Στο 10% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, για πρώτη φορά από το 1951.
Η εφημερίδα Die Welt υποστηρίζει ότι «κλονίζεται η γερμανική συνταγή της επιτυχίας» και προειδοποιεί: «Τον Σεπτέμβριο οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται κατά 10% (σε ετήσια βάση). Και δεν τελειώνουμε εδώ. Οι οικονομολόγοι δεν αποκλείουν ποσοστά ακόμη και γύρω στο 12%. Αυτό που προέχει τώρα είναι να διατηρήσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους στη σταθερότητα των τιμών. Διαφορετικά προμηνύονται ακόμη πιο δύσκολοι καιροί».
Από την πλευρά της η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt κάνει λόγο για «αποτυχία της νομισματικής πολιτικής», υποστηρίζει ότι «ο στασιμοπληθωρισμός που όλοι φοβούνται είναι εδώ» και αποδίδει ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: «Τώρα πληρώνεται ο λογαριασμός για μία υπερβολικά διστακτική κεντρική τράπεζα, η οποία για πολύ καιρό αγνοούσε επιδεικτικά το πρόβλημα και δεν αντέδρασε, παρά μόνο όταν ήταν ήδη πολύ αργά», υποστηρίζει ο αρθρογράφος.
Διαφορετική προσέγγιση από την Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ): «Στη Γερμανία τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού θυμίζουν τον υπερ-πληθωρισμό της δεκαετίας του 1920. Τότε που η Κεντρική Τράπεζα (Reichsbank) διαμαρτυρόταν ότι είχε αυξηθεί τόσο το κόστος εκτύπωσης και μεταφοράς των χαρτονομισμάτων, ώστε ξεπερνούσε την ονομαστική τους αξία. Αλλά σήμερα, παρά τις όποιες αυξήσεις στο χαρτί, η Γερμανία απέχει παρασάγγας από αυτό. Ακόμη και αν εξετάσουμε τα αίτια, το είδος και το ύψος του σημερινού πληθωρισμού, σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με την εποχή εκείνη».
Πηγή: DW