Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός δεν φαίνεται να μειώνει τη διάθεση των Γερμανών για ταξίδια. Tο αντίθετο μάλιστα. Η ζήτηση αυξάνεται σημαντικά ενόψει της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης του Βερολίνου, που ανοίγει τις πύλες της την Τρίτη 7 Μαρτίου. «Τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ξεκίνησαν φέτος με εντατικούς ρυθμούς», δηλώνει ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Τουριστικών Γραφείων (DRV), Νόρμπερτ Φίμπιγκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κρατήσεις πλησιάζουν στα επίπεδο της προ κορωνοϊού εποχής και, ως εκ τούτου, επικρατεί αισιοδοξία μεταξύ των ξενοδόχων, των ιδιοκτητών εστιατορίων και λοιπών ενδιαφερόμενων στη Γερμανία.
Τον Ιανουάριο οι Γερμανοί έκαναν κρατήσεις αξίας άνω των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, είτε μέσω τουριστικών γραφείων, είτε σε παραδοσιακές ταξιδιωτικές πύλες, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης TDA. Ο κύκλος εργασιών των κρατήσεων ξεπέρασε το προ κρίσης επίπεδο του Ιανουαρίου 2019 κατά 12%. Σε συνδυασμό με όλους τους μήνες κρατήσεων του τρέχοντος τουριστικού έτους, η θερινή περίοδος στο τέλος Ιανουαρίου ήταν κατά 16% χαμηλότερη από τα επίπεδα προ κορωνοϊού. Την ίδια περίοδο πέρυσι όμως, είχε καταγραφεί μείωση 48%. Η τρέχουσα χειμερινή περίοδος έχει ήδη φθάσει στο 91% του προ κρίσης επιπέδου.
«Βλέπουμε τη μεγάλη ανάγκη του κόσμου για διακοπές, ειδικά για το καλοκαίρι και τα early bookings επιστρέφουν», λέει ο Φίμπιγκ. Αυτό κάνει τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τα ταξιδιωτικά γραφεία να αισιοδοξούν. «Ο στόχος μας είναι να τερματίσουμε τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με το 2019, το οποίο σχεδόν καταφέραμε την περασμένη καλοκαιρινή σεζόν».
Παρά τις ανησυχίες για την οικονομία, οι άνθρωποι στη Γερμανία έχουν διάθεση να ταξιδέψουν, σύμφωνα με στοιχεία της Forschungsgemeinschaft Urlaub und Reisen (FUR). Η αξιολόγηση της προσωπικής οικονομικής κατάστασης είναι θολή σε σχέση με το προηγούμενο έτος - το 29% των ερωτηθέντων φοβάται πως θα επιδεινωθεί, ενώ το 69% των περισσότερων από 7.000 ερωτηθέντων σκοπεύουν σίγουρα να ταξιδέψουν φέτος. Παρά τις δυσοίωνες οικονομικές εκτιμήσεις, είναι πολύ πιθανό να ξεπεραστούν τα προ κορωνοϊού επίπεδα όσον αφορά στον αριθμό των ταξιδιών για διακοπές.
Θα επωφεληθεί και ο γερμανικός εσωτερικός τουρισμός
Σύμφωνα με έρευνα της BAT Stiftung für Zukunftsfragen, οι Γερμανοί τείνουν να επιλέγουν πιο λιτές διακοπές, αντί να τις στερούνται εντελώς. Για παράδειγμα επιλέγουν να περιορίσουν τα ψώνια τους, προγραμματίζουν ταξίδια σε περιόδους χαμηλής προσέλευσης ή επιλέγουν έναν όσο το δυνατόν φθηνότερο προορισμό.
Σύμφωνα με τον Γερμανικό Σύνδεσμο Τουρισμού (DTV), η Γερμανία ως τουριστικός προορισμός θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτό. «Ορισμένοι Γερμανοί πολίτες μπορεί να μην κάνουν μακρινά ταξίδια λόγω του υψηλού πληθωρισμού ή για λόγους προστασίας του κλίματος και αντ' αυτού να κάνουν διακοπές στη Γερμανία», λέει ο πρόεδρος του DTV, Ράινχαρντ Μάγιερ. Επιπλέον, η ζήτηση από επισκέπτες από το εξωτερικό ανακάμπτει και πάλι, ωφελώντας ιδιαίτερα τον τουρισμό των πόλεων. Αν και είναι πολύ πιθανό να καταγραφούν νούμερα όπως αυτά του 2019, παραμένει δύσκολο να γίνει ακριβής πρόβλεψη λόγω της βραχυπρόθεσμης συμπεριφοράς των ανθρώπων στις κρατήσεις.
Ο κλάδος ανησυχεί όμως για την έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων. «Χωρίς τη μετανάστευση εξειδικευμένων εργαζόμενων από το εξωτερικό, δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα σημερινά επίπεδα προσφοράς στις τουριστικές υπηρεσίες», προειδοποιεί ο Μάγιερ. Οι παραθεριστές ένιωσαν ήδη πέρυσι τις επιπτώσεις της έλλειψης προσωπικού εναέριας κυκλοφορίας, με καθυστερήσεις, ακυρώσεις πτήσεων και μεγάλους χρόνους αναμονής. Δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ένδειξη ριζικής διαφοροποίησης των συνθηκών. Η Lufthansa, σε κάθε περίπτωση, έχει ήδη περικόψει το πρόγραμμα των καλοκαιρινών πτήσεών της. Οι ελλείψεις προσωπικού στον κλάδο δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί πλήρως σε όλη την Ευρώπη. Ως εκ τούτου, ήταν προτιμότερο να αποσυρθούν οι πτήσεις από το πρόγραμμα τώρα, παρά να ακυρωθούν την τελευταία στιγμή, όπως συνέβη πέρυσι. Έτσι διευκολύνεται και ο προγραμματισμός των ταξιδιωτών.
Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, η τουριστική βιομηχανία θα συναντηθεί και πάλι στο Βερολίνο στη φετινή ITB. Σε αντίθεση με τα χρόνια πριν από τον κορωνοϊό, η ITB είναι πλέον ανοιχτή μόνο σε εμπορικούς επισκέπτες.
Πηγή: DW