Οι Βούλγαροι επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους

20-07-22 | ΑΓΟΡΕΣ

Εντυπωσιακή δυναμική διατηρούν κατά τα τελευταία έτη οι τουριστικές ροές ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Αυτό αναφέρεται σε έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Σόφια.

Σύμφωνα με την έκθεση, μέχρι την εκδήλωση της πανδημίας του και ιδιαίτερα μεταξύ των ετών 2015 έως και το έτος 2019 ο αριθμός των Βούλγαρων τουριστών που επισκέπτονταν την Ελλάδα στο πλαίσιο κυρίως της θερινής τουριστικής περιόδου έβαινε διαρκώς αυξανόμενος. Αντίστοιχα υψηλή ήταν διαχρονικά και η εισροή Ελλήνων τουριστών στη Βουλγαρία, κυρίως κατά τη χειμερινή τουριστική περίοδο.

Η έλευση της πανδημίας, ανέτρεψε προσωρινά αυτές τις τάσεις αλλά με την πρόοδο του προγράμματος εμβολιασμών στις δύο χώρες και την σταδιακή επιστροφή στην «κανονικότητα» σε ό,τι αφορά τις διασυνοριακές μετακινήσεις και τις τουριστικές ροές, η κατάσταση φαίνεται ότι θα επανέλθει τα επόμενα χρόνια στα προ πανδημίας επίπεδα.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία τα οποία παρέχει η Τράπεζα της Ελλάδος για τις τουριστικές αφίξεις αφορούν στη γενικότερη κατηγορία “ταξιδιωτική κίνηση” από τη Βουλγαρία, η οποία δυνατόν να περιλαμβάνει και αυθημερόν διέλευση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και επιστροφή στη Βουλγαρία, και όχι κατ’ ανάγκην επίσκεψη στη χώρα μας για τουριστικούς λόγους, η οποία συνεπάγεται πολυήμερη παραμονή και αριθμό διανυκτερεύσεων στην Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό, το Γραφείο παραθέτει και αντίστοιχα στοιχεία από το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο της Βουλγαρίας (NSI) που αφορούν στο εξερχόμενο τουριστικό ρεύμα από Βουλγαρία (βάσει στοιχείων που διαθέτουν τα βουλγαρικά ταξιδιωτικά πρακτορεία), στα οποία παρατηρείται σημαντική απόκλιση σε σχέση με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του βουλγαρικού Στατιστικού Ινστιτούτου (NSI), κατά το  τουριστικό έτος 2021 ο συνολικός αριθμός των Βούλγαρων πολιτών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά κατά (+32,1%) σε σχέση με το «επώδυνο» για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία έτος 2020, Ο αριθμός των Βούλγαρων επισκεπτών έφθασε σε 264.772, οι οποίοι επισκέφθηκαν κυρίως με οδικά μέσα την Ελλάδα κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Ο αριθμός αυτός των επισκεπτών δεν είναι ενδεικτικός των παραδοσιακά πολύ υψηλών αριθμών εισερχόμενων από τη Βουλγαρία επισκεπτών κατά την προ πανδημίας περίοδο. Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο από το έτος 2014 έως και το έτος 2019 κατεγράφη μια τάση ραγδαίας αύξησης του εισερχόμενου τουρισμού από Βουλγαρία.

Στον αντίποδα, αξιοσημείωτη υπήρξε κατά το έτος 2021 η μείωση του εισερχόμενου στη Βουλγαρία τουριστικού ρεύματος από Ελλάδα, οποίο ανήλθε σε 344.970 επισκέπτες έναντι 772.054 επισκεπτών μέσα στο  πανδημικό έτος 2020,  δηλαδή 427.084 λιγότερους (-55,4%) σε σχέση με το έτος 2020 . Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι στο α’ τρίμηνο του έτους 2021 η Βουλγαρία είχε φθάσει στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας με πολύ υψηλό αριθμό λοιμώξεων και θανάτων και ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού, γεγονός το οποίο λειτούργησε «αποτρεπτικά» στους Έλληνες που παραδοσιακά επισκέπτονται οδικώς χειμερινούς προορισμούς στη (νότια κυρίως) Βουλγαρία.

Σύμφωνα με στοιχεία του βουλγαρικού Υπουργείου Τουρισμού η Ελλάδα κατετάγη στην έκτη θέση των χωρών προέλευσης του εισερχόμενου τουρισμού στη Βουλγαρία πίσω από τις Τουρκία, Ρουμανία, Γερμανία, Ουκρανία και Σερβία.

Ως σημαντικότεροι λόγοι προσέλκυσης των Βούλγαρων τουριστών θεωρούνται η γεωγραφική γειτνίαση, η ποιότητα των υπηρεσιών στην Ελλάδα, η καλή πολιτική προώθησης εν Ελλάδι τουριστικών προορισμών και οι φυσικές ομορφιές της χώρας μας, ενώ το συχνά υψηλότερο κόστος σε σχέση με τη Βουλγαρία δεν αξιολογείται ως καθοριστικός παράγοντας. Αξιοσημείωτη είναι εσχάτως η αύξηση που παρατηρείται σε αγορά ακινήτων (κυρίως εξοχικές κατοικίες) στην Ελλάδα από Βούλγαρους πολίτες καθώς και σε βουλγαρικές επενδύσεις στον εν Ελλάδι ξενοδοχειακό κλάδο.

Ο τομέας αυτός είναι σημαντικός και για τις δύο χώρες, οι οποίες επενδύουν στην περαιτέρω ανάπτυξή του και η τουριστική συνεργασία είναι εξαιρετική. Δεδομένου ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Βούλγαρων τουριστών επισκέπτεται κυρίως προορισμούς στη Βόρεια Ελλάδα (λόγω γεωγραφικής εγγύτητας αλλά και ακίνητης περιουσίας που έχουν αποκτήσει εκεί), προτείνεται από την πλευρά του Γραφείου και σε συνεργασία με το Γραφείο ΕΟΤ (που εδρεύει στο Βουκουρέστι) σχεδιασμός εκστρατείας προβολής και άλλων προορισμών στη Νότια και νησιωτική Ελλάδα, οι οποίοι δεν είναι ευρύτερα γνωστοί στους Βούλγαρους πολίτες-ταξιδιώτες.

Τέλος, προς τον σκοπό της αύξησης της ροής επισκεπτών εκατέρωθεν και της αποφυγής καθυστερήσεων και κυκλοφοριακής συμφόρησης στα σύνορα, προτείνεται η καλύτερη στελέχωση όλων των συνοριακών διαβάσεων Ελλάδος-Βουλγαρίας ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες και αφετέρου, ενώ ενισχυτική προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι και η μελλοντική υλοποίηση παλαιότερης δέσμευσης της βουλγαρικής πλευράς για διαπλάτυνση χώρου σε διάβαση Μακάζας-Νυμφαίας, προκειμένου να είναι δυνατή διέλευση μεγάλων τουριστικών λεωφορείων.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε τη Βουλγαρία το 2021 έφθασε σε 7,2 εκατ.

 

 
 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Θετικά τα μηνύματα για τη Σαντορίνη από την WTM | Στόχος η επαναφορά της στην κορυφή
Philoxenia 2024 | «Δυτική Μακεδονία: Ένα ταξίδι πέρα από το συνηθισμένο»
Ryanair | 3,7 εκατ. θέσεις για Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Επιμελητήριο Ηρακλείου | Σχολή Επαγγελματία Πιτσαδόρου Ιταλικής Πίτσας με πιστοποίηση
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Ποιοι εκλέχτηκαν για το νέο Δ.Σ.
Παγκόσμια Ημέρα Μπακλαβά - 17 Νοεμβρίου
Η Μήλος στους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο για συνέδρια και επαγγελματικά ταξίδια
Oceania Cruises: Τρεις νέες κρουαζιέρες με Ελληνικά λιμάνια το 2026
FedHATTA/ HATTA: Οι διεθνείς επαγγελματίες του οργανωμένου τουρισμού γνωρίζουν την Κρήτη
Τουρισμός: Η Σουηδία πρώτη χώρα στον κόσμο με εμπορικό σήμα, για να μην μπερδεύονται οι ταξιδιώτες!