Τουρισμός | CBRE: Επιβραδύνεται η ζήτηση για τα ταξίδια των Αμερικανών στην Ευρώπη

08-10-24 | ΑΓΟΡΕΣ

Mειωμένη ζήτηση στα ταξίδια Αμερικανών στην Ευρώπη βραχυπρόθεσμα "βλέπει" στις εκτιμήσεις της η CBRE, κορυφαίος σύμβουλος υπηρεσιών εμπορικών ακινήτων στον κόσμο. Γι αυτό και θεωρεί ότι η ανάπτυξη του RevPAR (έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο) θα επιβραδυνθεί στον ξενοδοχειακό τομέα της Ευρώπης. Ωστόσο, η ενδοευρωπαϊκή και η υπόλοιπη παγκόσμια ζήτηση συνεχίζει να προμηνύει θετική ανάπτυξη του RevPAR.

Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας, τα γεωπολιτικά ζητήματα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις τουριστικές ροές και θα ωθήσουν ορισμένους ταξιδιώτες να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στη βόρεια και δυτική Ευρώπη, ενώ θα επιφέρουν και αλλαγές πτήσεων.

 Η CBRE αναμένει, πάντως, ότι οι πόλεις-κλειδιά στον τουρισμό της Ευρώπης θα γνωρίσουν υγιή ανάπτυξη στο RevPAR, προσελκύοντας περισσότερους διεθνείς επισκέπτες και περισσότερα εταιρικά ταξίδια. Τα ταξίδια αναψυχής, όπως τονίζεται, θα συνεχίσουν να ξεπερνούν τα επαγγελματικά ταξίδια, αντανακλώντας την προτίμηση των ευρωπαίων καταναλωτών να διαθέτουν τις μη αναγκαίες δαπάνες στα ταξίδια και την ψυχαγωγία.

Οι τουρίστες από τις ΗΠΑ, όπως αναφέρεται, θα παραμείνουν βασική πηγή ζήτησης ξενοδοχείων. Ωστόσο, τα ταξίδια από αυτή την αγορά αναμένεται να αμβλυνθούν βραχυπρόθεσμα, μειώνοντας τη ζήτηση για ξενοδοχεία. Η επιβράδυνση των ΗΠΑ θα πρέπει να αντισταθμιστεί εν μέρει από τα αυξημένα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων από την Ασία, ιδιαίτερα την Κίνα, καθώς η εναέρια ικανότητα σταδιακά ανακάμπτει.

Τα πολυτελή ακίνητα και τα θέρετρα αναμένεται να έχουν καλύτερες επιδόσεις σε άλλα τμήματα, λόγω της προτίμησης των καταναλωτών υψηλού εισοδήματος για εξατομικευμένες ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Γενικά, η ανάπτυξη του RevPAR στα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία αναμένεται να επιβραδυνθεί σε περίπου 5% αύξηση σε ετήσια βάση το 2024. Αυτό σηματοδοτεί αναθεώρηση από την πρόβλεψη της εταιρείας για υψηλή μονοψήφια αύξηση στην αρχή του έτους, με τη μείωση να οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της ζήτησης από τις ΗΠΑ. Η απόδοση των ξενοδοχείων στις δημοφιλείς πόλεις της γηραιάς ηπείρου αναμένεται να παραμείνει σταθερή το 2025.

Η προσφορά ξενοδοχείων

Η αύξηση της ευρωπαϊκής προσφοράς ξενοδοχείων σε βασικές αγορές παραμένει πολύ κάτω από την ιστορική τάση, σημειώνει η έκθεση. Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία προηγούνται όσον αφορά τον αριθμό των δωματίων που προστίθενται, η Ιρλανδία και η Πολωνία αναμένεται να δουν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο στην κατασκευή ξενοδοχείων.

Η προσφορά και η ζήτηση αναμένεται να είναι σε ισορροπία στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, όπου η ανάπτυξη νέων ξενοδοχείων είναι σχετικά χαμηλή και οι διεθνείς επισκέπτες συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ο όγκος των ευρωπαϊκών συναλλαγών σε ξενοδοχεία για ολόκληρο το έτος αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 10% το 2024, παρόλο που οι μειώσεις των επιτοκίων έχουν πραγματοποιηθεί πιο αργά από το αναμενόμενο. Η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επικεντρωθεί ιδιαίτερα στις ξενοδοχειακές επενδύσεις.

Η συνεχιζόμενη ζήτηση αναψυχής θα προσελκύσει επενδυτές στις δημοφιλείς τουριστικές τοποθεσίες και τα θέρετρα της Ευρώπης. Τόσο τα θεσμικά κεφάλαια όσο και τα ιδιωτικά κεφάλαια αναμένεται να στοχεύσουν σε εξαγορές σε προοριμούς με περιορισμένη προσφορά.

Υπερτουρισμός

Ένα προειδοποιητικό σημάδι για τον ξενοδοχειακό τομέα της Ευρώπης, τονίζει η έκθεση, είναι η αυξανόμενη αντίδραση ενάντια στα υψηλά επίπεδα τουρισμού, ιδιαίτερα σε δημοφιλείς προορισμούς όπως το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη και η Βενετία. Ενώ τα οφέλη του τουρισμού είναι σημαντικά, είναι πιθανό να δούμε ορισμένες πόλεις να επιβάλλουν μορατόριουμ στην ανάπτυξη ξενοδοχείων όπως αυτό που θεσπίστηκε πρόσφατα στο Άμστερνταμ.

Από επενδυτική άποψη, η πιο περιορισμένη διαθεσιμότητα ξενοδοχείων θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές των δωματίων και, κατά συνέπεια, την αξία των υπαρχόντων ακινήτων. Ταυτόχρονα, κάποια τουριστική ζήτηση μπορεί να μετατοπιστεί από τα παραδοσιακά hotspots σε λιγότερο πολυσύχναστους και πιο φιλόξενους προορισμούς, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τους επενδυτές.

διαβάστε ακόμα

Η Όλγα Κεφαλογιάννη άνοιξε τις εργασίες του ετήσιου Συνεδρίου της ΑΒΤΑ στο Costa Navarino
AEGEAN | 12,5 εκατ. επιβάτες στο 9μηνο- 5,3 εκατ. το γ' τρίμηνο, +3% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι
Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων | Μέση Ανατολή και τέλος κρουαζιέρας στο επίκεντρο των συζητήσεων
Τιμώμενη χώρα η Ελλάδα στο αεροδρόμιο της Αθήνας την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού
Βρετανικός τουρισμός | Αυτή είναι η χωρητικότητα θέσεων των τουρ οπερέιτορ για το 2025
Athens Film Office | Συναντήσεις με παραγωγούς και σεναριογράφους από όλο τον κόσμο
Ξενοδοχεία- καταλύματα: 203 εκατ. ευρώ τα κρατικά έσοδα από το τέλος κλιματικής κρίσης το 2025 | Το σχέδιο Προϋπολογισμού
Τουρισμός | CBRE: Επιβραδύνεται η ζήτηση για τα ταξίδια των Αμερικανών στην Ευρώπη
Ρώμη | Όριο στους επισκέπτες της Φοντάνα ντι Τρέβι - σε καλάθι τα κέρματα
Ξενοδοχεία | Φτηνότερες έως και 52% οι τιμές για κρατήσεις μέσω smartphone στις πλατφόρμες!