H Ελλάδα είναι ο τέταρτος πιο περιζήτητος προορισμός των Ευρωπαίων για το επόμενο διεθνές ταξίδι τους αυτό το καλοκαίρι, συγκεντρώνοντας το 6% των προτιμήσεων, όπως προκύπτει από την πιο πρόσφατη έκθεση για τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι 10 πιο περιζήτητοι προορισμοί για την εφετινή περίοδο Απρίλιος-Σεπτέμβριος είναι, με σειρά προτεραιότητας, η Γαλλία (8,2%), η Ισπανία (7,6%), η Ιταλία (7,4%), η Ελλάδα (5,6%), η Γερμανία, η Κροατία, η Πορτογαλία, η Αυστρία το Βέλγιο και το Ην. Βασίλειο.
Ειδικότερα, ανά αγορά ταξιδιωτών, οι Γερμανοί τοποθετούν την Ελλάδα στην πέμπτη θέση των πιο προτιμώμενων προορισμών τους (6%), μετά την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Αυστρία, οι Βρετανοί στην τέταρτη θέση μετά την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, οι Γάλλοι στην πέμπτη θέση (5%) μετά την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία και το Βέλγιο, οι Ιταλοί στην τρίτη θέση (7%) μετά τη Γαλλία και την Ισπανία, οι Βέλγοι στην πέμπτη.
Tα ευρήματα της έρευνας
Μερικά από τα σημαντικότερα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έκθεση, τα δεδομένα της οποίας συγκεντρώθηκαν το Μάρτιο του 2023 από τις 10 μεγαλύτερες αγορές εξερχόμενου τουρισμού στην Ευρώπη, είναι...
- Περισσότεροι Ευρωπαίοι κάνουν κράτηση για καλοκαιρινές διακοπές αρκετά νωρίτερα φέτος για να μειώσουν τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών και ταξιδεύουν όλο και περισσότερο σε περιόδους εκτός αιχμής για να αποφύγουν τους υπερπλήρεις προορισμούς
- Το 72% των Ευρωπαίων σκοπεύει να ταξιδέψει κατά την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2023. Το ποσοστό είναι μειωμένο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022.
- Μεγαλύτερη διάθεση για ταξίδια καταγράφεται στους Ευρωπαίων ηλικίας άνω των 25 ετών (74%), ενώ οι ηλικίες 18-24 θα ταξιδέψουν σε ποσοστό 61%.
- Σχεδόν το 30% σκοπεύουν να κάνουν ταξίδια μιας διανυκτέρευσης την περίοδο Απρίλιος – Μάιος (αυξημένοι κατά 6% έναντι του 2022) και το 40% θα ταξιδέψει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, ενώ μόλις το 23% τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο (μειωμένοι κατά 9% έναντι του 2022).
- Τα ταξίδια εντός Ευρώπης παραμένουν κορυφαία επιλογή με το 30% να σκοπεύει να επισκεφθεί γειτονική χώρα, το 28% μη γειτονική και μόλις το 11% να ταξιδέψει εκτός Ευρώπης.
- Η προτίμηση των Ευρωπαίων για ταξίδια αναψυχής (69%) εμφανίζεται μειωμένη κατά 7% έναντι του 2022, ενώ άλλοι λόγοι ταξιδιού κερδίζουν έδαφος, με τα επαγγελματικά ταξίδια αυξάνονται σταδιακά, αυξημένα κατά 3% έναντι του 2022.
- Το πρότυπο διακοπών «ήλιος-θάλασσα» διατηρεί την κυριαρχία του (19%) και ακολουθούν τα city break (15%) και τα ταξίδια με επίκεντρο τον πολιτισμό (14%).
- Το 59% των Ευρωπαίων σχεδιάζουν να κάνουν πολλαπλά ταξίδια μέχρι τον Σεπτέμβριο, με κυρίαρχη ομάδα τους μοναχικούς ταξιδιώτες εκ των οποίων το 34% σχεδιάζουν σχεδόν 3 ταξίδια, αυξημένοι κατά 8% έναντι του 2022.
- Το ποσοστό των Ευρωπαίων που προτιμούν τη χρήση δημόσιας συγκοινωνίας για το επόμενο ταξίδι τους παρουσιάζει αύξηση έναντι του 2022 (6%) και διαμορφώνεται σε 14%. Η οδήγηση ιδιόκτητου αυτοκινήτου (26%) αντίθετα, παρουσιάζει μείωση στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της έρευνας της ETC. H επιστροφή της κανονικότητας στην ταξιδιωτική συμπεριφορά μετά τον COVID φαίνεται να είναι πιθανός παράγοντας της αλλαγής αυτής, στρέφοντας τους ταξιδιώτες σε ευρύτερο φάσμα επιλογών μεταφοράς.
- Το 35% των Ευρωπαίων σχεδιάζουν ταξίδια τεσσάρων έως έξι διανυκτερεύσεων με μέσο π προϋπολογισμό από 501 έως 1.000 ευρώ. Το μερίδιο εκείνων που σχεδιάζουν δαπάνες άνω των 1.500 ευρώ παρουσιάζει αύξηση 7% έναντι του 2022, φτάνοντας το 37%. Οι ταξιδιώτες ηλικίας άνω των 54 εμφανίζουν ισχυρότερο ενδιαφέρον για πιο ακριβά και μακρινότερα ταξίδια.
- Το 52% των Ευρωπαίων έχει ήδη κάνει πλήρη ή εν μέρει κράτηση για το επόμενο ταξίδι (αύξηση 8% από το 2022) - ένδειξη αυξανόμενης εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μεγαλύτερο ποσοστό κρατήσεων (53%) γίνεται για ενδοευρωπαϊκά ταξίδια σε σύγκριση με τα ταξίδια εσωτερικού (45%).
- Οι ευχάριστες καιρικές συνθήκες (18%) και οι ελκυστικές προσφορές (17%) είναι τα κορυφαία κριτήρια επιλογής προορισμού, ενώ η προτίμηση για προορισμούς χωρίς κόσμο σκαρφαλώνει στην τρίτη θέση (11%).
- Για τους επόμενους μήνες, το 50% των Ευρωπαίων σχεδιάζει να διατηρήσει τον κανονικό ταξιδιωτικό προϋπολογισμό του, ενώ ένα σημαντικό 19% σχεδιάζει να δαπανήσει περισσότερα από το συνηθισμένο.
- Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι εξακολουθούν να ανησυχούν για το αυξημένο κόστος ταξιδιού (24%) και τα προσωπικά τους οικονομικά (17%)
- Οι προσπάθειες να κρατηθούν τα έξοδα του ταξιδιού εντός του διαθέσιμου προϋπολογισμού περιλαμβάνουν λιγότερα έξοδα για ψώνια (17%), επιλογή φθηνότερων καταλυμάτων (16%) και λιγότερο ακριβών εστιατορίων ή self-catering (15%) στον προορισμό.
- Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να αποτελεί ανησυχία, επηρεάζοντας τις ταξιδιωτικές αποφάσεις των μισών Ευρωπαίων ταξιδιωτών (+4% σε σχέση με πέρυσι).
- Καθώς 3 στους 5 Ευρωπαίους σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν πολλαπλά ταξίδια έως τον Σεπτέμβριο του 2023, οι προορισμοί θα μπορούσαν να στοχεύουν σε Ευρωπαίους που σχεδιάζουν το δεύτερο ή τρίτο καλοκαιρινό τους ταξίδι με καμπάνιες μάρκετινγκ πολλαπλών κυμάτων μέχρι το τέλος της σεζόν.
- Οι προορισμοί που εστιάζουν στο κομμάτι της αγοράς υψηλής αξίας θα μπορούσαν να στοχεύουν ταξιδιώτες άνω των 54, αναδεικνύοντας τουριστικά προϊόντα που εμπεριέχουν φυσικά τοπία, την απόλαυση της τοπικής κουζίνας και του πολιτισμού. Τα ταξίδια για αυτήν τη δημογραφική ομάδα είναι πιο πιθανό να είναι μεγαλύτερης διάρκειας και πιο ακριβά – το 24% σχεδιάζει να ξοδέψει πάνω από 2.000 ευρώ ανά άτομο στο επόμενο ταξίδι του.
- Καθώς αυξάνεται η προτίμηση για προορισμούς χωρίς κόσμο (ειδικά για ταξιδιώτες Nature & Outdoors και City Break), λιγότερο τουριστικές πόλεις και πιο απομακρυσμένες περιοχές με φυσικό πλούτο μπορούν να αξιοποιήσουν τη θέση τους στην αγορά. Θα μπορούσαν να παρουσιαστούν στην αγορά ως «κρυμμένοι θησαυροί» που προσφέρουν αυθεντικές εμπειρίες.
- Οι αυξανόμενες ανησυχίες των Ευρωπαίων για τον πληθωρισμό και τα προσωπικά οικονομικά δημιουργούν ευκαιρίες σε πιο οικονομικούς προορισμούς να αποκτήσουν δημοτικότητα και να διεισδύσουν σε νέα τμήματα της αγοράς προσφέροντας μεγαλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής.
- Η διάθεση για επαγγελματικά ταξίδια ενισχύεται (+3%) σε σύγκριση με το 2022. Τα ξενοδοχεία θα μπορούσαν πλέον να επικεντρωθούν εκ νέου σε αυτό το τμήμα. Η προσφορά χώρων συνεργασίας για απομακρυσμένη εργασία και η επανεισαγωγή προγραμμάτων loyalty για πελάτες που επιστρέφουν θα μπορούσε να είναι μια ελκυστική στρατηγική.
- Η βύθιση στην τοπική κουλτούρα είναι μια σημαντική ταξιδιωτική εμπειρία για τους Ευρωπαίους. Οι τουριστικές επιχειρήσεις ενθαρρύνονται να προωθούν πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως εργαστήρια χειροτεχνίας, μαθήματα τοπικής κουζίνας τόσο για ταξιδιώτες αναψυχής όσο και για ταξιδιώτες σε επαγγελματικά ταξίδια.
- Οι Ευρωπαίοι είναι λιγότερο διατεθειμένοι να ταξιδεύουν με ιδιωτικό αυτοκίνητο (-7% μείωση από το 2022). Οι επιχειρήσεις μεταφορών (π.χ. ενοικιάσεις αυτοκινήτων, κοινόχρηστη κινητικότητα και εφαρμογές μεταφοράς) θα μπορούσαν πλέον να προσφέρουν στους τουρίστες πιο πράσινες, εύχρηστες και προσιτές εναλλακτικές λύσεις για τη μετάβαση από σημείο σε σημείο.
- Το ποσοστό των Ευρωπαίων που έχουν κλείσει πλήρως ή εν μέρει το επόμενο ταξίδι τους ποικίλλει ευρέως ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα. Για ταξίδια την περίοδο Απριλίου-Μαΐου, το 68% έχει ήδη κάνει κράτηση, ενώ μόνο το 40% έχει κάνει κράτηση για ταξίδια που έχουν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο. Αυτό δίνει στις αεροπορικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία μια ευκαιρία να προσφέρουν ελκυστικές προσφορές έγκαιρης κράτησης για τα τέλη του καλοκαιριού.