Ασυγκράτητος ο πληθωρισμός στη Μ.Βρετανία

16-11-22 | ΑΓΟΡΕΣ

Στο 11,1%, το υψηλότερο ποσοσtό από το 1981, φτάνει πλέον ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εξομάλυνση από τα μέσα του 2024 προβλέπουν οι οικονομολόγοι. Διαβάστε το ρεπορτάζ της DW.

Ας ξεκινήσουμε με μερικά παραδείγματα: Η τιμή του γάλακτος χαμηλών λιπαρών αυξήθηκε κατά 47,9% μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Η μαργαρίνη κατά 42,1%, τα μακαρόνια κατά 34%, τα αυγά κατά 22,3%. Πέρα από την τροφή, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να διαχειριστούν και άλλες αυξήσεις του τελευταίου χρόνου. Η τιμή του φυσικού αερίου «σκαρφάλωσε» στο 130% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας γνώρισε αύξηση 66%.

Παρόλα αυτά, τα σημερινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) τα οποία έδειξαν κατακόρυφη αύξηση του πληθωρισμού στο 11,1%, ξάφνιασαν τους ειδικούς. Οικονομολόγοι υπολόγιζαν ότι ο πληθωρισμός για τον μήνα Οκτώβριο δεν θα ξεπερνούσε το 10,7% ενώ και η Τράπεζα της Αγγλίας αιφνιδιάστηκε καθώς είχε προσπαθήσει πριν λίγες εβδομάδες να μειώσει τον ρυθμό αύξησης, ανεβάζοντας τα επιτόκια στο 3%. Ο αναλυτής των διεθνών αγορών της JPMorgan, Μάικ Μπελ, μιλώντας στους Financial Times, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Τράπεζα της Αγγλίας θα συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων μπορεί και μέχρι το 4,5%».

Πληθωρισμός 11,1% έχει να καταγραφεί εδώ και 41 χρόνια, δηλαδή από το 1981, ενώ ο πληθωρισμός των προϊόντων τροφίμων στο 16,2% έχει να καταγραφεί από το 1977.

Σούνακ: Εχθρός ο πληθωρισμός, βασικό άγχος για τα νοικοκυριά

Το ζήτημα δεν θα μπορούσε να μην τεθεί ως ερώτημα στον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ο οποίος βρίσκεται στη σύνοδο των G20 στο Μπαλί. Σήμερα το πρωί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος αποκάλεσε τον πληθωρισμό «εχθρό» για την χώρα, ενώ αναγνώρισε ότι αποτελεί το βασικότερο άγχος για τα νοικοκυριά.

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει το βρετανικό λαό, ξεκαθάρισε ότι «βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να τον επαναφέρει στα φυσιολογικά και επιθυμητά επίπεδα (δηλαδή στο 2%) όσο πιο γρήγορα γίνεται». Παράλληλα άφησε αιχμές για την προκάτοχό του Λιζ Τρας λέγοντας ότι «πήρατε μια ιδέα το καλοκαίρι για το τι μπορεί να συμβεί, αν δεν κάνεις τα πράγματα σωστά» επιμένοντας ότι πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις.

Θα πρέπει οι Βρετανοί να περιμένουν μετά το 2024;

Η είδηση της αύξησης του πληθωρισμού έρχεται μια ημέρα πριν την επίσημη κατάθεση του προϋπολογισμού (Autumn Budget) από τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος έχει ήδη προαναγγείλει αύξηση φόρων και περικοπές δημοσίων δαπανών. «Δεν μπορούμε να έχουμε μια μακροπρόθεσμη, βιώσιμη οικονομία και ταυτόχρονα υψηλό πληθωρισμό» είναι οι δηλώσεις του υπουργού τις τελευταίες ημέρες, όταν ερωτάται πώς θα επιβιώσουν τα ασθενέστερα νοικοκυριά.

Το ιστορικά υψηλό ποσοστό αποδίδεται στον αντίκτυπο της πανδημίας, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία. Πάντως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό ανάμεσα στους G7, καθώς στην πρώτη θέση βρίσκεται πια η Ιταλία με 12,8%, για τον μήνα Οκτώβριο. Όπως και να έχει, αναλυτές εκτιμούν ότι η οικονομική κατάσταση για τη Βρετανία θα εξομαλυνθεί μετά τα μέσα του 2024.

διαβάστε ακόμα

Θετικά τα μηνύματα για τη Σαντορίνη από την WTM | Στόχος η επαναφορά της στην κορυφή
Philoxenia 2024 | «Δυτική Μακεδονία: Ένα ταξίδι πέρα από το συνηθισμένο»
Ryanair | 3,7 εκατ. θέσεις για Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Επιμελητήριο Ηρακλείου | Σχολή Επαγγελματία Πιτσαδόρου Ιταλικής Πίτσας με πιστοποίηση
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Ποιοι εκλέχτηκαν για το νέο Δ.Σ.
Παγκόσμια Ημέρα Μπακλαβά - 17 Νοεμβρίου
Η Μήλος στους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο για συνέδρια και επαγγελματικά ταξίδια
Oceania Cruises: Τρεις νέες κρουαζιέρες με Ελληνικά λιμάνια το 2026
FedHATTA/ HATTA: Οι διεθνείς επαγγελματίες του οργανωμένου τουρισμού γνωρίζουν την Κρήτη
Τουρισμός: Η Σουηδία πρώτη χώρα στον κόσμο με εμπορικό σήμα, για να μην μπερδεύονται οι ταξιδιώτες!