Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στη Βρετανία έφθασε το 9% σε δωδεκάμηνη βάση τον Απρίλιο, από 7% το Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 και το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της G7 σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσία της Βρετανίας.
Περισσότερο από 67% της ανόδου του πληθωρισμού τον Απρίλιο οφείλεται στην αύξηση του ανώτατου ορίου χρεώσεων λιανικής ανά νοικοκυριό που έθεσε η βρετανική Ρυθμιστική Αρχή ενέργειας για κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλες αυξήσεις στους αντίστοιχους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Άνοδος τιμών πάντως καταγράφηκε στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και οι βιομηχανίες πέρασαν στους καταναλωτές αυξήσεις στις πρώτες ύλες για τρόφιμα, εξοπλισμό μεταφορών, μέταλλα και μηχανολογικό εξοπλισμό.
Καθώς η οικονομική δραστηριότητα κατέγραψε ασθενική ανάπτυξη 0,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους, φαίνεται να ξεκινά για τη χώρα η χειρότερη περίοδος στασιμοπληθωρισμού από την εποχή της ενεργειακής κρίσης της δεκαετίας του ’70.
Χωρίς εμφανή σημεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες (αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το 10% στο τέλος του έτους), εκφράζεται η ανησυχία ότι οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν να διεκδικούν υψηλότερους μισθούς, γεγονός που θα οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο αυξήσεων. Οι εργαζόμενοι είναι πράγματι σε θέση να διεκδικήσουν υψηλότερες αμοιβές, καθώς για πρώτη φορά υπάρχουν περισσότερες διαθέσιμες θέσεις εργασίας από ανέργους στη χώρα. Η ανεργία το πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθε σε 3,7%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 σχεδόν ετών, ενώ το ίδιο διάστημα οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 4,2%.
Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Λονδίνο.