"Ο πρόεδρος Ερντογάν εμμένει στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων" αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung μεταφέροντας δηλώσεις του Τούρκου προέδρου από προεκλογική εκδήλωση στη δυτική επαρχία Μπαλίκεσιρ. "Θα φροντίσει μάλιστα να εξασφαλίσει τη συνεχή μείωσή τους όσο καιρό βρίσκεται στην εξουσία, κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Παρά τον πληθωρισμό που βγήκε εκτός ελέγχου, η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο για δεύτερη συνεχή φορά στο 12% τον Σεπτέμβριο, προς έκπληξη των χρηματοπιστωτικών αγορών. Ο πληθωρισμός είχε εκτοξευθεί πρόσφατα στο 83,45%.Ο κύριος λόγος αυτής της εξέλιξης είναι οι συνέπειες του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, που έχει κάνει πολλές πρώτες ύλες σημαντικά πιο ακριβές, αλλά σε αυτό συμβάλλει και η αποδυνάμωση της λίρας. Σε μια τέτοια κατάσταση, η χαλάρωση των επιτοκίων έρχεται σε αντίθεση με το ισχύον οικονομικό δόγμα. Μια τέτοια ανορθόδοξη προσέγγιση όμως υποστηρίζεται από τον Ερντογάν, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται ως εχθρός των επιτοκίων, σημειώνει η εφημερίδα.
Σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για τους κατοίκους, υπάρχουν και οι τουρίστες, για τους οποίους η Τουρκία γίνεται θελκτική. Όπως σημειώνει το NTV, οι Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες αναμένουν αύξηση Ευρωπαίων τουριστών τους επόμενους μήνες. «Αυτό το χειμώνα περιμένουμε περισσότερους τουρίστες από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια» δήλωσε ο Τζεμ Πολάτογλου, εκπρόσωπος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων. Λόγω της πανδημίας ίσχυαν πολλοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το υψηλό κόστος ενέργειας στην Ευρώπη οδηγεί επίσης σε αύξηση των κρατήσεων το χειμώνα, ειδικά για φθηνά καταλύματα".
Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του Αλί Οναράν, προέδρου του τουρ οπερέιτορ Prontotour, ο οποίος λέει ότι "είναι θετικό για τον τουριστικό κλάδο το ότι οι Ευρωπαίοι τουρίστες, ειδικά οι συνταξιούχοι, προτιμούν τις μεγάλης διάρκειας διακοπές στην Τουρκία τους χειμερινούς μήνες, λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικο αερίου. (...) Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση από χώρες όπως η Αγγλία, η Ολλανδία και η Γερμανία».
Πηγή: DW