Μπροστά στην ισχυρή πιθανότητα διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, το σενάριο που διαγράφεται για το ερχόμενο φθινόπωρο στην Ολλανδία περιλαμβάνει άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ της, εργοστάσια σε παύση και μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Γκρόνινγκεν προς την Γερμανία.
Αυτό αναφέρει σε έκθεσή του το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Χάγη.
Επιπλέον, σημειώνει ότι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας προειδοποιούν ότι «θα ληφθούν μέτρα που δεν θα κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους». Το ενδεχόμενο διακοπής παροχής φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Γερμανία θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο για τη Γερμανία αλλά και για την Ολλανδία, η οποία νωρίτερα εφέτος είχε αρχίσει ήδη να μεταφέρει φυσικό αέριο στην πρώτη. Ο Ολλανδός Υπουργός Κλίματος και Ενέργειας Rob Jetten έχει ζητήσει από το Βερολίνο να ενεργοποιήσει ξανά τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ενώ επανέρχεται στο προσκήνιο το κοίτασμα του Γκρόνινγκεν, παρ’ όλο που η επανενεργοποίησή του θεωρούταν η έσχατη λύση.
Μολονότι δε η ηγεσία της Ολλανδίας αναγνωρίζει ότι η μεταφορά ολλανδικού αερίου στη Γερμανία προκαλεί δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της χώρας, επισημαίνει ότι υπάρχουν διμερή συμβόλαια τα οποία είναι σε ισχύ. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι, εάν υπάρχει κρίση στην ΕΕ, οι χώρες που μπορούν να βοηθήσουν πρέπει να συνδράμουν.
Πλέον, εντείνονται οι φωνές που επικρίνουν την πολιτική ενεργειακής εξάρτησης η οποία ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια από την Ολλανδία και την υπόλοιπη Ευρώπη καθώς και το γεγονός ότι οι ολλανδικοί σταθμοί άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας έκλεισαν προκειμένου η ηλεκτρική ενέργεια να εξασφαλίζεται από ανανεώσιμες πηγές, χωρίς ωστόσο το δίκτυό της χώρας να είναι σε θέση να τις διαχειριστεί.
Σύμφωνα με την έκθεση ειδικοί του ενεργειακού τομέα εκτιμούν ότι η Ολλανδία δεν θα μπορέσει να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο πριν το 2040. Αναμένουν λοιπόν λήψη σκληρών μέτρων που θα γίνουν αισθητά πρώτα στη βιομηχανία, ενδεχομένως νωρίτερα από τον ερχόμενο χειμώνα. Η περιορισμένη διάθεση φυσικού αερίου επίσης θα επηρεάσει την προσφορά τροφίμων. Ως εκ τούτου, αναπτύσσεται το προαναφερθέν ζοφερό σενάριο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική ύφεση.
Τέλος, οι ειδικοί αμφιβάλλουν ως προς την διάθεση των Ολλανδών να συμμορφωθούν προς ενδεχόμενα μέτρα και κανόνες για εξοικονόμηση ενέργειας, όπως αυτά που άρχισαν ήδη να εφαρμόζονται στην Γερμανία. Υποστηρίζουν ότι, εάν σημειωθούν χαμηλές θερμοκρασίες τον ερχόμενο χειμώνα, οι πολίτες σίγουρα δεν θα χαμηλώσουν τη θέρμανση στα σπίτια τους στο προτεινόμενο επίπεδο των 16 βαθμών Κελσίου.