Αυξητικές τάσεις εμφανίζει το τουριστικό ρεύμα των Σέρβων προς την Ελλάδα έπειτα από μία 2ετία δυσκολιών λόγω της πανδημίας.
Σημειώνεται ότι οι αφίξεις Σέρβων τουριστών προς την χώρα μας κατά το έτος 2019, υπερέβησαν σε αριθμό το 1 εκατομμύριο. Υπενθυμίζεται ότι η Σερβία είναι μία χώρα περίπου 7 εκατομμυρίων. Επίσης, τα τουριστικά έσοδα από τους Σέρβους τουρίστες, ανήλθαν σε 356 εκατ. ευρώ με μέση διάρκεια παραμονής τους τις 8,4 ημέρες. Τα σχετικά στοιχεία προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Βελιγράδι.
Όπως προαναφέρθηκε, το 2020, λόγω της πανδημίας και του ξαφνικού κλεισίματος των συνόρων σημειώθηκε κατακόρυφη πτώση των αφίξεων από Σερβία ( περίπου 60 χιλιάδες), ενώ έντονη ήταν η δυσαρέσκεια της σερβικής κοινής γνώμης. Επίσης, για οικονομικούς λόγους, υπήρξε διστακτικότητα στην επιλογή της Ελλάδας ως προορισμού για το καλοκαίρι 2021. Πολλοί Σέρβοι, κυρίως μη εμβολιασθέντες νεαράς ηλικίας, επέλεξαν για τις διακοπές τους άλλους προορισμούς, όπως το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την Αίγυπτο αλλά και την Τουρκία. Σημαντικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε ο «αθέμιτος ανταγωνισμός» από τις ανωτέρω χώρες, οι οποίες, σε αντίθεση με την Ελλάδα, δεν έθεσαν περιορισμούς (π.χ. πιστοποιητικό εμβολιασμού, τεστ PCR ή αντιγόνου αντισωμάτων) για την είσοδο στη χώρα. Το γεγονός αυτό εξηγείται υπό το ‘’φάσμα’’ των εξής τριών χαρακτηριστικών της Σερβίας: χαμηλά μέσα εισοδήματα, υψηλό κόστος διενέργειας τεστ PCR και έντονο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Το 2021, οι αφίξεις Σέρβων τουριστών στην Ελλάδα ναι μεν αυξήθηκαν, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να επανέλθουν στα προ πανδημίας επίπεδα.
Ο τουρισμός για τη Σερβία
Η Σερβία δεν είναι προορισμός μαζικού τουρισμού, ωστόσο διαθέτει μια ποικιλία από τουριστικά προϊόντα. Ο τουρισμός επικεντρώνεται στα βουνά και τα ιαματικά λουτρά της χώρας, τα οποία επισκέπτονται κυρίως εγχώριοι τουρίστες, το Βελιγράδι και σε μικρότερο βαθμό, το Νόβι Σαντ. Αυτές οι δύο πόλεις είναι οι προτιμώμενες επιλογές των δύο τρίτων των ξένων τουριστών. Τα πιο διάσημα ορεινά θέρετρα είναι το Kopaonik, το Stara Planina και το Zlatibor. Υπάρχουν επίσης πολλά ιαματικά λουτρά-spa-, τα μεγαλύτερα από τα οποία είναι η Vrnjacka Banja, η Soko Banja και η Banja Koviljaca. Ο τουρισμός διακοπών πόλης ή συνεδρίων, αναπτύσσεται στο Βελιγράδι και στο Νόβι Σαντ. Άλλα τουριστικά προϊόντα που προσφέρει η Σερβία είναι μερικά ‘’φυσικά θαύματα’’, όπως το Djavolja varos, το προσκύνημα σε πολλά ορθόδοξα μοναστήρια και ο Δούναβηs. Υπάρχουν πολλά, διεθνώς δημοφιλή, μουσικά φεστιβάλ στη Σερβία, όπως το ‘’EXIT’’, με 25-30.000 ξένους επισκέπτες που προέρχονται από 60 διαφορετικές χώρες και το φεστιβάλ τρομπέτας ‘’Guca’’.
Ο τουρισμός στην Σερβία, από το 2014 έως και το 2019, σημείωσε συνεχή αύξηση. Όμως αυτή η πορεία ανακόπηκε απότομα το 2020, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και τον τουρισμό να παρουσιάζει σημαντική μείωση.
Κατά το έτος 2020 καταγράφηκαν περίπου 1,82 εκατ. αφίξεις και 6,2 εκατ. διανυκτερεύσεις στην Σερβία. Εξ' αυτών των 6,2 εκατ. διανυκτερεύσεων, οι 4,9 εκατ. αφορούσαν εγχώριους τουρίστες (περίπου 80%) και οι υπόλοιπες περίπου 1,3 εκατ. διανυκτερεύσεις, ξένους τουρίστες.Το 2021, ο συνολικός αριθμός των τουριστών εκτιμάται σε 2,6 εκατ. με τους εγχώριους τουρίστες να ανέρχονται σε περίπου 1,7 εκατ.. Οι δε ξένοι τουρίστες υπολογίζονται σε περίπου 871 χιλιάδες (δηλαδή αριθμός μειωμένος κατά 76% σε σχέση με το 2019).
Πάντως, η σερβική τουριστική βιομηχανία σημείωσε ‘’έσοδα συναλλάγματος – ρεκόρ’’ για το 2021, ανερχόμενα σε 1,6 δισ. ευρώ. Τα αντίστοιχα αποτελέσματα για το 2019, την καλύτερη χρονιά για τη σερβική τουριστική βιομηχανία πριν την πανδημία, ήταν 1,43 δισ. ευρώ. Η πλειοψηφία των ξένων τουριστών προήλθε από χώρες της περιοχής, και ειδικότερα από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και από Ρωσία, Γερμανία κλπ. Συνολικά, οι Σέρβοι τουρίστες ξεπερνούν τους ξένους επισκέπτες, ενώ στους κυριότερους προορισμούς περιλαμβάνονται οι εγκαταστάσεις spa (κυρίως Vrnjacka Banja και Sokobanja) και τα ορεινά θέρετρα (κυρίως Zlatibor και Kopaonik).
Τέλος, αξίζει να σημειωθούν οι παγκόσμιες διακρίσεις της Σερβίας, όπως η ανακήρυξη της Μόκρα Γκόρα ως ενός από τα καλύτερα τουριστικά χωριά στον κόσμο, η συμπερίληψη της Σερβίας στις 22 καλύτερες χώρες παγκοσμίως που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί καθώς και η συμπερίληψη 14 εστιατορίων του Βελιγραδίου στον οδηγό Michelin 2021. Επιπλέον, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδημάρχου του Βελιγραδίου, κ. Γκόραν Βέσιτς, κατά τη διάρκεια του τελικού τουρνουά της Ευρωλίγκας (2022), οι επισκέπτες στο Βελιγράδι ανήλθαν σε 20.000, από τους οποίους περίπου 15.000 υπολογίζονται να προήλθαν από την Ελλάδα, ενώ τα έσοδα για την πόλη έφτασαν τα 30 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Ελληνο-Σερβικό Επιμελητήριο Β. Ελλάδος, από τα 3,4 εκατ. τουριστών περίπου που συγκέντρωσε η Σερβία το 2018 και αλλά 3,7 εκατ. το 2019, το 30% κατευθύνθηκαν στο Βελιγράδι. Οι Έλληνες τουρίστες προβαίνουν, συνήθως, σε δύο διανυκτερεύσεις όταν επισκέπτονται τη Σερβία. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2018 τη Σερβία επισκέφτηκαν 71.359 Έλληνες, οι οποίοι πραγματοποίησαν 129.750 διανυκτερεύσεις. Το έτος 2019, συνεχίστηκε η ίδια τάση. Βέβαια, κατά το έτος 2020 οι εν λόγω ροές σημείωσαν κατακόρυφη πτώση.
Oι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Βελιγράδι.