγιο. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο τον Μάρτιο 2022, το εμπορικό έλλειμμα επιδεινώθηκε κατά 12,4 δισ. ευρώ, έναντι 10,4 δισ. έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τα γαλλικά τελωνεία.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Παρίσι.

 

διαβάστε ακόμα

Θετικά τα μηνύματα για τη Σαντορίνη από την WTM | Στόχος η επαναφορά της στην κορυφή
Philoxenia 2024 | «Δυτική Μακεδονία: Ένα ταξίδι πέρα από το συνηθισμένο»
Ryanair | 3,7 εκατ. θέσεις για Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Επιμελητήριο Ηρακλείου | Σχολή Επαγγελματία Πιτσαδόρου Ιταλικής Πίτσας με πιστοποίηση
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Ποιοι εκλέχτηκαν για το νέο Δ.Σ.
Παγκόσμια Ημέρα Μπακλαβά - 17 Νοεμβρίου
Η Μήλος στους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο για συνέδρια και επαγγελματικά ταξίδια
Oceania Cruises: Τρεις νέες κρουαζιέρες με Ελληνικά λιμάνια το 2026
FedHATTA/ HATTA: Οι διεθνείς επαγγελματίες του οργανωμένου τουρισμού γνωρίζουν την Κρήτη
Τουρισμός: Η Σουηδία πρώτη χώρα στον κόσμο με εμπορικό σήμα, για να μην μπερδεύονται οι ταξιδιώτες!