Μιλώντας στη Βουλή, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μάλλον προϊδεάζει τους Γερμανούς πολίτες για περικοπές, ζητώντας να κηρυχθεί κατάσταση «έκτακτης δημοσιονομικής ανάγκης» στη Γερμανία. Διαβάστε το εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ της DW...
Mε μια έκτακτη ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της γερμανικής Βουλής, το πρωί της Τρίτης, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς προετοιμάζει τον γερμανικό λαό για δύσκολες μέρες, μετά την πρόσφατη απόφαση-σταθμό του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, που βάζει οριστικό φρένο στα πλασματικά Ταμεία αλλά και την πλασματική τήρηση του συνταγματικού κανόνα του χρεόφρενου.
Μετά την έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου, ο καγκελάριος ζήτησε σήμερα από τη Βουλή να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον προϋπολογισμό, ώστε να δοθεί το κοινοβουλευτικό «πράσινο φως» σε πρόσθετο δανεισμό ύψους άνω των 43 δις ευρώ για το 2023. Μόλις κλείσει το κεφάλαιο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2023, θα ακολουθήσει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024.
Tέλος στη συγκράτηση των τιμών ενέργειας
Σε κάθε περίπτωση, όπως φάνηκε και από τη σημερινή συζήτηση στη γερμανική Βουλή, ο καγκελάριος προετοιμάζει το έδαφος για μια ακόμη δύσκολη δημοσιονομική χρονιά το 2024. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι από το νέο έτος οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης θα επιστρέψουν στα επίπεδα προ των έκτακτων μέτρων στήριξης που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Όπως είπε, τα γερμανικά αποθέματα φυσικού αερίου είναι τόσο επαρκή, που δεν αναμένεται ξαφνική άνοδος των τιμών. Σε περίπτωση όμως που οι τιμές της ενέργειας αυξηθούν εκ νέου «δραματικά», η συγκυβέρνηση θα είναι πλέον σε θέση «να δράσει άμεσα».
«Μετά την απόφαση της Καρλσρούης βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας πραγματικότητας, που απαιτεί δύσκολες αποφάσεις» ανέφερε ο Όλαφ Σολτς. «Αποφάσεις που δεσμεύουν την τωρινή αλλά και μελλοντικές κυβερνήσεις». Ταυτόχρονα όμως ο καγκελάριος προσπάθησε να καθησυχάσει τους Γερμανούς φορολογούμενους, λέγοντας ότι από τη νέα πολιτική φειδωλών δαπανών δεν θα επηρεαστούν οι συντάξεις ή τα επιδόματα τέκνων.
Μερτς: Ακατάλληλος καγκελάριος, ανίκανη κυβέρνηση
«Δεν θριαμβολογούμε για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά ήταν αναγκαία», ανέφερε ο Χριστιανοδημοκράτης επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς όταν πήρε τον λόγο, εξαπολύοντας στη συνέχεια σφοδρή κριτική στον Όλαφ Σολτς. Τον χαρακτήρισε ευθέως «ακατάλληλο» να κυβερνήσει τη χώρα. Βαριές ευθύνες για λάθος χειρισμούς ως προς την κατάρτιση του προϋπολογισμού «της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο» επέρριψε όμως και στα μέλη της συγκυβέρνησης. Για τον Μερτς σοβαρή προσωπική ευθύνη φέρει ο Σολτς όχι μόνο ως καγκελάριος, αλλά και ως υπουργός Οικονομικών στην τελευταία κυβέρνηση Μέρκελ.
O επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο το κόμμα του να προσφύγει εκ νέου στο Συνταγματικό Δικαστήριο και για τον προϋπολογισμό του 2024, σε περίπτωση που η κυβέρνηση κρίνει απαραίτητο ότι θα πρέπει και το 2024 να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης δημοσιονομικής ανάγκης, συνεχίζοντας την παρέκκλιση από τον συνταγματικό κανόνα του χρεόφρενου.
Και η Ακροδεξιά ζητά πρόωρες εκλογές
Ένα ενδιαφέρον τετ α τετ που «έπιασαν» οι κάμερες κατά τη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της συζήτησης στην Ολομέλεια, ήταν πάντως στα πίσω έδρανα του γερμανικού κοινοβουλίου, μεταξύ του Φρίντριχ Μερτς και του πρώην υπ. Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε. Ενώ ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση, ο Μερτς είχε γυρίσει την πλάτη στο βήμα της Ολομέλειας συνομιλώντας για αρκετά λεπτά με χαμόγελα με τον Σόιμπλε, γνωστό υπέρμαχο της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής και της πολιτικής λιτότητας την περίοδο της ευρω-κρίσης.
Από εκεί και πέρα, έντονη ήταν η δυσαρέσκεια όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τους δημοσιονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης και τα θολά νερά, μέσα στα οποία όπως όλα δείχνουν θα καταρτιστεί και ο επόμενος προϋπολογισμός.
Μετά τον επικεφαλής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) τη Δευτέρα, από το βήμα της γερμανικής βουλής σήμερα και η επικεφαλής της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD)ζητά επίσης την παραίτηση του Όλαφ Σολτς και την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Bild: «Χρεωκοπημένοι Γερμανοί πουλήστε τα νησιά σας»
«Οι (πρώην) χρεοκοπημένοι Έλληνες αντεπιτίθενται», γράφει η Bild με τίτλο: «Χρεωκοπημένοι Γερμανοί πουλήστε τα νησιά σας»: Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί σκωπτικά: «Δεν έλειψαν οι καλές συμβουλές από εμάς όταν η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010:"Γιατί δεν πουλάτε τα νησιά σας, χρεοκοπημένοι Έλληνες;" ήταν τότε ο τίτλος της Bild - και το εννοούσαμε σοβαρά!»
Με αφορμή τα προβλήματα στον γερμανικό προϋπολογισμό που προκάλεσε απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου κρίνοντας αντισυνταγματικό τον δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2021, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επί Αλέξη Τσίπρα, αντεπιτίθεται και εκτιμά ότι: "Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιβάλει έκτακτους φόρους τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις για να λύσει το πρόβλημα". Προβλέπει μάλιστα ότι: "Αυτό θα προκαλέσει κρίση στη Γερμανία, αλλά διαφορετικά τα χρήματα δεν θα συγκεντρωθούν. Μια άλλη λύση θα ήταν να πουληθεί δημόσια περιουσία, όπως νησιά για να συγκεντρωθούν γρήγορα μεγάλα ποσά". Και ο πρώην υπουργός συνεχίζει: "Εάν οι Γερμανοί δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση θα μπουν αναγκαστικά σε εποπτεία της τρόικας. Τότε θα αναγκαστούν να βρουν λύσεις". Τέλος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σχολιάζει: "Η ζωή είναι εκδικητική. Η Γερμανία θα βιώσει τώρα όσα επέβαλε στην Ελλάδα". Η Γερμανία απειλεί να οδηγήσει την Ευρώπη σε μια "μακροχρόνια κρίση".