Οι ταξιδιώτες στην Κροατία μπορούν πλέον να περάσουν τα σύνορα χωρίς ελέγχους διαβατηρίων, καθώς η χώρα είναι μέρος του χώρου Σένγκεν από την 1η Ιανουαρίου 2023. Επιπλέον, οι ταξιδιώτες μπορούν πλέον να πληρώνουν με το ευρώ, το οποίο αντικαθιστά το kuna.
Η κροατική κυβέρνηση ελπίζει ότι αυτή η δυνατότητα θα έχει θετικό αντίκτυπο ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Θα εξακολουθήσουν πάντως να υπάρχουν έλεγχοι εισόδου στα σύνορα με τη Βοσνία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, που δεν ανήκουν στην Ε.Ε.
Όπως τόνιζε η DW, η Κροατία αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς ανταγωνιστές της Ελλάδας στην τουριστική αγορά. Μέσα σε λίγες δεκαετίες μετά την απόσχισή της από τη Γιουγκοσλαβία, η Κροατία έχει αναδειχθεί σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη. Προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες υψηλού εισοδήματος. Συγκριτικό πλεονέκτημά της είναι, μεταξύ άλλων, η ελάχιστη απόσταση από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Μειονέκτημά της, μέχρι σήμερα, ήταν οι κουραστικοί τελωνειακοί έλεγχοι. Σε περιόδους αιχμής χιλιάδες οδηγοί από τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Βόρεια Ευρώπη περίμεναν ώρες ολόκληρες στα σύνορα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διατυπώσεις.
Από την 1η Ιανουαρίου όλα αλλάζουν. Η Κροατία εντάχθηκε στη ζώνη Σένγκεν και ανοίγει τα σύνορά της για τους ξένους επισκέπτες, καθώς εκπίπτει πλέον ο έλεγχος διαβατηρίων. Αλλά και το αντίστροφο συμβαίνει, όπως επισημαίνει, με εμφανή ικανοποίηση, ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών Ντάβορ Μποζίνοβιτς. «Επιτέλους, η Κροατία ανήκει στο Σένγκεν» δήλωσε ο Μποζίνοβιτς στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Από την 1η Ιανουαρίου οι πολίτες μας μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερων μετακινήσεων σε όλον τον κόσμο. Για εμάς είναι ένα μεγάλο επίτευγμα, που δεν προέκυψε τυχαία». Ταυτόχρονα, από τον Ιανουάριο του 2023 η Κροατία υιοθέτησε και το ευρώ.