Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε σε δωδεκάμηνη βάση σε 6,7% τον Αύγουστο, έναντι 6,8% τον Ιούλιο, παραμένοντας, ωστόσο, σταθερά υψηλός και άνω του επιδιωκόμενου στόχου του 2%.
Η επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Αύγουστο οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και των βασικών αγαθών.
Ομοίως, ο πυρήνας πληθωρισμού, δηλαδή η μεταβολή του ΔΤΚ χωρίς τις κατηγορίες ενέργειας, τροφίμων, αλκοολούχων ποτών και καπνού, μειώθηκε σε δωδεκάμηνη βάση σε 6,2% τον Αύγουστο, από 6,9% τον Ιούλιο. Αντίθετα, ο πληθωρισμός των αγαθών αυξήθηκε σε 6,3% τον Αύγουστο από 6,1% τον Ιούλιο, ενώ ο πληθωρισμός των υπηρεσιών μειώθηκε σε 6,8% τον Αύγουστο από 7,4% τον Ιούλιο.
Ο πληθωρισμός τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών γνώρισε, επίσης, σημαντική υποχώρηση, αγγίζοντας το 13,6% τον Αύγουστο από 14.9% τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στον εν λόγω κλάδο κορυφώθηκε τον Μάρτιο του 2023 στο 19,2%, καταγράφοντας το υψηλότερο ετήσιο επίπεδο ανόδου των τιμών κατά τα τελευταία 45 χρόνια.
Ανάπτυξη: Με βάση τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του Η.Β. το μηνιαίο πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 0,5% τον Ιούλιο, μετά από άνοδο 0,5% τον Ιούνιο και πτώση 0,2% τον Mάιο. Εξετάζοντας, ωστόσο, την ευρύτερη εικόνα, το ΑΕΠ σημείωσε αύξηση κατά 0,2% κατά το τελευταίο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης στους βασικούς τομείς (πρωτογενή, δευτερογενή, υπηρεσίες). Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο, ο τομέας των υπηρεσιών οδήγησε σε πτώση του ΑΕΠ, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 0,5%, μετά από άνοδο 0,2% τον Ιούνιο. Παράλληλα, οι τομείς της παραγωγής και των κατασκευών παρουσίασαν μείωση τον Ιούλιο κατά 0,7% και 0,5%, αντίστοιχα. Από πλευράς δαπανών, μετά τη σημαντική ανάπτυξη του 0,5% τον Ιούνιο, δεν σημειώθηκε οποιαδήποτε μεταβολή τον μήνα Ιούλιο.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης του ΗΒ, η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 0,6% το 2024. Ο πληθωρισμός ΔΤΚ αναμένεται να μειωθεί έτι περαιτέρω τους προσεχείς μήνες, αντιπροσωπεύοντας, κυρίως, χαμηλότερες τιμές στην ενέργεια, και, δευτερευόντως, στα τρόφιμα και στα αγαθά. Η προσέγγιση του επιδιωκόμενου στόχου του 2% ή ακόμα και του 1,9% αναμένεται σε βάθος διετίας και τριετίας, αντίστοιχα. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός τροφίμων θα υποχωρήσει, περίπου στο 10% μέχρι το τέλος του 2023. Για το 2024 προβλέπεται να μειωθεί σε 3,1%, ενώ η ανεργία αναμένεται να φτάσει το 4,3% (έναντι 4% το 2023).