Το Διεθνές Αεροδρόμιο Βηρυτού, Ραφίκ Χαρίρι, ανακοίνωσε ότι για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε κατά 51,3, %,σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, φθάνοντας σε 4,84 εκατ. ταξιδιώτες.
Το 46,9% των ανωτέρω προσέγγισαν το αεροδρόμιο, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Από τις αρχές Ιουλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου φέτος, στο αεροδρόμιο αφίχθησαν 2,27 εκατ. επιβάτες, σε σύγκριση με 1,66 εκατ., που είχε καταγραφεί κατά την αντίστοιχη περίοδο το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 36,43%, σε ετήσια βάση, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μόνο τον Σεπτέμβριο του 2022, το αεροδρόμιο κατέγραψε ετήσια αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 40,51% και αύξηση 38%, με 39.539 απογειώσεις και προσγειώσεις, για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους.
Το φετινό καλοκαίρι υπήρξε πολλά υποσχόμενο για τους λιβανικούς φορείς του τουρισμού, οι οποίοι εκτιμούν ότι η φετινή σεζόν θα αποφέρει συνολικά περί τα 3 δις. δολ. ΗΠΑ. Τα κέρδη, που επιτεύχθηκαν, ανακούφισαν όσους υπέστησαν οικονομικές απώλειες από την ευρύτερη οικονομική κρίση, που μαστίζει τη χώρα τα τρία τελευταία χρόνια. Πράγματι, ο τουρισμός και οι αερομεταφορές έκλεισαν αναγκαστικά κατά τη διάρκεια των περιορισμών, λόγω της πανδημίας το 2020 και το 2021, ενώ πολλές τουριστικές τοποθεσίες και ξενοδοχειακές υποδομές στη Βηρυτό, που γειτνιάζουν με την περιοχή του λιμένος, υπέστησαν σημαντικές ζημίες, λόγω της έκρηξης στο συγκεκριμένο σημείο, στις 4 Αυγούστου 2020.
Να σημειωθεί ότι το Phoenicia, το εμβληματικό ξενοδοχείο πέντε αστέρων της πρωτεύουσας (ιδιοκτησίας της Société des Grands Hôtels du Liban (SGHL), η οποία ανήκει στην οικογένεια Σάλχα), που είχε υποστεί τεράστιες ζημιές από την προαναφερόμενη έκρηξη της 4ης Αυγούστου 2020, επαναλειτούργησε στις 3 Οκτωβρίου, ενώ ήδη μέρος των εγκαταστάσεών του λειτουργούσε από τον περασμένο Ιούλιο. Με την επαναλειτουργία του Πύργου Phoenicia, ενός εκ των τριών κτιρίων του χώρου, το Phoenicia επιστρέφει στην αγορά πολυτελών ξενοδοχείων του Λιβάνου, με 193 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων τριών προεδρικών σουιτών, καθώς και όλες τις διαθέσιμες αίθουσες δεξιώσεων, τρία εστιατόρια και ένα αθλητικό συγκρότημα, που προορίζεται για τους επισκέπτες του ξενοδοχείου και άλλους συνδρομητές.
Σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης της ανωτέρω ξενοδοχειακής επιχείρησης, πριν από τις εκρήξεις, το ξενοδοχείο απασχολούσε περίπου 800 άτομα, ενώ σήμερα, από τα 350 άτομα, που αποτελούν πλέον το εργατικό δυναμικό του ξενοδοχείου, το 70% είναι πρώην εργαζόμενοι. Ακόμη, η διοίκηση του ξενοδοχείου υποστηρίζει ότι η απόφαση να επαναλειτουργήσει το ξενοδοχείο, ενώ ο Λίβανος περνά μία εξαιρετικά δυσχερή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, αποτελεί σωστή επιλογή, ιδίως από τη στιγμή που η καλοκαιρινή σεζόν ήταν επιτυχημένη για τον τουριστικό τομέα του Λιβάνου, ενώ ήδη υπάρχει σημαντικός αριθμός προκρατήσεων για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Η αγορά βρίσκεται σε εγρήγορση και ήδη οι παράγοντες του τουριστικού τομέα αναφέρονται συχνά στις αφίξεις των ομογενών και μελών της διασποράς -οι οποίοι ούτως ή άλλως αποτέλεσαν μεγάλο μέρος των ταξιδιωτών που αφίχθησαν στον Λίβανο το τρέχον έτος και άλλων κατηγοριών ταξιδιωτών κατά τις προσεχείς εορτές των Χριστουγέννων.
Σε κάθε περίπτωση, τα ανωτέρω στοιχεία ενθαρρύνουν την προσπάθεια της χώρας και, ιδίως των εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου, να κρατήσει εξίσου δραστήρια την κίνηση των αφίξεων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα, κρατώντας πολλά θέρετρα ανοιχτά και υποστηρίζοντας καταρχήν φθινοπωρινές τουριστικές δραστηριότητες και αποδράσεις, πέραν της επισκεψιμότητας, που απολαμβάνει η λιβανική πρωτεύουσα σε μόνιμη βάση. Επίσης, συνεχίζουν να αποδεικνύουν ότι ο τουρισμός αποτελεί κινητήρια δύναμη της οικονομίας μίας χώρας, ακόμη και κατά τη διάρκεια φάσεων οικονομικής ύφεσης.
Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Βηρυτό.