Ελεύθερη γευσιγνωσία και masterclasses για τα κρασιά της Αττικής και της Δυτικής Ελλάδας, πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες στον χώρο εκδηλώσεων Happo-Εn στο Τόκυο. Τα συμμετέχοντα οινοποιεία ήταν 19 από την Αττική και 22 από την Δυτική Ελλάδα. Η παρουσίαση και των δύο masterclasses έγινε από τον γνωστό Master of Wine κ. Κωνσταντίνο Λαζαράκη.
Στις γευσιγνωσίες προσήλθαν συνολικά 210 άτομα και 58 άτομα σε κάθε masterclass (Αττικής και Δυτικής Ελλάδας), αποκομίζοντας μια εξαιρετική ανταπόκριση και μεγάλο ενδιαφέρον από το ιαπωνικό κοινό, το οποίο απαρτιζόταν από επαγγελματίες από διαφορετικών κλάδων (εισαγωγείς, δημοσιογράφους, horeca, sommelier, wine educators). Οι οινοπαραγωγοί, από πλευράς τους, έκαναν πολλές επαφές και έμειναν εξαιρετικά ευχαριστημένοι από την προσέλευση.
Αντίστοιχη γευσιγνωσία και masterclass για τα κρασιά της Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν και στην Οσάκα, όπου προσήλθαν 100 άτομα στο grand tasting και 50 άτομα στο masterclass, όλοι επαγγελματίες του οινικού κλάδου.
Παράλληλα, τόσο τα κρασιά της Αττικής όσο και της Δυτικής Ελλάδας, συμμετείχαν για πρώτη φορά στη διεθνή έκθεση Wine & Gourmet που φέτος πραγματοποιήθηκε στο Τόκυο από τις 12 έως τις 14 Απριλίου Στη συγκεκριμένη έκθεση, από την πρώτη ημέρα σημειώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον με εισαγωγείς να περνάνε από τα δύο ελληνικά περίπτερα και να δοκιμάζουν σχολαστικά τα ελληνικά κρασιά. Είναι μια μικρή σχετικά έκθεση σε οινική παρουσία ωστόσο αυτό συνεπάγεται ότι οι επισκέπτες είναι πολύ πιο επικεντρωμένοι στο να δοκιμάσουν ό,τι υπάρχει, με τα ελληνικά κρασιά να εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες. Αρκετοί από αυτούς επέστρεψαν για δεύτερη φορά να ξαναδοκιμάσουν, φέρνοντας μάλιστα μαζί τους και νέο κόσμο από μόνοι τους, προκειμένου να δοκιμάσουν και αυτοί.
Να σημειωθεί ότι στις 20 και 21 Μαρτίου η κα Atsuko Aoyama, Ambassador of Greek Wine στην Ιαπωνία, από κοινού με τον σομελιέ κ. Tako Iguro, πραγματοποίησε masterclasses για τα κρασιά της Αττικής και στις 15 και 16 Μάϊου θα πραγματοποιήσει masterclasses για τα κρασιά της Δυτικής Ελλάδας, τα οποία απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες εμπορίου, διανομείς, εισαγωγείς, επαγγελματίες της εστίασης όσο και σε οινόφιλους καταναλωτές.
Επιπλέον, διοργανώθηκαν και δύο γεύματα σε ιαπωνικό και γαλλικό εστιατόριο, στις 7 και 13 Απριλίου αντίστοιχα, για την προώθηση των κρασιών της Αττικής. Στο πρώτο γεύμα παρουσιάστηκαν έξι κρασιά ΠΓΕ και στο δεύτερο πέντε (Αττική, Μαρκόπουλο, Πλαγιές Κιθαιρώνα και Ρετσίνα Αττικής), διαφορετικών ποικιλιών (σαβατιανό, ασσύρτικο, ρετσίνα, μαλαγουζιά, βραδιανό, sauvignon blanc και cabernet αγιωργίτικο). Η παρουσίαση έγινε από τον Master of Wine κ. Κωνσταντίνο Λαζαράκη στο πρώτο γεύμα και από τον Dip WSET κ. Γρηγόρη Μιχαήλο στο δεύτερο. Οι εντυπώσεις ήταν πολύ καλές από όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι απαρτίζονταν από επαγγελματίες του οινικού κλάδου (δημοσιογράφοι, εισαγωγείς, επαγγελματίες από τον χώρο της εστίασης).
Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος «Προώθηση οίνων ποιότητας σε Τρίτες Χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Κορέα)» μέτρου «Προώθηση οίνων σε αγορές Τρίτων Χωρών». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβολής και προώθησης οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και πρώτη χρονιά για την Περιφέρεια Αττικής. Είναι από τα πλέον σημαντικά προγράμματα καθώς δίνει την δυνατότητα στους Ιάπωνες, μέσω των κρασιών της Αττικής και της Δυτικής Ελλάδας, να γνωρίσουν περισσότερο το ελληνικό κρασί και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτού κι επομένως να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την εύρεση επαγγελματικών ευκαιριών στην αγορά της Ιαπωνίας.
Ως προς τα κρασιά της Αττικής, τόσο το Σαββατιανό όσο και η Ρετσίνα (ειδικά η τελευταία), αποδείχτηκαν εξαιρετικά ενδιαφέροντα για τους Ιάπωνες και αντίστοιχα τα κρασιά της Δυτικής Ελλάδας, μετά από τρία χρόνια συνεχούς παρουσίας, έχουν ήδη αναπτύξει έναν κύκλο επαγγελματιών που τα παρακολουθεί.