Μετά την Ιταλία, το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών συμπεριέλαβε την Ελλάδα και την Ισπανία στις χώρες, όπου επικρατούν "ακραίες θερμοκρασίες", συστήνοντας στους Βρετανούς τουρίστες να επισκεφθούν τον ιστότοπο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) για πληροφορίες σχετικά με την αντιμετώπιση του καύσωνα. Παράλληλα, συστήνει σε όσους κατευθύνονται προς την Ελλάδα να παρακολουθούν τις τοπικές ενημερώσεις καιρού και να εγγραφούν στην υπηρεσία επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης της χώρας για να λαμβάνουν ειδοποιήσεις.
Η Ελλάδα εντάχθηκε στη λίστα των χωρών με "ακραίες θερμοκρασίες" μετά τις πυρκαγιές, που υπήρξαν χθες στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας. Μάλιστα το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτειακών Υποθέσεων και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει το ενδεχόμενο να υπάρξει διακοπή των ταξιδιών προς τη χώρα μας κατά τις περιόδους παρατεταμένου καύσωνα.
Οι ταξιδιωτικές συμβουλές για την Ισπανία προτρέπουν τους Ισπανούς να επικοινωνήσουν με τον ταξιδιωτικό τους πάροχο πριν ταξιδέψουν και να ακολουθούν τις συμβουλές των τοπικών αρχών.
Η ισπανική κρατική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET προειδοποίησε για θερμοκρασίες μεταξύ 42 και 44 βαθμούς Κελσίου και εξέδωσε κόκκινους συναγερμούς ανώτατου επιπέδου για ορισμένες περιοχές της χώρας και τις Βαλεαρίδες Νήσους.
Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Ιταλίας εξέδωσε επίσης κόκκινο συναγερμό για υπερβολική ζέστη στη νότια Ιταλία, τη Σικελία και τη Σαρδηνία, με θερμοκρασίες πολύ πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται και τμήματα των Βαλκανίων.
Η ζέστη προβλέπεται να ενταθεί μέχρι τα μέσα της εβδομάδας σε περιοχές της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό του ΟΗΕ (WMO).
Ο γενικός γραμματέας του WMO, Petteri Taalas, δήλωσε: «Οι ακραίες καιρικές συνθήκες – ένα ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο στο θερμαινόμενο κλίμα μας – έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία, τα οικοσυστήματα, τις οικονομίες, τη γεωργία, την ενέργεια και τα αποθέματα νερού. Αυτό αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όσο το δυνατόν ταχύτερα. Επιπλέον, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για να βοηθήσουμε την κοινωνία να προσαρμοστεί σε αυτό που δυστυχώς γίνεται το νέο φυσιολογικό".